Židia v newyorskej synagóge bránili tajný tunel.X/senguptacanada/
StoryEditor

VIDEO Židia v newyorkskej synagóge bránili tajný tunel, na policajtov hádzali drevené lavice

iDnes.czkh10.01.2024., 14:30h

V newyorkskej synagóge v pondelok vypukol chaos po tom, čo sa tamojší ultraortodoxní židia z radov študentov pokúsili zabrániť vedeniu svätostánku v tom, aby zasypalo tamojší tajný tunel. Vandali, ktorí okrem iného zničili drevené obloženie modlitebne, prišli do stretu s policajtmi, niekoľko z nich zadržali. Nie je jasné, kedy sa tunel v komplexe objavil.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pred časom skupina extrémistických študentov prelomila niekoľko múrov v susedných nehnuteľnostiach synagógy na adrese Eastern Parkway 784-788, aby si zaistila neoprávnený prístup,“ napísal k chaotickým scénam hovorca synagógy chasidského hnutia Chabad Lubavič v Brooklyne Motti Seligson.

image

Modlili sa v ňom katolíci, židia aj moslimovia. Blízko Slovenska je chrám, ktorý mohli využívať všetci

Podľa neho sa malo narušené murivo a tunel zabetónovať. „Toto úsilie bolo narušené extrémistami, ktorí prerazili múr k synagóge a zničili svätyňu v snahe zachovať si neoprávnený prístup,“ dodal Seligson.

Newyorská polícia k akcii ultraortodoxných študentov uviedla, že „nezákonne vstúpili do budovy“, keď zbúrali jednu zo stien. Na privolaných policajtov potom hádzali drevené lavice a ďalej ničili vybavenie modlitebne.

Od ženskej sekcie až po miestnosť s rituálnym kúpeľom 

Polícia nakoniec synagógu až do odvolania uzavrela a niekoľko výtržníkov zatkla. Pri incidente nebol nikto zranený, dodala polícia. Samotný tajný tunel, okolo ktorého chaos vypukol, sa tiahne od ženskej sekcie synagógy až k miestnosti so židovským rituálnym kúpeľom (mikve).

Prišlo sa naň zrejme v decembri. Kto a kedy ho tam vykopal, je však nejasné. Podľa médií tam boli odpadky, ale napríklad aj matrace a ďalšie predmety dennej potreby. Synagóga po objavení tunela uzavrela časť pre ženy s tým, že musí vymyslieť, ako lepšie budovu zabezpečiť.

The New York Post uvádza, že motívom vykopania tajnej chodby mohla byť snaha ultraortodoxných študentov synagógu rozšíriť. Tamojší rabín Yehuda Krinsky poďakoval polícii za „profesionalitu a citlivosť“ a sľúbil, že „tieto odporné činy budú vyšetrené a posvätnosť synagógy bude obnovená“.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 12:12