Ukrajinský umelec žijúci na Slovensku denne vytvára protivojnové plagáty voči Ruskej agresii k Ukrajine.Brainee X Canva/
StoryEditor

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

iDnes.cz13.12.2022., 10:00h

Mykola Kovalenko od roku 2015 žije na Slovensku, kde vedie svoj vlastný odboj voči agresii Ruska, ktorá ohrozuje jeho rodnú Ukrajinu. Na fronte je prítomný svojim umením - to predáva a peniaze posiela krajanom.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský grafik Mykola Kovalenko si pri vpáde ruských vojsk do svojej krajiny sľúbil nakresliť protivojnový plagát každý deň, ktorým vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje. Sľub doteraz dodržiava bez zaváhania, píše agentúra AFP zo Slovenska, kde štyridsaťdeväť ročný umelec žije od roku 2015. Kovalenko plagáty so silným emocionálnym dopadom vytvára pomocou jednoduchých tvarov, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Znak V ako víťazstvo a okypetené prsty ako symbol straty, ktorú Ukrajina zažíva.

Instagram/mykolakovalenkostudio/

Jeho najbližší príbuzní odišli z Ukrajiny, okrem matky a jednej zo sestier. Tie žijú v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu krajiny.

„Asi tak raz týždenne mi pošlú esemesku, aby dali vedieť, že sú stále nažive,“ hovorí Kovalenko, ktorý býval na Ukrajine hlavným dizajnérom v reklamnej agentúre Saatchi & Saatchi. „Veľa mojich priateľov bojuje proti Rusom, niektorí boli zabití,“ povedal.

image

Rusi sa znižujú k zákerným teroristickým praktikám. Nastražené bomby nechávajú v hračkách či chladničkách

Umelec sa pôvodne chcel tiež chopiť zbrane, aby bojoval proti vpádu ruských votrelcov. „Potom som si ale uvedomil, že by som mohol byť užitočnejší, keď budem robiť to, čo viem. Pero je môj kalašnikov,“ vyhlásil.

Medzi plagátmi tohto uznávaného umelca, vyznamenaného množstvom cien, je jeden k Medzinárodnému dňu žien 8. marca, na ktorom je vidieť náboj pučiaci ako kvetina.

„To je darček, ktorý Putin poslal Ukrajinkám,“ vysvetľuje.

K najznámejším plagátom patrí aj štylizovaná rakva čiastočne odhaľujúca meno ruského prezidenta. Smrť Vladimíra Putina „by bezpochyby bola cestou, ako ukončiť vojnu,“ usúdil. Označil ruského prezidenta za „symbol agresie a vojny na celom svete“. Mykola Kovalenko každé ráno sleduje správy, a inšpirácia pre jeho kresby mu nikdy nechýba.

Jeden z plagátov zobrazuje zaťatú päsť v podobe kvetu, ďalší ukazuje ruku dávajúcu znamenie V ako víťazstvo v ukrajinských národných farbách, ale bez troch prstov. „To je cena, ktorú musí Ukrajina zaplatiť za svoje víťazstvo,“ zdôrazňuje umelec.

Jeden z jeho prvých protivojnových plagátov zachytával čiastočne miznúcu ukrajinskú vlajku. Toto dielo vytvoril pár dní pred ruskou inváziou. „Takto som tú situáciu cítil,“ hovorí.

image

Hneď, čo sa po výmene vrátil do Ruska, chce pomôcť Donbasu. Obchodník so zbraňami inváziu na Ukrajine podporuje

Umelec dáva svoje diela do predaja, aby získal prostriedky na podporu Ukrajiny. Jeho plagáty boli už vystavené po celom Slovensku.

Kovalenko hovorí, že sa mu súčasná situácia nepáči a že by chcel, aby vojna hneď skončila: „Chcel by som okamžite prestať s touto sériou.“

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 18:14