Dr. Nass Mohamed odišiel z rodného Kataru, pretože tamojšia spoločnosť nerešpektovala jeho queer identitu, teraz vyzýva celebrity, aby hovorili o porušovaní práv LGBTI+ komunity v krajine.Instagram/dr._nass/
StoryEditor

Beckham si ho zablokoval, FIFA a Svetový pohár jeho výzvy ignorujú. Gej z Kataru upozorňuje na porušovanie LGBTI+ práv

mor11.11.2022., 13:00h

Teraz môžete v skutočnom rozsahu vidieť, akí sme neviditeľní a priehľadní, hovorí Dr. Nas Mohamed. Tento gej Katarčan výrazne dopomohol v odhaľovaní neprávostí a prenasledovania LGBTI+ ľudí v tejto arabskej krajine. Je presvedčený, že ani majstrovstvá sveta nedokážu z Kataru zmyť krivdu, ktorú queer menšine spôsobili.

Lajkuj Brainee.sk na

Nas Mohamed sa v dúhovom svete stal známym najmä po tom, čo sa stal vôbec prvým Katarčanom, čo prešiel verejným coming outom. Za čo si vyslúžil nesmierny rešpekt a úctu, keďže to spravil v krajine, akou je Katar. Coming out tam môže byť hazardom s vlastným životom.

 

 

Láska a cit k ľuďom rovnakého pohlavia je v Katare nezákonná. Queer vzťahy sú kriminalizované a hrozia im tresty s výmerou niekoľkých rokov alebo mastné pokuty. Žiaľ, v niektorých prípadoch môžu títo ľudia čeliť aj smrti za to, kým sú. Islamské právo šaría nerešpektuje možnosť autentického vyjadrenia svojej identity. 

Nas Mohamed v Katare nie je vítaný. Aj keď predstavitelia vlády pred majstrovstvami vítajú každého, ale (vždy je tu to ale, všakže) s tým, že musia rešpektovať ich kultúru, tradície a náboženstvo. Nikto z LGBTI+ ľudí, samozrejme, nechce devastovať kultúrne dedičstvo žiadnej z krajín, no musíme byť schopný rozlišovať medzi tým, čo je tradíciou a čo nenávisťou. Policajná brutalita namierená voči dúhovým občanom, ich ponižovanie a prenasledovanie - to nie je kultúrna tradícia ani islam. Je to zločin z nenávisti a svet o tom musí rozprávať otvorene, či sa to katarskej vláde páči, alebo nie. 

Hovorme o nerešpektovaní práv

Mohamed v súčasnosti žije v San Franciscu. Queer platformu, ktorú v Katare založil však používa na to, aby vystúpil proti kriminalizovaniu životov LGBTI+ ľudí. Taktiež vyzýva celebrity, aby tému zviditeľňovali a bojovali za práva queer menšiny. Pred majstrovstvami, ktoré sa majú konať 20. novembra je to ešte o to dôležitejšie, keďže na krajinu bude upriamená pozornosť celého sveta. 

Tento odvážny gej z Kataru spolupracoval aj s ľudskoprávnou organizáciou Human Rights Watch na napísaní správy, v ktorej štát odsúdili za zatýkanie, zneužívanie a obťažovanie LGBTI+ ľudí v septembri tohto roka. Organizácia dokumentovala fyzické násilie a sexuálne útoky zo strany polície, vypočula si aj príbehy trans žien, ktorým úrady nariadili podstupovať tzv. konverznú terapiu (násilné a traumatické potláčanie rodovej alebo sexuálnej identity). 

„Myslím si, že toto je skutočná príležitosť zviditeľniť svoju existenciu a sprístupniť pomoc ľuďom, ako sme my. Toto podujatie nás tento rok skutočne odstrčilo do tieňa, čo je naozaj nebezpečné pre práva našej komunity,“ hovorí pre PinkNews Mohamed.

David Beckham si ho zablokoval

Tento celosvetovo známy futbalista, ktorý spolupracuje s množstvom módnych značiek alebo aj s UNICEF-om ohľadne ochrany osirelých detí, teraz robí kampaň pre Katar (viď video vyššie). Konkrétne pre zvýšenie záujmu o turizmus v tejto arabskej krajine, ktorá sa tak brutálne a bezcitne správa k právam svojich vlastných queer občanov. Po tom, čo Mohamed označil jeho instagramový profil v príspevku s jednou vetou - „Láska nie je zločin, byť LGBTI+ osobou nie je zločin“ - si ho Beckham zablokoval, informuje YouTube kanál od Floyda Moodyho. Dr. Nas chcel len, aby sa futbalista postavili za práva katarskej dúhovej menšiny (tak ako to Beckham robí aj dúhových pochodoch krajín západu - a to nie je ani prvý raz, čo sa za práva queer ľudí verejne postavil). Pravdepodobne sa to však vylučovalo s miliónmi, ktoré jeho svedomie dostalo za turistickú kampaň pre homo a transfóbny Katar. 

Rovnako tak na výzvu nereagovali ani organizátori majstrovstiev, FIFA, Svetový pohár či vláda Kataru. Pričom sa za Mohameda postavilo už niekoľko LGBTI+ organizácií ako aj Futbalová federácia Nórska, ktorá sa s Mohamedom dokonca stretla a vyjadrila mu podporu. Dr. Nas sa vo svojom úsilí nevzdáva a veľkou motiváciou sú mu aj správy, ktoré dostáva od krajanov a krajaniek z Kataru, ktorých ignorácia a nezáujem medzinárodných inštitúcií privádza do smútku a porazeneckej nálady. 

Viditeľnosť je život zachraňujúca

„Myslím si, že ak nás v krajine budú vnímať a že keď budeme mať platformu s vlastným hlasom a so skutočným spravodajstvom založeným na dôkazoch, už nenastane taký obrovský zmätok o tom, čo sa práve deje, aký teraz všade vidíme. Potrebujeme len, aby bolo počuť náš hlas,“ vyjadruje sa Mohamed na denníku WalesOnline. Mohamed aktuálne pracuje na projekte prvej neziskovej organizácie zameranej na LGBTI+ ľudí s pôsobnosťou v Perzskom zálive. Pracuje na zabezpečení zdrojov pre organizácie, aby mohla samostatne pokračovať v práci, ktorú v regióne aktuálne supluje Human Rights Watch. Mohamed však narazil na prekážky, ktoré mu zabraňujú v tejto činnosti, Katar totiž voči takýmto aktivitám nie je naklonený. Ľudia sa boja o vlastnú bezpečnosť a participácia na takomto projekte by ich priamo ohrozovala.

image

Nass Mohamed by rád žil v Katare, ale krajina ho odmieta a jeho identitu považuje za zločin.

Instagram/dr._nass/

Práve preto je také dôležité, aby sa za katarských queer ľudí postavili celebrity a medzinárodné inštitúcie. Musia Kataru jasne odkázať, že ľudské práva nie sú záležitosťou, ktorá sa na pár týždňov pred a po majstrovstvách odprace do úzadia. Najmä ľudia, ktorí zažívajú útlak od vlastnej krajiny deň, čo deň, potrebujú jasne počuť a vidieť, že svet má s nimi solidaritu v trápení, ktoré prežívajú. Nass Mohamed vytvoril aj petíciu, ktorej podpísaním dáš katarskej vláde a FIFA najavo, že stojíš za utláčanými.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:04