Scéna, v ktorej sa obraz objavilSony/Columbia Pictures
StoryEditor

Spomínaš si na film Myšiak Stuart Little? Pozorný divák v jednej scéne objavil roky stratený obraz za takmer 300-tisíc eur

Miroslav Kamody10.05.2023., 11:00h

Jeden pozorný divák si v rodinnom filme všimol drobný detail, ktorý kompletne zmenil jeho súkromný aj profesný život.

Lajkuj Brainee.sk na

V roku 1999 (na Slovensku až začiatkom roka 2000) sa v kinách objavil rodinný film, ktorý si zamilovala celá jedna generácia. Myšiak Stuart Little ukázal príbeh malej hovoriacej myši, ktorú bohatí rodičia adoptovali v sirotinci po tom, čo si ich získala svojou úprimnosťou.

Po príchode do nového domova Stuart zisťuje, že bude mať staršieho ľudského brata Georga, s ktorým sa najprv bude musieť spriateliť. Keď sa im to konečne podarí, prichádza boj s kocúrom a gangom potulných mačiek.

image

Používal ich aj da Vinci. Vedci objavili v renesančných maľbách prekvapivú ingredienciu, ktorú máš v chladničke aj ty

Stratený obraz

Jasné, táto rodinná komédia je pritiahnutá za vlasy (chúdence deti v sirotinci, keď videli, ako dáva rodičovský pár prednosť myške pred nimi), no deti narodené koncom 90. rokov tento film zbožňovali.

A ako informuje portál ABC News, ukrýval v sebe tajomstvo, ktoré si celých desať rokov absolútne nikto nevšimol. Jeden divák si pri sledovaní uvedomil, že v zábere filmu môžeme vidieť majstrovské dielo Roberta Berényho zo začiatku 20. storočia.

Berény bol maďarský maliar, jeden z avantgardnej skupiny známej ako Osem, ktorý začiatkom dvadsiateho storočia pred prvou svetovou vojnou uviedol do maďarského umenia kubizmus a expresionizmus. 

Maliarova najväčšia múza

Jeho obraz s názvom „Spiaca dáma s čiernou vázou“ zobrazuje maliarovu manželku, ktorá spí v modrých šatách za stolom, na ktorom je umiestnená čierna váza. Dielo bolo v roku 1928 predané, no po druhej svetovej vojne zostalo považované za stratené.

A to až do roku 2009. Tým jedným človekom, ktorý si obraz vo filme pre deti pri pozeraní so svojou dcérou všimol, bol zhodou okolností historik umenia Gergely Barki. Rozhodol sa ho vystopovať, čím sa vydal na neobyčajnú cestu do útrob filmového štúdia Sony Pictures, pričom len na samotnú odpoveď musel čakať dva roky.

image

Umelkyňa sa na vyše 20 rokov nechala dobrovoľne zavrieť na psychiatrii. V 93-rokoch tvorí úchvatné veci

Cesta hľadania

Aj vďaka tomu sa podarilo zistiť, že umelecké dielo kúpila pomocná scénografka na garážovom výpredaji za 500 dolárov (455 eur) ako rekvizitu pre film. V depozitári štúdia však na maďarského historika umenia nepočkal. 

Scénografka, ktorej obraz visel na stene doma po tom, čo ho od štúdia odkúpila, nakoniec pozvala Barkiho do Spojených štátov, konkrétne do Washingtonu, aby potvrdili, či ide skutočne o originál.

Dovtedy sa obraz stihol objaviť v niekoľkých epizódach telenoviel vrátane Rodinného práva. Stretli sa v parku, kde po odskrutkovaní rámu pomocou skrutkovača požičaného od predajcu párkov v rožku bol Barki schopný potvrdiť, že obraz je pravý.

image

Obraz Spiacej dámy s čiernou vázou

Wikipedia

Predal sa za státisíce

Scénografka sa nakoniec rozhodla dielo predať zberateľovi umenia, ktorý ho dal v decembri 2014 do aukcie. Vyvolávacia cena bola 121 220 dolárov, nakoniec sa však predal nemenovanému maďarskému zberateľovi za 285 700 dolárov (vyše 260-tisíc eur).

Aj vďaka gigantickej popularite, ktorú vyvolal historik pri sledovaní rodinného filmu Myšiak Stuart Little, a nezvyčajnej ceste jeho znovuobjavenia, bol obraz nakoniec označený ako najznámejší maďarský obraz vôbec.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 05:53