archív Martiny Koniarikovej,Pexels/Hert Niks, Instagram/majself_neptun
StoryEditor

Slovenskí speváci a raperi prehovorili. Bez týchto zvykov by sa ich Vianoce nezaobišli

Dominika Pacigová24.12.2021., 07:00h
Vianočná atmosféra ovládla všetko vôkol nás. Niektorých slovenských spevákov či raperov sme sa opýtali, ako trávia vianočné sviatky.
Lajkuj Brainee.sk na

Vianočná atmosféra ovládla všetko vôkol nás. Niektorých spevákov či raperov sme sa opýtali, ako trávia vianočné sviatky a či majú nejaké zvyky, bez ktorých by sa ich Vianoce nezaobišli.

Martina Koniariková a Giovanni Ricci

Do povedomia sa dostali aj vďaka súťaži SuperStar. Keďže sú spolu takmer každý deň, Štedrý večer trávia so svojimi rodinami. „Aspoň na Vianoce im chceme venovať svoj čas. Nový rok si potom vynahradíme, trávime ho spolu,“ uviedla Martina Koniariková.

Keďže Giovanni má zahraničné korene, na Vianoce majú mix talianskych a slovenských jedál. „Jedia sa u nás aj špeciálne tradičné recepty v tvare ryby, ktoré nám každý rok posiela babka z Talianska,“ prezradil mladý spevák. Martina doplnila, že Giovanni sám pripravuje, a nakoniec aj zje jeho obľúbený zemiakový šalát.

Martina si spolu s rodinou vychutnáva tradičné slovenské jedlá. „Neviem, či to robia aj ostatné rodiny, ale my každý rok pred jedlom zjeme strúčik cesnaku, aby sme boli celý rok zdraví,“ dodala.

​​Lina Mayer 

Vyštudovala slovenský jazyk a estetiku, no na konte má viacero hitov v angličtine. Niektorí si dlhé roky mysleli, že je zahraničná speváčka. 

Vianočné sviatky si užíva v kruhu najbližších. Na Štedrý deň majú doma pustené vianočné rozprávky a od rána sa u nich varí. „Na prípravu šalátu, ale aj cvikly s chrenom je odborník môj otec,“ skonštatovala Lina Mayer.

Stromček ozdobujú vždy až 24. decembra. „To je zas moja parketa. Na pozadí idú rozprávky, úplne sa v tom vyžívam. Je to čarovné,“ poznamenala.

​Večer si sadnú k štedrovečernému stolu. Podľa slov Liny majú typickú východoslovenskú večeru. Začínajú oblátkami s medom a cesnakom, nasleduje kapustnica, šalát s rybou a typické bobáľky s makom, teda opekance. Robia ich aj s kapustou.

Pred štedrou večerou sa každý rok spolu pomodlia a poďakujú za zdravie a rodinu. „Po babičke nám zostal zvyk - dostaneme krížik na čelo, ide akoby o požehnanie. Ďalším mojím zvykom je to, že na Štedrý deň dodržiavam pôst, počas dňa nejem takmer nič, keďže nás čaká štedrá večera,“ dodala.

Majself

Raper a spevák sa netají tým, že rád skúša nové veci a svojej tvorbe dal prednedávnom úplne iné rozmery. Vianočné sviatky bude tráviť v kruhu najbližších.

Počas minulých rokov zvyčajne na Štedrý deň dopoludnia cestoval domov z koncertu. „Tento rok budem tráviť Vianoce s rodinou od rána pri filmoch a vyčkávaní na vianočnú večeru. Tešíme sa na spoločne strávený čas a vychutnávame si každý okamih,“ povedal Majself.

​Doma pritom udržiavajú tradičné zvyky. „Po večeri sa ideme pozrieť pod stromček, kto poslúchal,“ priblížil. 

Majself trávi Vianoce s rodinou Instagram/majself_neptun

Matúš Kolarovský - YAEL

Je známy predovšetkým ako model a herec, no mnohých prekvapil aj hudobným talentom. Yael bude tráviť Vianoce v kruhu najbližších. Doma majú tradičnú štedrú večeru. Minulý rok varil kapustnicu, pričom sa snažil vyhovieť všetkým súrodencom. 

Verí, že aj tento rok sa úspech s varením kapustnice zopakuje. „Štedrú večeru odpálime oblátkami s medom. Potom máme kapustnicu, kapra, rezne a zemiakový šalát,“ uzavrel Yael.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:48