Trend divného dievčaťaProfimedia.cz/
StoryEditor

FOTO Nový módny trend kombinuje aj nekombinovateľné. Si "divné dievča"? Si IN

Karolína SýkorováiDnes.cz25.02.2023., 15:00h

Súčasný hit sociálnych sietí, trend divného dievčaťa (Weird Girl Aesthetic), neprišiel k svojmu menu náhodou.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa vystrojíte v jeho duchu, okoloidúci si možno budú ťukať na čelo, pocit slobody je ale vraj na nezaplatenie. Zabudnite preto na všetky konvencie a dajte priechod svojej fantázii, píše sa na portáli iDnes.

Zatiaľ čo v líčení a životnom štýle víťazí v súčasnej dobe trend „čistého dievčaťa“, ktorý vyznáva minimalizmus, v móde sú najviac počuť hlasy opačného tábora. Trend divného dievčaťa je predovšetkým o maximalizme, miešaní vecí, ktoré nepôsobia ani trochu elegantne či sofistikovane a zdanlivo sa k sebe vôbec nehodia. Kto sú jeho vyznávači? A prečo sa mu dostalo takej popularity?

V duchu stokrát opakovaného porekadla „za všetkým hľadaj ženu“, by sme sa za popularitou a rozšírením trendu našli modelku Bellu Hadid. Táto ikona mladých vždy tiahla ku gýču, až v posledných mesiacoch sa ale odviazala naplno. 

image

Tieto tipy pri rozširovaní šatníka musíš poznať. Hlavne mysli ekologicky, dôležitá je kvalita, nie kvantita

Strašiak do maku či slobodná voľba?

Základom úspechu je tu presne to, po čom mnohí v kútiku duše túžia: možnosť nosiť si, čo chceme, čo nám padne pod ruku a na čo máme práve náladu bez ohľadu na módne trendy. Háčkovaný crop top, vyťahané džínsy a kožuch po babičke? Žiadny problém! Pohodlná čiapka, šúštiaky a športové slnečné okuliare? Vrchol štýlu!

Mimochodom, tieto kombinácie sme si nevymysleli. Sú len popisom modeliek Belly a jej sestry Gigi Hadid. Čím viac retro, bláznivý a náhodný dojem model urobí, tým lepšie. 

Trend by sa najskôr vôbec nezrodil, keby nebolo veľkého návratu módy 90. a nultých rokov. Povedzme si na rovinu – vtedy to tiež bola pekná divočina. Mladá generácia ju momentálne len dovádza na pomyselný vrchol. Pre niekoho štýl, pre iného nevkus. 

Ktosi trefne označil trend divného dievčaťa za puzzle, pričom všetky diely akoby pochádzali z iných krabíc. Každý kúsok má iný štýl a navyše aj štruktúru – koža sa mieša s pleteninou a tá zase s hodvábom či džínsovinou – všetko do seba ale nejakým podivným spôsobom zapadá. 

Trendu sa chopili návrhári

Netrvalo dlho a trend sa stal oficiálnym aj kvôli zásahom svetových značiek na čele s Gucci či Marceom Jacobsom. Aj v českých končinách sa ich pár objavilo: napríklad minuloročná kolekcia Dominiky Kozákovej, ktorú predstavila na jeseň v rámci pražského týždňa módy, dokonalo vystihuje podstatu tohto trendu, hoci spojitosť tu môže byť čisto náhodná. Patrí sem aj takmer komiksovo absurdná obuv značky MSCHF, ktorá pred pár týždňami rozčerila vody internetu. 

Trend má mať korene v japonskom módnom štýle Harajuku, ktorý bol v móde na začiatku nového milénia. Ten v sebe miešal atribúty najrôznejších japonských subkultúr. 

Súvislosť má aj s érou covidu, kedy sa rozšírilo domáce šitie, pletenie, háčkovanie aj batikovanie, a debatou o udržateľnosti. Celkom zjavne totiž navádza k návšteve second handu či k oprášeniu zabudnutých modelov z 90. rokov a začiatku milénia.

Všetky informácie smerujú k jedinému zisteniu: hoci by tu normálne prišiel na rad odstavec, ako daný trend uchopiť a obliecť sa podľa neho, v tomto prípade je niečo také nemožné. Trend divného dievčaťa je totiž celý o individualizme. 

Môžeme len dodať, že jeho základnými stavebnými kameňmi sú vyťahané nohavice (vo svete módy sa nazývajú parachute trousers), pletené čiapky, robustné topánky, uletené farebné kabelky a detinské tričká. Fantázii sa ale medze nekladú a do svojich štýlových puzzle tak môžete zaradiť čokoľvek. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:07