Televízna hlásateľka prepísala históriu. Stala sa prvou osobou s tradičným tetovaním na spodnej časti brady v spravodajstveInstagram.com/oriinz
StoryEditor

Hlásateľka prepísala históriu. Je prvou osobou s tradičným tetovaním v spravodajstve

ros02.01.2022., 12:00h
Televízna hlásateľka sa zapísala do histórie, pretože sa stala prvou osobou s tradičným tetovaním na spodnej časti brady, ktorú obsadili do hlavného vysielacieho času televíznych správ. Dúfa, že ďalšie Maorčanky budú nasledovať jej kroky.
Lajkuj Brainee.sk na

37-ročná Oriini Kaipara sa stala prvou moderátorkou správ v hlavnom vysielacom čase s tetovaním na tvári - moko kauae, tradičným tetovaním na spodnej časti brady, ktoré nosia maorské ženy. Matka štyroch detí z Aucklandu čítala v pondelok spravodajský bulletin Newshub o šiestej večer. Tetovanie si dala spraviť po tom, čo jej test DNA v roku 2017 ukázal, že je Maorčanka. Informoval o tom portál Daily Mail.

Reportérka si dala potetovať bradu v roku 2019, počas tradície známej ako Tā moko, ktorý poukazuje na rodinné dedičstvo a sociálne postavenie. Ide o trvalé označenie alebo „tetovanie“, ktoré tradične praktizujú pôvodní obyvatelia Nového Zélandu - Māori. Navyše, pre maorské ženy išlo o obrad, pri ktorom sa z dievčaťa stáva dospelá žena.

Kaipare sa vďaka čítaniu správ v hlavnom vysielacom čase s takýmto tetovaním splnil jej celoživotný sen a dúfa, že je inšpiráciou pre ďalšie maorské ženy. „Je to naozaj vzrušujúce. Neskutočne ma to baví. Som hrdá na to, ako ďaleko som sa dostala, že som teraz mohla takýmto spôsobom čítať správy o 18:00,“ povedala pre spravodajský portál Stuff.

Kaipara sa dostala na titulku spravodajstva v roku 2019, keď sa stala prvou osobou s tetovaním na tvári, ktorá prezentovala mainstreamové správy pri vypĺňaní poludňajšieho vysielania TVNZ. Pravidelne pripravuje správy pre hlavný bulletin, pričom fanúšikovia ju milujú vďaka jej maorskému tetovaniu. 

„Pre nás ako Maorov, ale aj pre ľudí inej farby pleti, je to nová cesta. Či už máš moko kauae alebo nie,“ tvrdí žena. Okrem nej má takéto tetovanie aj novozélandská ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahuta, ktorá sa tak stala prvou poslankyňou s týmto tetovaním v parlamente.

Tā moko je tradičné tetovanie, ktoré na Novom Zélande používajú Māori, pôvodní obyvatelia Nového Zélandu. Vykonávajú ho Tohunga-tā-moko alebo tetovači, ktorí sú v maorskej kultúre považovaní za posvätných alebo „tapu“. Tetovanie Ta moko, čo v preklade znamená „vizuálny jazyk“, sa stále používa z rôznych dôvodov, vrátane dvorenia, poukazuje na určitý status či označuje dôležitý míľnik pri prechode z detstva do dospelosti.

Okrem signalizácie hodnosti sa v tradičných časoch používal na zatraktívnenie Maorov pre opačné pohlavie. Ta Moko nosili obe pohlavia a tradične sa aplikovalo na tvár a zadok mužov a na bradu, pery a ramená žien. Moko kauae označuje tetovanie na brade a perách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:21