Ako sa zmenili slovenské mestáHistorická ortofotomapa © GEODIS SLOVAKIA, s.r.o.” a “Historické LMS © Topografický ústav Banská Bystrica, Google
StoryEditor

Namiesto betónových džunglí polia a lesy. Unikátna mapa ukazuje, ako vyzerali slovenské krajské mestá pred 73 rokmi

Miroslav Kamody20.08.2023., 13:00h

Pozri si, ako v minulosti vyzerali slovenské mestá či zaniknuté obce pod gigantickými vodnými priehradami.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelá inteligencia sa dá využiť na viac vecí, ako len prázdne konverzovanie s ChatGPT. Výsledkom jednej takej činnosti, spolu so strojovým učením, je aj unikátna historická ortofotomapa Slovenska. 

Ako informoval portál Veda na dosah, docent Milan Koreň z Technickej univerzity vo Zvolene využil metódy strojového učenia na farbenie, teda kolorovanie, pôvodnej čiernobielej historickej ortofotomapy. Tá ponúka unikátny pohľad do minulosti našej krajiny.

image

Prekvapení zostali aj vedci. Pri Austrálii sa nachádza ďalší malý kontinent, stáročia sa im ukrýval priamo pred očami

Slovensko, ako si ho nepamätáš

„Zachytáva územie Slovenska pred kolektivizáciou poľnohospodárstva a intenzívnou industrializáciou po ukončení druhej svetovej vojny. Možno na nej vidieť niekdajšiu podobu centier miest, mozaiku malých políčok v okolí obcí, staré toky riek s meandrami, zaniknuté obce pod vodnými priehradami, tajchy, lesné železnice aj rozostavané domy, cesty, železnice, priehrady a továrne,” píše Veda na dosah.

Mapu zhotovila spoločnosť GEODIS SLOVAKIA, s. r. o., na základe leteckých snímok z archívu Topografického ústavu plukovníka Jána Lipského v Banskej Bystrici. Interaktívna čiernobiela a kolorovaná historická ortofotomapa Slovenska sú dostupné na webe Technickej univerzity vo Zvolene.

Neuveriteľný posun

My sme sa v rámci nej pozreli na všetky slovenské krajské mestá. Tie sme následne porovnali s najnovšími verejne dostupnými satelitnými zábermi z platformy Google Earth, aby si mal ešte lepšiu predstavu o tom, kam sa mestá za 73 rokov posunuli.

Ako môžeš vidieť v galérii, v Bratislave bol v tom čase iba jeden most cez Dunaj, Trnava aj Prešov boli výrazne menšie a v Žiline ešte nebolo vybudované rovnomenné vodné dielo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 11:55