Záhadné úmrtia celebrítFacebook/Classic Movie Stars/Youtube/Christián Feliks
StoryEditor

Záhadné úmrtia celebrít: Black Dahlia, 150 podozrivých či rituálna samovražda neboli nikdy objasnené

Lukáš KovalčíkiDnes.cz13.05.2022., 12:00h

Rozprávkový život týchto osobností sa zmenil na nočnú moru.

Lajkuj Brainee.sk na

Úmrtia hviezd zvyknú zasiahnuť široké spektrum spoločnosti. Pokiaľ sa ešte smrť odohrala za tajomných okolností či dokonca išlo o vraždu, verejnosť pohltí hlboký rozruch.

História si pamätá viacero úmrtí celebrít, ktoré boli sprevádzané záhadnými okolnosťami, nikdy neboli úplne objasnené, a postupom času, sa okolo nich vytvoril podivný kult. Brainee ti prináša výber tých najviac znepokojujúcich.  

Black Dahlia

Od smrti talentovanej herečky Elizabeth Short, posmrtne známej ako Black Dahlia uplynulo už 75 rokov, no brutálny prípad dodnes nebol vyriešený.

Telo herečky sa 15. januára našlo zohavené a rozrezané napoly na prázdnom parkovisku v Los Angeles. Mŕtvola bola umytá a vysušená od krvi, aby neostali žiadne dôkazy. Po objavení jej tela začalo losangeleské policajné oddelenie rozsiahle vyšetrovanie, ktoré prinieslo viac ako 150 podozrivých, no skončilo to bez výsledku.

Okolo dodnes nevyriešenej vraždy vzniklo množstvo konšpiračných teórii a verejných špekulácii. Život a smrť Elizabeth Short boli základom mnohých kníh a filmov a jej vražda sa často uvádza ako jedna z najznámejších nevyriešených vrážd v americkej histórii, ako aj jeden z najstarších nevyriešených prípadov v okrese Los Angeles. Viac záhadných úmrtí celebrít nájdeš v našej galérii. 

Natalie Wood

Herečka, ktorá sa narodila rusko-ukrajinským emigrantom, ako Natalia Zacharenko, žila svoj americký sen, ktorý sa jedného dňa zmenil na hollywoodsku nočnú moru. 

Ešte predtým sa však stihla presláviť vo večných filmových klasikách ako West Side Story, Rebel bez príčiny či Zázrak na 34. ulici.  Za svoje výkony bola Wood trikrát nominovaná na Oscara, a bola držiteľkou štyroch Zlatých glóbusov.

Wood zomrela vo veku 43 rokov počas víkendového výletu na ostrov Catalina, ktorý trávila na palube jachty Splendor. Príčina úmrtia bola najskôr klasifikovaná ako utopenie a podchladenie. Nikto však nevie,  ako sa Wood dostala neskoro v noci do vody. Na jej tele sa tiež objavilo niekoľko zranení, ktoré si vo vode nemohla sama urobiť. Wood bola taktiež známa svojim strachom z vody, a nevedela ani plávať.

Na jachte sa vtedy nachádzala s manželom Robertom Wagnerom, kapitánom lode, a hercom Christopherom Walkenom.  

Udalosti okolo jej smrti boli neskôr predmetom protichodných svedeckých výpovedí, a nález jej tela priniesol viac otázok ako odpovedí. Telo sa totiž našlo 1,6 km ďaleko od lode, na malej nafukovačke značky Valiantčln neďaleko pláže. 

Hoci jej smrť bola pôvodne klasifikovaná ako nehoda a „pravdepodobné utopenie v oceáne“, úmrtný list Natalie Wood sa neskôr aktualizoval na „utopenie a ďalšie neurčené faktory“. 

Mnoho faktov ohľadom Woodovej úmrtia však doposiaľ nie je známych. Nikdy sa napríklad nezistilo, ako sa dostala do vody, či sa v daný večer s manželom pohádala, alebo prečo by sa vôbec sama púšťala na more, faktom však ostáva, že dvaja svedkovia, ktorí boli v osudný večer v neďalekom člne, uviedli, že v noci počuli ženu kričať o pomoc.

Bronislav Tesařík 

So záhadnými úmrtiami slávnych, sme sa stretli aj na Slovensku. Pravdepodobne najšokujúcejším príkladom je smrť známeho moderátora Bronislava Tesaříka s manželkou, ktorá našou krajinou otriasla v roku 2013.

Tesařík sa preslávil ešte na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokocv, ako moderátor večerných správ v Českej Televízii. Po revolúcii sa dokonca prepracoval na post šéfredaktora Slovenskej televízie, avšak neskôr sa z mediálneho prostredia stiahol, a žil v ústrání.

image

Bronislav Tesařík

Youtube/Christián Feliks

V roku 1999 sa zosobášil so svojou druhou manželkou, a podľa všetkého, práve táto udalosť mala na moderátora zásadný vplyv. Hovorilo sa, že od svadby sa z neho stal iný človek. Tesařík prerušil všetky kontakty s bývalými kolegami aj rodinou, a jediné, čo ho zaujímalo bolo duchovno. Taktiež sa vedelo, že má problém s alkoholom, píše web Topky

Všetko vyvrcholilo v novembri 2013, kedy sa moderátorovi susedia sťažovali na neznesiteľný zápach šíriaci sa chodbami domu. Privolaným policajtom sa na mieste činu naskytol vskutku šokujúci pohľad. Na posteli našli mŕtveho Tesaříka spoločne s manželkou Annou. Obaja boli slávnostne oblečení, on mal oblek, ona zase šaty. V miestnosti sa nachádzali aj ezoterické knihy a list na rozlúčku.

V liste svoje slávnostné šaty zdôvodnili tým, že chceli pozostalých odbremeniť od starostí s chystaním pohrebu. Všetky indície naznačujú, že manželia spáchali rituálnu samovraždu. Vyšetrovanie potvrdilo, že Tesaříkovcovi si život vzali sami. Urobili tak pomocou Phenobarbitalu, lieku s hypnotickými a sedatívnymi účinkami, ktorý pred smrťou užili. Dôvody, detaily a potvrdenie toho, či naozaj manželia spáchali rituálnu samovraždu, ktorá sa často objavuje napríklad u členov náboženských kultov, však dodnes nepoznáme. 

Tupac

„Elvis Presley gangsta rapu“ bol zabitý v roku 1996. Počas svojho života prežil viacero streleckých útokov, no osudným sa mu stala streľba z okoloidúceho auta v Las Vegas. Jeden z najvplyvnejších raperov všetkých čias bol zasiahnutý štyrikrát: raz do ruky, raz do stehna a dvakrát do hrudníka. 

Po šiestich dňoch v nemocnici bol Tupac Shakur vyhlásený za mŕtveho. Podstúpil viacero operácii, pri jednej mu odstránili časť plúc. Lekári ho viackrát oživovali, jeho matka napokon rozhodla o odpojení od prístrojov.

Napriek tomu, že v čase jeho smrti sa na dotyčnej ulici nachádzali desiatky ľudí, nik nedokázal identifikovať podozrivých. Polícia v tom čase hovorila o neochote svedkov spolupracovať, niektoré inkriminované osoby sa zase vyjadrili, že policajti s nimi nechceli vôbec hovoriť. To neskôr podnietilo množstvo divokých hypotéz o tom, čo sa naozaj udialo, avšak faktom zostáva, že smrť Tupaca Shakura je stále zahalená rúškom tajomstva.

Marilyn Monroe

Smrť blond sexbomby s naivným pohľadom sa stala rovnakou legendou, akou bola sama herečka. Keď bolo 5. augusta 1962 nájdené telo tridsaťšesťročnej Marylin, okamžite sa vynorilo množstvo špekulácií o tom, či išlo skutočne o samovraždu, alebo či herečke na onen svet niekto pomohol.

Vedľa nej bola nájdená prázdna fľaštička od barbiturátov a ako oficiálna verzia smrti bola stanovená samovražda, prípadne nešťastná náhoda, píše portál iDNES.cz.

Autori konšpiračných teórií sa však oháňali predovšetkým tým, že vnadná blondínka mala pomer s Johnom Kennedym aj jeho bratom Robertom, a stala sa preto osobou veľmi nepohodlnou.

Vzhľadom na svoju psychickú labilitu, depresie a sklony k hystérii totiž mohla reálne ohroziť nielen povesť prezidenta, ale aj štátne záujmy.

FBI si o nej dokonca viedla spis, v ktorom ju označovala za veľmi rizikovú a nebezpečnú. V roku 2007 uverejnil spisovateľ Philippe Mora časť správy FBI, z ktorej vyplýva, že Robert Kennedy sľuboval Marylin, že sa rozvedie so svojou ženou a ožení sa s ňou. Keď ale herečka zistila, že nič také nemá v skutočnosti v úmysle, vyhrážala sa mu škandálom.

Ak by však tento „dôkaz" konšpiračných teórií platil, mohol byť do jej smrti zapletený prakticky každý v okruhu desiatich kilometrov: Robert Kennedy, herec Peter Lawford, jej psychiater, správca domu, jej sekretárka aj tlačový agent.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:30