YouTube/Tekashi 6ix9ine
StoryEditor

Kariéru začínal na Slovensku, z výslnia padol na dno. Tekashi 6ix9ine a jeho príbeh je rovnako zaujímavý ako kontroverzný

Miroslav Kamody21.06.2021., 18:00h
Dúhový raper Tekashi 6ix9ine je dnes celosvetovo známy, a to nielen kvôli hudbe, ale aj životnej ceste, ktorá je plná úspechov aj pádov.
Lajkuj Brainee.sk na

Daniel Hernandez sa narodil 8. mája 1996 v Brooklyne rodičom z Mexika a Portorika. O otcovi dlho nepočul, pretože jeho mama mu povedala, že zomrel. Pravým dôvodom odlúčenia však bola jeho závislosť na heroíne a päťročné väzenie za predaj drog.

V mladosti ho poznačila vražda nevlastného otca, ktorého zastrelili pred domom v roku 2010. Hernandezova mama nemala dosť peňazí a rodina sa prepadla na okraj spoločnosti. Rapídne schudol a pre depresiu a posttraumatickú stresovú poruchu bol hospitalizovaný.

To sa podpísalo pod vylúčenie zo školy, po ktorom sa rozhodol namiesto vzdelávania pomáhať mame a staršiemu bratovi finančne. Rap sa do jeho života dostal v roku 2012 po stretnutí s Petrom Rodgersom, CEO labelu Hikari-Ultra, ktorý mu povedal, že by sa mal postaviť za mikrofón.

Začiatky na Slovensku

Začiatok Tekashiho kariéry sa začal vo veľkom formovať práve na Slovensku. V roku 2014 sa ho ujala hlava labelu FCK THEM Michal Novotný, známy hlavne ako Yaksha. Na ich prvom stretnutí sa mal 6ix9ine vyjadriť, že chce byť v New Yorku najznámejším raperom. Do Bratislavy dokonca prišiel bez ponožiek a trenírok, ktoré si potom pýtal od Yakshu.

View this post on Instagram

A post shared by @6ix9ine

Práve v Česku a na Slovensku absolvoval aj svoje prvé koncerty, pričom úplne prvý sa konal v bratislavskom Babylone. Dokonca plánoval kúpu bytu v Bratislave, kde chcel mať svoju európsku základňu. Yaksha sa ešte v apríli 2019 vyjadril, že stále verí v naplnenie týchto plánov.

Okrem toho sa objavil aj na debutovom albume HAHA CREW s názvom Vlna. Vydal skladby, ako Scumlife, Yokai či Hellsing Station. Celosvetový úspech sa ale začal formovať až so skladbou Poles1469.

Raketový úspech v zahraničí

Tekashi si rozrazil dvere na výslnie songom Gummo. Raper chcel preraziť v USA a tak Európu opustil. Nasledovali úspešné skladby ako Kooda či Keke, ktoré sa vo februári 2018 objavili aj na jeho prvom zlatom mixtape s názvom Day69.

O dva mesiace zverejnil klip na skladbu Gotti, v ktorom chudobným ľuďom v Dominikánskej republike rozdával peniaze. O tom, že nešlo iba o ťah pred kamerou svedčí aj Yakshove vyjadrenie pre web Vulture, v ktorom Daniela označil za pokorného a slušného človeka.

Vedel sa rozdať

Tekashi dával časť výnosov zo svojich singlov na rôzne dobročinné účely, napríklad na mládežnícke programy v New Yorku či na podporu ľudí zatknutých počas protestov po smrti Georgea Floyda. Neskôr organizácií No Kid Hungry venoval štedrý 200-tisícový dar.

O to viac fanúšikov prekvapili správy o zapojení do streľby na členov crew rapera Casanovu v Barclays Center. Okrem toho, že dostal zákaz vstupu do arény stratil aj päťmiliónový kontrakt s TUNES Audio.

Násilie, drogy a gangy

Už predtým mal problémy so zákonom a hrozilo mu, že bude označený za sexuálneho delikventa. K tomu sa v júli 2018 pridal incident z Texasu, kde mal v obchodnom centre škrtiť 16-ročného chlapca. Tínedžer ale obvinenia stiahol. Yaksha aj pre portál Brainee potvrdil, že pred problémami so zákonom snažil varovať, túžba po úspechu však narastala.

​Pár dní na to bol Tekashi unesený, zbitý a okradnutý. Zobrali mu šperky za 750-tisíc dolárov a je otázne, ako by dopadol, keby sa mu nepodarí z auta vyslobodiť. Z únosu bol uznaný vinným člen gangu Nine Trey.

16. novembra svet obletela správa, že bol spolu s manažérom Kifanom "Shotti" Jordanom a tromi spolupracovníkmi zadržaný. Výsledkom bolo obvinenie zo sprisahania, plánovania vraždy a ozbrojených lúpeží. Nakoniec vyplynulo, že už v roku 2017 sa stal členom gangu Bloods a jej odnože Nine Trey.

Po zatknutí dal 27. novembra 2018 pokyn na vydanie debutového štúdiového albumu Dummy Boy. Aj napriek tomu, že kritika si na ňom zgustla, v rebríčku Billboard 200 sa vyšplhal na druhú priečku.

Súd, ktorý rozhodol o všetkom

Medzitým sa v roku 2019 rozbehlo súdne konanie, počas ktorého bol uznaný vinným a hrozil mu 47-ročný trest. Nakoniec sa ale rozhodol svedčiť proti členom gangu, vďaka čomu si trest skrátil na dva roky. Za členov dokonca označil rapera Trippie Redd-a a aj Cardi B.

Počas procesu sa v sále objavil aj jeho biologický otec. Keď si uvedomil, o koho ide, rozplakal sa. Otec sa vyjadril, že je pripravený napraviť svoj vzťah so synom. Z väzenia sa nakoniec Daniel kvôli pandémii dostal už v marci. Ako astmatik si zvyšok trestu odkrútil v domácom väzení.

View this post on Instagram

A post shared by @6ix9ine

Návrat k hudbe

Na svoje 24. narodeniny vydal skladbu Gooba, čím sa definitívne vrátil k hudbe. Vo videoklipe mal ešte sledovacie zariadenie a nakrúcalo sa u neho doma. Nasledovala spolupráca s Nicki Minaj na skladbe Trollz, ktorá sa zatiaľ ako jeho jediná dostala na vrchol rebríčka Hot 100.

Skladby sa nachádzajú na jeho druhom albume TattleTales. Po vydaní kritizoval platformy iTunes a Spotify, že projekt nezobrazujú na hlavných stránkach. Podľa jeho slov hudobný priemysel tieto platformy využíva na poškodenie jeho kariéry.

Pokiaľ sa chceš o jeho živote dozvedieť viac, minulý rok v novembri mal na Hulu premiéru dokument 69: The Saga of Danny Hernandez. Ten obsahuje množstvo archívnych záberov, Tekashi sa v ňom však priamo nevyjadruje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:05