Mladé dievčatá sledujú TikTok trend a dobrovoľne zostávajú doma, kde čakajú na frajera, má to však aj odvrátenú stránku...Brainee X Canva/
StoryEditor

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

mor14.11.2022., 10:00h

Dievčatá nám ukazujú svoju dennú rutinu, ktorá zahŕňa ranné prechádzky, cvičenie, varenie a domáce práce, opaľovanie sa a nakupovanie toho najlepšieho a najchutnejšieho, o čom vedia, že má ich partner rád. Na prvý pohľad to vyzerá okej, no má to aj svoju odvrátenú stránku ...

Lajkuj Brainee.sk na

Narazil si už aj ty na podobné príspevky na svojom TikToku? Pripomínajú tak trocha Ameriku v 50. rokoch. Trend sa týka najmä mladých bezdetných žien vo veku približne 20 rokov, ktoré zostávajú doma, zatiaľ čo ich partner chodí do práce. Je dôležité podotknúť, že to robia dobrovoľne a z vlastnej vôle. 

@skinbyhelen Episode 2 🤪 | the puppy was up at grandmas so she couldn’t make an appearance #stayathomegirlfriend #justkidding #contentcreator ♬ CUFF IT - Beyoncé

Nie je nič zlé na tom zostať doma a čakať na svojho priateľa. Čo však môže byť nebezpečné, je spraviť z toho trend a šíriť ho medzi svojimi rovesníkmi v zidealizovanej forme. Na sociálne siete ako TikTok či Instagram tieto baby pravdepodobne nebudú postovať chvíle, kedy sa počas dňa nudia, nemajú čo robiť alebo zažívajú nejaké negatívne pocity či úzkosti. Ako content sa k nám dostane len to, čo zapadne do heštegu #stayathomegf. Nie je ani vylúčené, že to bude niektorým osobám, ktoré trendu podľahnú, spôsobovať úzkosti, keďže influencerky už neukážu ako sa vysporadúvajú s odvrátenou stránkou takéhoto spôsobu života. 

Finančná nezávislosť a emancipácia

Dôležitosť finančnej nezávislosti žien v partnerskom spolužití s mužom je dôležitá. Totiž obmedzované finančné prostriedky môžu stáť za tým, že prispejú k finančnému zneužívaniu dotyčnej osoby. Tá sa nemá ako brániť voči návrhom svojho partnera, s ktorými nesúhlasí. Resp. jej možnosti sú oveľa užšie, keďže musí rozmýšľať tak, aby si nepohnevala toho, kto jej financuje jej životný štýl a poskytuje jej domov. Je napríklad aj veľmi ťažké opustiť takýto vzťah, ak v ňom nie sú šťastné - nie je potom také jednoduché zo dňa na deň odísť v prípade, že dôjde k vážnym problémom vo vzťahu.

Údaje z Austrálskeho štatistického úradu ukazujú, že počet žien bez domova v Austrálií sa zvyšuje každým rokom. Ženy vo veku nad 55 rokov sú najrýchlejšie rastúcou skupinou zažívajúcou bezdomovectvo, pričom len medzi rokmi 2011 a 2016 došlo k nárastu až o 31 percent. Vyplýva z toho, že finančné zneužívanie môže z dlhodobého hľadiska viesť k bezdomovectvu.

Zaslepený algoritmus

TikToku sme pri surfovaní na svojej for you page konfrontovaní s rôznorodým obsahom, pričom kontrolu nad usmerňovaným informačného toku nemáme až takú veľkú. Vo väčšine prípadov za nás rozhodujú algoritmy, ktoré sa snažia čítať našu náladu a pripraviť nám to, o čom si myslia, že nás môže zaujať. Nebezpečným teda môže byť aj to, keď algoritmy šíria videá s týmto heštegom medzi mladé dievčatá a narúšajú v nich koncept, že je finančná nezávislosť dôležitá - a to práve tak, že im predostierajú prikrášlenú realitu života tých, ktoré trendu podľahli.

Seď doma a kašli na feminizmus

Aby toho nebolo málo, trend začali podporovať aj mnohí konzervatívni politici a ľudia na sociálnych sieťach. Podľa nich posilňuje a nanovo ukotvuje tzv. tradičné rodové úlohy ženy a muža v spoločnosti. To mi pripomína román Richarda Yatesa  Revolutionary Road, v ktorom autor pomenoval niečo, čo neskôr Betty Friedan, americká feministka a spisovateľka, pomenovala ako problém bez mena. Jedná sa o paletu emócií, ktoré cítila americká žena prikovaná k domácnosti a deťom, zatiaľ, čo jej manžel pracoval. Boli to pocity frustrácie, výčitky, strata kontroly nad vlastným životom, upadnutie do stereotypu či nezmyselnosť žitia. Zbytočná smrť hlavnej hrdinky na konci knihy je obžalobou systému, ktorý ženám zabraňoval v prístupe k bezpečnému zákroku interrupcie a miesto toho im pod nos podstrkoval reklamy skutočného šťastia ženy: byť slúžkou muža, byť inkubátorom pre jeho deti a robiť všetko pre to, aby sa mu stále páčila.

Dievčatá z TikTok trendu, našťastie, neprechádzajú všetkým tým, čo zažívali ženy v domácnosti v 40. a 50. rokoch minulého storočia. Majú stále viacej možností ako sa osamostatniť, vyhľadať pomoc, nájsť si prácu či podporu a pochopenie vo svojom trápení aj v širšej spoločnosti, v neposlednom rade aj možnosť voliť a kandidovať. #StayAtHomeGF však nanovo živí spôsob života, o ktorom sa zdalo, že už bude nadobro pochovaný. Aj keď je TikTok len sociálnou sieťou, životy jeho užívateliek a užívateľov, sú reálne a môže ich vystaviť nebezpečenstvu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:43