Starosta nechal vyrúbať les, v ktorom následne postavil chodník ”v korunách stromov”.Twitter/hadhazyakos/
StoryEditor

Môže za to Brusel, vyhovárajú sa Maďari, ktorí z eurofondov postavili chodník v korunách stromov bez stromov

iDnes.cz30.03.2023., 10:00h

Starosta obce Nyírmártonfalva na východe Maďarska nechal za peniaze z EÚ (približne 160 tisíc eur) postaviť päťdesiat metrov dlhý drevený chodník v korunách stromov. Háčik je v tom, že ešte dávnejšie okolité lesy vyrúbali, a tak sa teraz drevená konštrukcia turistickej atrakcie týčí uprostred pustatiny.

Lajkuj Brainee.sk na

„Projekt nevyžadoval, aby okolo chodníka bol les,“ povedal o chodníku v korunách stromov bez stromov starosta obce maďarskej televízii, informuje na svojom webe denník iDnes.cz.

Les sa podľa neho musel vyrúbať, aby boli peniaze na spolufinancovanie investície, pretože medzi podaním žiadosti o grant a schválením projektu ceny v stavebníctve stúpli. Takže za všetko vlastne môže Brusel, podotkla televízia na svojom webe.

Starosta sľúbil, že chodník bude čoskoro obklopený lesom, pretože tu vysazujú rýchlo rastúce sadeničky. No podľa lesníkov potrvá ešte desiatky rokov, než z nich vyrastie les, dodala stanica.

„Toto je geniálne! Vyrúbme les, na ktorého zhliadnutie niečo vytvoríme z peňazí EÚ. Ak je niekto normálny v Nyírmártonfalve, tak Budapešť je potom ústav pre duševne chorých,“ poznamenal na webe jeden z divákov.

image

Otrasný nález neďaleko slovenských hraníc. Marian žil s mŕtvou matkou v obývačke 13 rokov, jej telo vykopal a zabalzamoval

Starosta Mihály Filemon z vládnucej strany Fidesz podľa serveru získal unijnú dotáciu ako súkromná osoba prostredníctvom programu pre rozvoj vidieka: žiadosť podal v roku 2018 a uspel predvlani. Starostom obce je od roku 2019. Filemonovi patria aj pozemky, na ktorých chodník korunami stromov financovaný EÚ stojí.

„V posledných rokoch som sa snažil prezentovať miesta, ktoré názorným spôsobom ukazujú otrasné organizované krádeže peňazí EÚ za posledných desať rokov. Verím, že len ťažko nájdeme krajšie, symbolickejšie miesto,“ povedal serveru po prechádzke korunami stromov bez stromov poslanec Ákos Hadházy, známy bojom proti korupcii v Maďarsku.

Z eurofondov si postavil aj penzión

Kvalita diela, vybudovaného firmou z neďalekého mesta Nyíregyháza, je podľa reportérov nevalná. Konštrukcia z borovicového dreva nie je lakovaná a je vystavená poveternostným vplyvom. Strechu jednej z budov už vietor odniesol. Toalety sú hotové iba zvonku.

image

Simpsonovci opäť predpovedali budúcnosť. Ľudia skutočne protestovali proti stvárneniu sochy Dávida od Michelangela

Reportéri Átlátszó navštívili aj starostov penzión, tiež postavený z peňazí EÚ, kde však chýba povinná tabuľka upozorňujúca na túto skutočnosť.

Výstavba podobných chodníkov v korunách stromov s finančnou podporou EÚ je v súčasnej dobe medzi miestnymi politikmi Fidesz populárna, píše Átlátszó a uvádza ako príklad susednú dedinu Nyíradony, kde získal dotáciu aj podpredseda krajskej rady Fidesz Sándor Tasi. Podobný chodník nechal postaviť aj poslanec Fidesz László Tasó. V týchto prípadoch aspoň stromy zostali.

Starosta Mihály Filemon tvrdí, že sa okolo jeho osoby v poslednej dobe vynorilo v médiách mnoho nepravdivých a zlomyseľných tvrdení, a preto poveril svojich právnych zástupcov, aby zjednali nápravu.

image

Sedem dní bez svetla a komunikácie so svetom. Počas terapie tmou som sa utopil v spomienkach a lietal na gigantickej gumovej kačke

Maďarsko v súčasnosti rokuje s Európskou komisiou, ktorá zadržiava Budapešti peniaze z fondov Európskej únie kvôli korupcii a obavám, že vláda narúša demokratické práva. Premiér Viktor Orbán tieto obvinenia odmieta.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 09:53