Fest AnčaFest Anča/
StoryEditor

Fest Anča sa tohto roku pozrie na ženy v animácii

TS18.06.2022., 13:00h

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa ako jeden z mála festivalov odohral aj počas dvoch pandemických rokov, no tohto roku sa bude konať v plnej sile naživo v Žiline od 30. júna až do 3. júla 2022.

Lajkuj Brainee.sk na

Diváci sa môžu tešiť na prierez toho najzaujímavejšieho zo sveta animácie, no festival zároveň ponúkne bohatý program, zameraný na tému – ŽENY V ANIMÁCII. Fest Anča premietne nielen kultovú japonskú animáciu Belladonna smútku, ale vzdá aj hold prvej dáme slovenského animovaného filmu, Jaroslave Havettovej. Jubilejný 15. ročník sa rovnako zameria na výraznú líniu slovenských animátoriek.

Festival expanduje

Rok 2022 bude pre Fest Anču plný noviniek! Prvou z nich je Študentské fórum, ktoré sa bude konať od 27. júna do 3. júla a vytvorí prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi z regiónu strednej a východnej Európy a školami z krajín západnej Európy. „Ambíciou je vytvoriť platformu pre stretávanie sa škôl s fokusom na animáciu a jej výučbu v Európe, ako aj vytvoriť priestor pre potrebnú reflexiu stavu tohto vzdelávania a dosiahnuť dopad na výchovu a podporu kapacít budúcich kultúrnych aktérov,” hovorí o projekte riaditeľka festivalu Ivana Sujová a výkonná riaditeľka Nina De Gelder.

Festival sa rozrastie nielen dátumovo, ale aj priestorovo. Okrem notorickej Stanice Žilina-Záriečie a Novej Synagógy sa návštevníci môžu tešiť na program v priestoroch Mestského divadla Žilina. Fest Anča navštívi aj priestory Bábkového divadla Žilina, či kníhkupectva Artforum.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Ďalšie rozšírenie festivalu je tentokrát virtuálne. „Po minuloročnej skúsenosti s online verziou festivalu sme sa rozhodli sprístupniť malú časť filmového programu týždeň po Fest Anči na online platforme DAFilms.sk,” hovorí Ivana Sujová. Online diváci si tak budú mať možnosť vychutnať šesť pásiem tematického fokusu zameraného na ženy v animácii, ale aj tri pásma krátkych animovaných filmov pre deti, aj v pohodlí svojich domovov. Spomínané bloky budú samozrejme premietané aj naživo v Žiline počas konania festivalu.

Pohľady na ženy

Práve spomínaný tematický fokus odprezentuje ženský pohľad na svet. „Hoci by sme si radi mysleli, že situácia, v ktorej sa nachádzame dnes, je iná, stále ešte bojujeme v spoločnosti s predsudkami a rodová (ne)rovnosť je veľkou témou. Aj kvôli tomu sme sa rozhodli upriamiť pozornosť na ženy (nielen) v animácii – na autorky i hrdinky, pričom sme sa chceli na svet pozrieť najmä ich pohľadom,” hovorí programový dramaturg a kurátor fokusu Jakub Spevák. Dodáva, že pôjde o pohľady, ktoré narúšajú binaritu a smerujú k tekutejšiemu stavu vecí. Pohľady, ktoré predstavujú túžbu po svete, v ktorom sú ženy, muži a všetci ostatní na jednej úrovni.

Cez bloky krátkych filmov sa bude nazerať na feminizmus, patriarchát, rod, ale aj na materstvo, či telesnosť. Súčasťou premietaní, s názvami ako napríklad Moje telo patrí mne, Niekde uprostred alebo Zhor, bosorka!, budú aj rozhovory s osobnosťami ako napríklad Katarína Nádaská alebo Lotta Love, ktoré sa spájajú s rozoberanými témami.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Reflektovanie žien v animácii by sa nezaobišlo bez patričnej pozornosti venovanej slovenským animátorkám. Tie stihli od roku 1989 vytvoriť až tri generácie, z čoho tá najaktuálnejšia je ešte stále v procese formovania. Naprieč filmovými blokmi prinesie festival výrazné ženské hlasy animácie, ktoré rezonujú nielen u nás, ale aj v zahraničí. Súčasťou programu bude aj diskusia s tvorkyňami. V rámci fokusu na slovenské animátorky a v spolupráci so SFÚ, sa bude na Fest Anči krstiť DVD, ktoré obsahuje filmovú tvorbu ikony slovenskej animácie Jaroslavy Havettovej.

Na tému nadväzuje aj tohtoročný vizuál od štyroch animátoriek, ktorého finálnu podobu skĺbil už po tretíkrát grafický dizajnér Marek Menke. Vizuál v sebe spája prácu animátoriek, ktoré predstavujú už spomínané tri generácie. Z prvej generácie pôjde o vizuál Joanny Kożuch, z druhej generácie priložili ruky k dielu Ové Pictures (Veronika Obertová a Micheala Čopíková ), a z poslednej Michaela Mihályi.

Ženy v celovečerných filmoch

Aj výber celovečerných filmov sa bude niesť v duchu zobrazovania žien v kinematografii. Najkultovejším spomedzi vybraných filmov je bez pochýb klenot animovanej tvorby 20. storočia – Belladonna smútku (1973) od japonského režiséra Eiichiho Yamamota. Ide o avantgardný psychadelický film, ktorý v sebe spája erotizmus Gustava Klimta, príbeh Jany z Arku, stredoveké tarotové karty, ale aj tečúce vodové farby. Sébastien Laudenbach zas vo svojom prvom celovečernom filme z roku 2016, Dievča bez rúk, predstaví variáciu na menej známu rozprávku od bratov Grimmovcov. Minimalistická až impresionistická animácia rozpráva príbeh mlynárovej dcéry, ktorá je skúšaná ťažkým osudom.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Pohľad mužov vystrieda pohľad žien vo filme Moja afganská rodina (2021) od oceňovanej českej režisérky Michaely Pavlátovej. Film nezobrazuje len podmienky života žien v Afganistane, ale zasadením príbehu do posttalibanského Kábulu rezonuje s témou vojnových konfliktov, ktoré sú bohužiaľ stále aktuálne. Pavlátová zaň získala cenu za najlepší dlhometrážny animovaný film na prestížnom festivale v Annecy.

Na Fest Anči nebude chýbať ani premietanie filmu so živou hudbou. Organizátori sa rozhodli uviesť animovanú rozprávku Dobrodružstvá princa Achmeda z roku 1926 od nemeckej režisérky Lotty Reiniger. Snímka je označovaná za najstarší dlhometrážny animovaný film a Reinigerovej siluetová animácia je používaná a citovaná dodnes. Ikonický film, ktorý sleduje dobrodružstvá princa Achmeda, bude premietnutý za hudobného sprievodu Jonatána Pastirčáka alias Isama Zing.

Na svoje si prídu aj deti so svojimi rodičmi, pretože festival ponúkne až štyri rodinné filmy – Myši patria do neba, Kvík, Mimi a Líza: Záhrada a Tvojazem. Posledný film je celovečerným animovaným debutom režiséra Petra Budinského. Rozpráva príbeh o malom chlapcovi Rikim, ktorý sa vydáva do sveta plného fantázie. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na masterclass, počas ktorého tvorcovia popíšu niekoľkoročnú tvorbu filmu.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Slava Ukraini

Fest Anča odsudzuje agresívny zásah Ruskej federácie do suverenity Ukrajiny a vyjadruje  plnú podporu nielen animátorom, ale aj obyvateľom Ukrajiny. Kým festival na sociálnych sieťach prezentoval profily ukrajinských animátorov i animátoriek, ich zastúpenie sa objavuje aj v programe.

V hlavnej súťaži oficiálneho výberu sa predstaví Anna Dudko s filmom Hlboká voda o morskej panne, ktorá z hĺbky duše túži po ľudskej erotickej láske, ale aj Mykyta Liskov so svojím experimentálnym filmom Imaginárne krajiny. V nesúťažnej sekcii sa napríklad nachádza film Normál od Naty Metlukh.

Fest Anča uvedie aj pásmo ukrajinských filmov Pred vojnou, kurátorované kyjevským festivalom Linoleum, ktorý predstavuje najväčšiu prehliadku krátkej nezávislej animácie na Ukrajine. Riaditeľka festivalu Anastasiya Verlinska zasadne aj do poroty slovenskej súťaže. V rámci sprievodného programu sa zas predstaví ukrajinská acid/trance/techno DJ-ka a producentka Miklei, ale aj producent Karaoke Tundra. V priestoroch Stanice Žilina-Záriečie sa bude konať výstava Všetko dookola od Marcela Oniska, reflektujúca najmä aktuálne dianie na Ukrajine.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Oficiálny výber a poroty

V tomto roku bolo do súťaže Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča prihlásených vyše 1 250 filmov zo 68 krajín sveta. Spomedzi nich sa však do oficiálneho výberu prebojovala iba jedna šestina. Rozhodovanie o zaradení jednotlivých filmov bolo ťažké a množstvo dobrých filmov nebolo bohužiaľ vybraných na festival,” hodnotí kvalitu filmov riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Po minulom roku, kedy sa porotcovalo v online priestore, budú môcť porotcovia rozhodovať o tých najlepších krátkych animovaných filmoch alebo videoklipoch naživo. Porota bude zložená z popredných osobností súčasnej animácie z Japonska, Rumunska, ale aj Veľkej Británie. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom filme bude rozhodovať japonská animátorka Sarina Nihei, autorka filmu Bodkovaný chlapec, ktorý získal minulý rok Anča Award za Najlepší krátky animovaný film. Spoločnosť jej bude robiť Saša Bach, producentka dvoch slovinských animovaných festivalov Animateka a StopTrik a Mihai Mitrică, súčasný riaditeľ jediného festivalu animácie v Rumunsku s názvom Animest.

O Cene primátora Anča Award za Najlepší slovenský krátky animovaný film budú rozhodovať: česká animátorka Michaela Pavlátová, ktorá sa môže pýšiť nielen nomináciou na Zlatý glóbus, ale aj na Oscara; scenárista a prispievateľ renomovaného webu nezávislej animácie Zippy Frames Jair Salvador Flores Alvarez alias Kropka a už spomínaná Anastasiya Verlinska.

Najlepší animovaný videoklip bude vyberať trio v zložení: Michaela Mihályi – animátorka a spolurežisérka celosvetovo oceňovaného filmu Sh_t Happens, ktorý vyhral Anča Award za Najlepší slovenský krátky animovaný film v roku 2020, Kate Jessop – oceňovaná animátorka, ktorá bude mať na Fest Anči prednášku A guide to sex in animation through the female lens a Seafur – slovenská vizuálna umelkyňa, ilustrátorka, ale aj občasná performerka, ktorá sa vystúpi so svojím setom, búrajúcim koncept guilty pleasures.

image

Fest Anča

Šimon Lupták/

Sprievodný a detský program

Súčasťou 15. ročníka Fest Anče nebudú len animované filmy. Návštevníci si budú môcť vychutnať kvalitný sprievodný program, pozostávajúci z koncertov, DJ setov a diskusií, ktorý bude tak isto rezonovať s festivalovou témou – ženy. Koncerty a parties budú prebiehať ako aj po minulé roky v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge. V rámci festivalu sa tiež odohrá konferenčná Industry sekcia pre domácich profesionálov v animácii.

Vo štvrtok sa predstaví Isama Zing s projektom Blurry AF, ktorý prekvapuje rôznorodosťou kreatívnych prístupov a pracuje s kultúrnym a žánrovým prelínaním, ale aj Ima Teva, ktorá ponúka atmosferický hudobný svet: na jednej strane neústupný a pripravený preraziť hlavou múr, no na druhej strane je aj obnažený a bolestne intímny.

V piatok zastúpi domácu scénu bratislavská Dj-ka a hudobníčka w y m e so svojím vzácnym elektro hybridným zvukom. Vystúpi aj producentka a DJ-ka Sofia Nøt a česká umelkyňa a rapperka Arleta. V sobotu v Žiline zahrá ambiciózny hudobný kolektív Fairycore Syndicate a predstaví sa aj bratislavsko-košický projekt Berlin Manson.

Tohtoročný detský program bude prevažne prezentovaný cez festivalové dni, no posledný deň festivalu, 3. júl, bude obzvlášť zameraný na deti a ich rodičov. Čaká ich pestrý filmový program, ktorý okrem už spomínaných rodinných filmov, obsahuje aj medzinárodné sekcie súťažných i nesúťažných filmov pre deti. Prvé prázdninové dni však nebudú len o filmoch! Deti sa môžu tešiť na workshop v duchu večerníčka Tresky plesky, kde si vyrobia sopku, ale uvidia aj divadelné predstavenie Recept na leva od Divadla FÍ.

O Fest Anči

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v Novej Synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

image

Fest Anča

Fest Anča/

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných

videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2022 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Tematický fokus “Ženy v animácii” v rámci Fest Anča 2022 je súčasťou implementácie projektu Študentské fórum Fest Anča.

Projekt “Študentské fórum Fest Anča” získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 120 609 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 18 091€ z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je práca s publikom, medzinárodná mobilita a prepojenie škôl z Európy, zdieľať vedomosti a zručnosti a porovnať spôsoby výučby animácie v odlišných častiach Európy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:39