Takto vyzerala Bratislava v roku 1950Historická ortofotomapa © GEODIS SLOVAKIA, s.r.o.” a “Historické LMS © Topografický ústav Banská Bystrica, Google
StoryEditor

V Petržalke len rodinné domy, namiesto Vrakune a Karlovej Vsi dediny. Pozri sa, ako vyzerala Bratislava v roku 1950

Miroslav Kamody17.09.2023., 14:00h

Bratislava od roku 1950 výrazne zmenila svoju tvár a stala sa slovenským veľkomestom. Pozri sa, ako vyzerala pred 73 rokmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Včera sme ti priniesli zábery z unikátnej historickej ortofotomapy Slovenska z roku 1950, vďaka ktorej si môžeš pozrieť, ako vyzeralo Slovensko pred 73 rokmi. V článku sme sa zamerali na všetky krajské mestá, tentokrát sa pozrieme len na to hlavné.

Namiesto panelákov rodinné domy

V tom čase žilo v Bratislave približne 200-tisíc obyvateľov, čo je oproti dnešným 475-tisícom menej než polovica. Mesto v tom čase vyzeralo úplne inak. Napríklad Petržalka bola ešte stále dedinou - s asanáciou pôvodnej zástavby sa začalo až v roku 1972.

image

Namiesto betónových džunglí polia a lesy. Unikátna mapa ukazuje, ako vyzerali slovenské krajské mestá pred 73 rokmi

Niektoré časti sa na mape ešte nenachádzajú vôbec, prípadne vyzerajú úplne inak. Napríklad miesto parku na Račianskom mýte boli ešte dva cintoríny, veľký evanjelický a menší katolícky. Viac sa však už dozvieš z obrázkov v našej galérii.

Mapu zhotovila spoločnosť GEODIS SLOVAKIA, s. r. o., na základe leteckých snímok z archívu Topografického ústavu plukovníka Jána Lipského v Banskej Bystrici. Interaktívna čiernobiela a kolorovaná historická ortofotomapa Slovenska sú dostupné na webe Technickej univerzity vo Zvolene.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 16:20