V Skalici došlo k útoku na členov kapely Berlin Manson po tom, čo na stôl lepili dúhovú vlajku.Brainee X Canva/
StoryEditor

Na stôl nalepili dúhovú vlajku, extrémisti ich napadli. V Skalici skončil v nedeľu koncert bitkou

mor12.12.2022., 14:00h

V Skalici došlo v nedeľu k napadnutiu členov skupiny Berlin Manson. Dôvodom bola dúhová vlajka, ktorú lepili na stôl. Po kapele hodili fľašku piva a došlo aj k útoku päsťami.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden z členov kapely má zlomenú sánku a ďalšiemu vytrhli náušnicu z ucha. Útok sa odohrával v skalickom podniku Orlovňa, v ktorom Slobodná Európa organizovala koncert. Predchádzala mu slovná roztržka a nasledoval fyzický útok.

Slobodná Európa sa k útoku vyjadrila na svojej facebookovej stránke. Kapela je už známa svojimi názormi, ktoré vylučujú akékoľvek prejavy nacizmu, rasizmu, xenofóbie či homo a transfóbie. Keďže sa svojimi postojmi netají, extrémisti sa ich koncertom vyhýbajú - až do chvíle, kým neprišli s koncertom do Skalice. Útok na členov kapely Berlin Manson ich mrzí a tým, ktorý ich presvedčenie stále nepochopili odkazujú, že „naša skupina patrí na opačnú stranu barikády,“ a zároveň im odkazujú „aby na naše koncerty nechodili. Nie ste u nás vítaní.“

Priestor nebol bezpečný

Skalický podnik Orlovňa sa na svojej facebookovej stránke členom kapiel ospravedlnili za to, čo sa stalo. Taktiež sa zaviazali, že do budúcnosti budú robiť všetko pre to, aby sa podobné útoky už nikdy viac neopakovali. V komentároch pod príspevkom podniku sa dá dočítať aj to, že mimo členov kapely bol napadnutý aj jeden z návštevníkov. 

image

Instagromová story, ktorú napísal priamy účastník útoku v podniku.

Instagram/zanedbavamsa/

Tí, čo sa podujatia zúčastnili, na facebookovej stránke Orlovne organizátorom vyčítali nedostatočné zabezpečenie priestorov. Ďalším terčom kritiky je aj fakt, že skalický podnik jasne a dôrazne vo svojom statuse neodsúdil násilný akt nenávisti a homofóbie, ktorý bol namierený voči členom kapely. Útok v statuse nazvali „nešťastným incidentom“.

Strach z nenávisti

Udalosť trefne komentuje aj užívateľ Facebooku Andrej, sám seba sa pýta „Čo s tým robiť. Brať si odteraz na každý koncert mimo metropole kasery a teleskopy? Začať chodiť na judo? Dosť ma z toho mrazí.“ Vo svojom statuse taktiež rieši krízu, pred ktorou stoja slovenské antifašistické kapely. Vníma nedostatok bezpečných priestorov, v ktorých by mali možnosť hrať bez strachu, že by ich niekto z prítomných napadol. 

Mladí proti fašizmu zas svojim sledovateľom a sledovateľkám odkazujú, že „k vytvoreniu skutočne tolerantnej spoločnosti nás ešte zrejme čaká dlhá cesta.“ Rovnako tak volajú po nutnosti vytváranie priestorov, v ktorých sa slušní ľudia mohli cítiť bezpečne a slobodne. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 02:41