Spoločenstvo v akcii.Sputnik/Via Reuters
StoryEditor

Putin ako Sauron. Účastníkom samitu rozdal svoje „prstene moci“

iDnes.cz28.12.2022., 15:30h

Ruský prezident Vladimír Putin nechal vyrobiť deväť prsteňov pre účastníkov samitu Spoločenstva nezávislých štátov, ktorý sa na začiatku týždňa konal v Petrohrade. Osem rozdal a deviaty nadelil sebe. Na šperku je novoročný pozdrav a symbolika SNS.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden Putin všetkým vládne, jeden všetkým káže, jeden všetkých privedie a do temnoty zviaže. Ruský prezident si už lepšiu symboliku ani nemohol vymyslieť. Teraz je jeho podobnosť s temným pánom z Pána Prsteňov ešte jasnejšia.

image

Hovorili mi, že skôr budem mŕtvy, než zložím sľub, hovorí starosta spišskej obce Žehra, ktorý sa musel skrývať v lese

Putin nahral ľuďom, ktorí prirovnávajú Rusko a jeho správanie k Mordoru z populárnej trilógie od J. R. R. Tolkiena. Pre seba a pre vodcov Spoločenstva nezávislých štátov (SNS) nechal vyrobiť deväť prsteňov. Ako fanúšikovia ságy určite vedia, rovnaký počet prsteňov dostali ľudia darom od temného pána Saurona, píše sa na webe iDnes.cz.

Užívatelia sociálnych sietí si podobnosti s Tolkienovým príbehom veľmi rýchlo všimli a svoje postrehy zdieľajú na rôznych platformách.

Prstene dostali: bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, kazachstanský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev, prezident Tadžikistanu Emómalí-ji Rahmón, turkménsky prezident Serdar Berdymuhamedov, prezident Kyrgyzstanu Sadyr Žaparov, uzbecká hlava štátu Šavkat Mirzijojev a arménsky premiér Nikol Pašinjan.

image

Putin rozdal prezidentom na sumimite deväť prsteňov. Pre svet je terčom posmechu.

Brainee X Canva/

Putin ako Sauron

V ságe kníh Pán Prsteňov od J. R. R. Tolkiena sa Sauron (Temný pán) snaží pomocou moci prsteňov ovládnuť svet. Bolo ukovaných celkom 20 prsteňov. Traja pre kráľa elfov, sedem pre vládcov trpaslíkov a deväť prsteňov pre panovníkov kráľovstva ľudí.

image

Kadyrovová dostala od Kadyrova čestný rád Kadyrova. Toto nie je slovná hračka, ale realita

Posledný prsteň, ten ktorý vládne všetkým ostatným, ukoval Sauron tajne, sám pre seba v Hore osudu. Vládcovia ľudí kvôli moci prsteňov prepadli temnote a stali sa z nich nakoniec prízraky známe ako Nazgûlovia

Nosí ho len Lukašenko

Prstene boli podľa dostupných záberov vyrobené z bieleho a žltého zlata a bol na nich vyhotovený nápis „Šťastný rok 2023“ a logo spoločenstva.

Ako jediný si prsteň počas rokovaní nasadil bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Ak sú prstene skutočne vyrobené zo zlata, môže to vysvetľovať, prečo si ich nenasadili aj ďalší z obdarovaných. Podľa islamskej viery, ku ktorej sa väčšina prezidentov SNS hlási, tradícia zakazuje mužom nosenie zlatých prsteňov.

image

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

Za váhanie s nasadením prsteňov ale tiež možno môže isté napätie, ktoré medzi štátmi momentálne panuje. Všetky sa síce stále hlásia k spolupráci s Moskvou, ale iba Lukašenko ju v praxi potvrdil, keď ponúkol Rusku pri jeho útoku na Ukrajinu územie Bieloruska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 22:39