Ukrajinská raperka Alina Pash na Sziget 2022 vyjadrila nesúhlas s vojnou na UkrajineTelex.hu
StoryEditor

Shame on Russia! Na hudobnom festivale ukrajinská interpretka roztrhala fotku Putina s Orbánom

Nikola MichalkovaTASR18.08.2022., 13:00h

Festival Sziget sa po dvoch rokoch vrátil na Ostrov slobody v Budapešti. Tento rok na pódiu vystúpila aj ukrajinská raperka, ktorá pred očami divákov dala jasne najavo, čo si myslí o ruskej invázie na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Od februrára 2022 ľudia sledujú vojnu na Ukrajine, ktorá zasiahla do viacerých životov. Mnohí umelci vyjadrili svoju podporu Ukrajine a verejne odsúdili Rusko. Ani svetoznámy festival v Budapešti sa tento rok nezaobišiel bez umelcov z celého sveta, medzi ktorými bola aj ukrajinská raperka, ktorá účastníkom ukázala, čo si o ruskej invázii myslí. 

Celosvetovo známy festival Sziget bol vždy otvorený pre všetkých. Festival nezostal ľahostajný ani voči situácii na Ukrajine a vyjadril jej podporu. „Sziget aj naďalej stojí na strane mieru, odsudzuje ruskú agresiu a podporuje Ukrajincov akciami i osvetovými kampaňami,“ uvádza sa výpoveď organizátora festivalu Tamás Kádár  na portáli Teraz.sk. Rozhodli sa totiž, že podporia hudbu na Ukrajine a medzi pozvanými umelcami bola aj ukrajinská raperka Alina Pash. 

Vyjadrila nesúhlas so situáciou na Ukrajine

Vystúpenie ukrajinskej raperky Aliny sa začalo vyjadrením hlasného nesúhlasu s tým, že Rusko napadlo Ukrajinu. Pred svojím vystúpením vyzvala divákov, aby spolu s ňou kričali „shame on Russia!“ Počas jej koncertu sa premietali fotografie zbombardovaného Mariupolu, zranených detí a odkazy ukrajinských mladých ľudí k účastníkom festivalu. 

Ukrajinská raperka počas svojho vystúpenia roztrhala fotografiu na pódiu, na ktorej bol zobrazený maďarský premiér Viktor Orbán, ako si podával ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Alina Pash pred samotnou účasťou zvažovala, či na festivale vystúpiť. Mohol za to fakt, že na festivale bolo umožnené vystúpiť aj ruským umelcom. Pre účasť sa napokon rozhodla preto, lebo nechcela, aby na tak navštevovanom festivale bol počuť len hlas Rusov. 

Slávne osobnosti, ktoré odsúdili ruskú inváziu

Niekoľko hudobníkov tiež na začiatku vojny na Ukrajine vyjadrilo podporu Ukrajine. Známa raperka, speváčka a skladateľka Nicki Minaj vyjadrila podporu najmä matkám. „Vy, matky utekajúce so svojimi deťmi a lúčiace sa so svojimi manželmi. Neviem si predstaviť, aké vydesené a osamotené sa musíte cítiť. Bože, prosím, pomáhaj im,“ uviedla na svojom Twitteri. 

Podporu vyjadrila aj speváčka Madonna, známy herec Arnold Schwarzzeneger či známy herec z Priateľov David Schwimmer. Na Slovensku sa k situácii vyjadrili na svojich Instagramoch napríklad Pavol Habera a z Česka Tomáš Klus. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:51