YouTuber čelí multimiliónovej žalobeBrainee X Canva/
StoryEditor

Vyvojári hry Destiny 2 zažalovali YouTubera o milióny dolárov. Firma chce, aby bol odstrašujúcim príkladom

iDnes.cz26.06.2022., 11:00h

Po úspešnom súdnom ťažení proti výrobcom cheatov sa teraz právnici spoločnosti Bungie pustili do boja s YouTuberom Lordom Nazemom. Neoprávnene sa podľa firmy vydával za správcu autorských práv k Destiny 2, a zapríčinil tak odstránenie mnohých videí s tematikou hry.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo v nedávnom spore proti autorom cheatovacieho softvéru verejnosť spoločnosti Bungie fandila, pretože podvodníkov nemá rád nikto, aktuálny spor vyvoláva skôr rozpaky. Právnici spoločnosti totiž žalujú Nicholasa Minora, známeho skôr pod internetovou prezývkou Lord Nazo, o 7,6 miliónov dolárov (celých 7,2 milióna eur) „len“ kvôli rozoslaniu zhruba stovky e-mailov, píše Honza Srp z iDnes.cz

Zatúžil po pomste

Lord Nazo v decembri minulého roka vyvesil na svoj YouTube kanál niekoľko skladieb zo soundtracku k hre Destiny 2. Keď mu spoločnosť CSC Global, ktorú si Bungie najalo pre ochranu svojej značky, úplne právom nechala videá kvôli porušeniu autorského zákona (tzv. DMCA) odstrániť, vzal si to trochu osobne a zatúžil po pomste.

image

Na verejnosť sa dostal zapísník vraha Gabby Petito. Čo napísal po tom, ako zabil populárnu YouTuberku?

Z novovytvorených e-mailových adries rozoslal 96 správ, v ktorých sa vydával za zástupcu GSC a žiadal o odstránenie ďalšieho údajne závadného obsahu z YouTube, ktorý patril niekoľkým najviac populárnym kanálom o Destiny 2. Aj keď tieto videá žiadne práva neporušovali a Minor sa nepreukázal ničím iným než falošným podpisom, boli skutočne niektoré z YouTube odstránené, a to paradoxne napríklad aj z oficiálneho kanála Bungie.

Námahu si nerobil

Nicholas Minor nebol vo svojom počínaní nijako sofistikovaný, e-maily dokonca rozosielal z rovnakej IP adresy, akou sa následne prihlasoval do hry aj na sociálne siete, napriek tomu právnici vyčíslili spôsobenú škodu na 150-tisíc dolárov za každú požiadavku, ktorej bolo vyhovené, celkovo teda už spomínaných 7,6 milióna dolárov.

Podľa mnohých hráčov je však snaha Bungie urobiť z YouTubera odstrašujúca prípad trochu prehnaná. Svoju časť viny totiž nesie aj samotný server YouTube, ktorý dostatočne nepreveruje legitímnosť podobných DMCA požiadaviek a autorom nedovoľuje žiadnu obhajobu než im video zmaže. Samotná pokuta je nezmyselne veľká aj s prihliadnutím na ich obrovskú sledovanosť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:45