Koncert Depeche Mode v BratislaveBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Kto nebol depešák, po tomto koncerte už určite je. Kultová kapela na svoju elektronickú vieru prekonvertovala tisíce ľudí

Tehelné pole praskalo vo švíkoch, nielen počtom fanúšikov, ale aj charizmou Davea Gahana a vlastne celého Depeche Mode.

Lajkuj Brainee.sk na

Spomínam si, ako sa ma ktosi pred rokmi opýtal, či som bol depešák alebo metalista. Odpovedal som, že novorodenec. Počas dospievania som však mal niečo, čo ostatní už nie - zbierku platní a mamin gramofón, ktorý si kúpila za svoju prvú výplatu.

Mesiac po mesiaci som prepadal mániám, ktorým svojho času prepadali hudobní fanúšikovia. Opantala si ma beatlemánia, zamiloval som si Stoneov, plával som v hlbokých textoch U2, skákal z postele za spevu Freddieho Mercuryho a hneval sa na svet s Metallicou a Nirvanou. A áno, síce neskôr, ale aj zo mňa sa na určité obdobie stal depešák.

image

FOTO Boli sme v zákulisí najlepšieho cirkusu sveta. Takto vyzerá život v Cirque du Soleil, už čoskoro sa vráti na Slovensko

Aj preto sme z Brainee nemohli v nedeľu večer smerovať nikde inde, ako na národný futbalový štadión. A ak si bol v Bratislave aj ty, určite si začul prekvapivo veľa češtiny, poľštiny, maďarčiny, ale aj francúzštiny a angličtiny. Nebol totiž len sviatočný víkendový deň, bol aj sviatok s názvom Depeche Mode. 

Šiesty koncert v našom hlavnom meste

Anglická kapela bola prvýkrát na území Československa v roku 1988. Až do toho roka sa datuje vzťah medzi skalnými fanúšikmi obľúbených Depešákov. Ako sami povedali, za oponu šli hrať len kvôli tomu, aby videli, ako to za ňou funguje. Boli priam v šoku, keď sa na ich koncert do Prahy dovalili desaťtisíce ľudí.

A niečo podobné sa stalo aj v nedeľu. Nebolo možné vyhnúť sa skupinkám či davom do čiernej zahalených ľudí rôznych vekových kategórií. Niektorí v okolí štadiónu doslova stanovali už od obeda, bavili sa a čakali na vytúžený večer.

Rockový náboj bolo cítiť doslova všade, a vystupňoval sa hneď prvou piesňou, ktorou Gahan nastavil atmosféru – bude to fenomenálne – odkomunikoval publiku, a to pochopilo, čo robiť.

Sociálne siete nemali chvíľu miesto

Pred koncertom sme si pozerali záznamy z nedávnych koncertov napríklad v Škandinávii, a musím povedať, že vetu „Bratislava, you really are the best so far“ som Daveovi uveril. Obrovský kotol pod pódiom, rozohnení fanúšikovia, ktorí každú pieseň z nových či starých albumov ocenili silným potleskom, reakcia na každú akciu kapely – to všetko spravilo z nedeľného publika v Bratislave podľa mňa zážitok aj pre kapelu.

Nie všetci sme vyrastali v „ére Depešu“. Hlavne tí mladší. Energiu a charizmu však kapele, ktorá na scéne pôsobí už desiatky rokov, môžu závidieť aj začínajúce skupiny a ak má nejaká kapela live vystúpením moc konvertovať trebárs skalných nirvanistov na iný druh hudby, Depeche medzi nich patrí. A čo bolo na 40 – 50-ročných depešákoch najlepšie?

image

Koncert Depeche Mode v Bratislave

Brainee/Miroslav Kamody

Nemali neustály tik držať mobil v ruke. Hudbu si užívali, sem tam nahrali nejaké to video, ktoré však nezavesili hneď na sociálne siete. Keď sa svietilo mobilmi, svietili všetci, keď sa mávalo rukami, mávali všetci. A frontman to ocenil srdiečkom spraveným rukami. A celú tu neinstagramovú atmosféru sme si vedeli vychutnať aj my v Brainee.

Ak mám hovoriť za seba, mať 26 rokov a sledovať ľudí okolo seba na koncerte v Bratislave bolo doslova zadosťučinením. Nebolo to len o tom, že mobily svoju hlavnú úlohu hrali len pri svietení baterkami na navodenie opojnej atmosféry.

image

Dave Gahan počas koncertu Depeche Mode v Bratislave

TASR/Jaroslav Novák

Otcovia spievali so svojimi deťmi, neznámi ľudia tancovali spolu a všetci spolu zdieľali lásku k hudbe, ktorá stiera všetky generačné rozdiely. V ten večer sme všetci boli za jedno, Depeche Mode z nás urobili jednu obrovskú masu, ktorá sa nechala unášať na vlnách kvalitnej a nestarnúcej hudby, ktorá tu zostane dlho po nich a aj dlho po nás.

Iný ako predošlé

Šiesty koncert v Bratislave bol iný v mnohých ohľadoch. Prvýkrát na novom veľkom štadióne, kde bola dobre zvládnutá organizácia. Po dlhej dobe bez dažďa, ale aj v okresanej zostave. Minulý rok totiž nečakane zomrel Andy Fletcher. Kapela sa zavrela do štúdia a vyprodukovala jednu zo svojich najlepších nahrávok, Memento mori.

image

Koncert Depeche Mode v Bratislave

Brainee/Miroslav Kamody

Pesničky z neho pretkávala kapela tými najväčšími peckami, aj ľudia, ktorí nemali od 80. rokov napočúvanú kapelu precítili dobre naladené nástroje a tance Gahana, ktorý akoby nemal 60, ale 35. Condemnation, Can’t Get Enough, ale aj Enjoy the Silence či Personal Jesus.

Bolo všetko, a dav šalel. Kapela vedela spomaliť tempo, ale aj vyburcovať dav, temná energia okorenená elektronikou, ale aj emotívne odkazy Fletcherovi. Atmosferická kapela zasiahla aj potomkov depešákov, ktorí svoje deti vzali na nedeľný koncert.

image

Koncert Depeche Mode v Bratislave

Brainee/Miroslav Kamody

Nedeľný koncert Depeche Mode je nateraz bezpochyby jedným z najlepších koncertov tohto roka na Slovensku a výnimočným sviatkom pre milovníkov hudby. Už teraz však desiatky tisíc pohľadov smerujú na letisko v Trenčíne, kde už o necelé tri týždne odpáli na vypredanom koncerte svoju veľkolepú šou Rammstein.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:04