Virtuálna realita Marka Zuckerberga čelí nízkej návštevnosti.Flickr.com/seyda Bozkurt/
StoryEditor

Virtuálny svet Marka Zuckerberga zíva prázdnotou. Užívatelia odchádzajú už po prvom mesiaci

Michal Čiernik18.10.2022., 13:00h

Najnovší projekt od zakladateľa Facebooku v hodnote niekoľkých miliárd bojuje s nízkou návštevnosťou. Meta sa však nevzdáva a predstavuje ďalšie novinky.

Lajkuj Brainee.sk na

Vlajková loď, kvôli ktorej sa materská spoločnosť Facebooku premenovala na Metu, narazila na ľadovec. Virtuálny svet Horizon Worlds má podľa interných dokumentov získaných Wall Street Journal problém s užívateľmi. Prostredie, ktoré má byť budúcnosťou sociálnych sietí prestáva ľudí baviť už po prvom mesiaci hrania. Podľa týchto dokumentov mal Facebook za cieľ získať do konca tohto roka 500 000 aktívnych používateľov metaverza. Tento cieľ sa však zjavne ukázal ako príliš ambiciózny, pretože spoločnosť nedávno znížila svoj cieľový počet aktívnych používateľov na iba 280 000. Teraz, keď do konca roka zostávajú len niečo málo cez dva mesiace, aktívni používatelia Horizon Worlds ešte ževraj neprekonali ani 200 000.

Celkový počet používateľov od jari neustále klesá. Meta chce, aby si používatelia vytvorili svoje vlastné svety pomocou nástrojov Horizon. Ako uvádza Fortune.com, robí tak len menej ako jedno percento. Len deväť percent svetov navštívi aspoň 50 ľudí a veľkú časť svetov vraj nikto ešte ani nenavštívil. Správa prichádza, keď akcie spoločnosti klesajú a inzerenti znižujú výdavky. Keďže Meta investuje miliardy do metaverza, jej akcie za posledný rok klesli o viac ako 60 percent. Minulý mesiac zmrazila nábor, znížila rozpočty a reštrukturalizovala tímy, aby znížila náklady.

image

Preblém pre Facebook? Spoločnosť Meta sa súdi so spoločnosťou Meta za to, že sa premenovala na Meta

S negatívnymi názormi na Meta Horizon Worlds sa stretávame na každom kroku. Príkladom sú aj nedávne správy, ktoré odhalili, že aj samotný zamestnanci spoločnosti boli prinútení používať túto platformu. Ako sa má potom páčiť širšej verejnosti, keď v nej neveria ani samotní zamestanci, ktorí na nej pracovali?

image

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Horizon Worlds je sieť virtuálnych priestorov, kde sa používatelia môžu navzájom zapojiť ako avatari. Jednotlivci môžu pristupovať k Horizon prostredníctvom okuliarov pre virtuálnu realitu Meta’s Quest. V snahe vzbudiť nejaké vzrušenie okolo metaverza Zuckerberg na konferencii Meta’s Connect odhalil najnovší headset pre virtuálnu realitu svojej spoločnosti, nazvaný Meta Quest Pro v hodnote 1 500 dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 05:32