Odesa po útokochReuters/Nina Liashonok
StoryEditor

Vojna na Ukrajine očami sociálnych sietí. Šíria sa videá z frontu aj dezinformácie, Rusko zakázalo Facebook aj Instagram

Antiyoutuber25.07.2023., 09:00h

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa na sociálnych sieťach objavuje množstvo príspevkov, ktoré zaznamenávajú aktuálne dianie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je na sociálnych sieťach veľmi aktívny a na Instagrame ho sleduje 17 miliónov ľudí. Ruská vláda zakázala Instagram a Facebook a ľudia sa proti tomu búria. Na sieťach sa tiež šíri množstvo dezinformácií, píše Jakub Šorm z portálu Antiyoutuber.

Už je to viac ako rok, čo vypukla vojna na území Ukrajiny. Odvtedy sa udialo mnoho momentov, ktoré celú vojnu výrazne ovplyvnili. Aj keď sa zdá, že počiatočný šok, ktorý pocítil skoro každý občan aj mimo Ukrajiny, už dávno opadol, vojna stále pokračuje a neustále sa šíria informácie o jej aktuálnom dianí.

image

Vojak nechcel ísť späť na front a radšej sa obesil. Rusko sa vôbec nestará o psychické zdravie vojakov

Zostal so svojimi ľuďmi

Vojna na Ukrajine je zároveň aj veľkou témou na sociálnych sieťach. Šíria sa na nich totiž rôzne znepokojivé videá a zároveň aj množstvo dezinformácií. K videniu je dokonca každodenný život ukrajinských vojakov, ktorí bránia svoju krajinu. Na sociálnych sieťach sa však šíri aj množstvo nepravdivých informácií.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj po napadnutí Ukrajiny Ruskom odmietol všetky plány, vďaka ktorým sa mohol bezpečne dostať preč zo zeme a namiesto toho sa rozhodol zostať so svojim ľudom. Zelenskyj navyše začal byť veľmi aktívny na sociálnych sieťach a snažil sa vyvracať rôzne dezinformácie, ktoré sa šírili po internete a zároveň informoval svet o aktuálnom dianí.

Zelenskyj zaznamenal obrovskú podporu od krajín z celého sveta a začal mu rapídne rásť počet sledujúcich na všetkých sociálnych sieťach. V súčasnej dobe sleduje prezidenta Ukrajiny na Instagrame cez 17 miliónov ľudí a Zelenskyj všetkých pravidelne zásobuje novinkami, ktoré sa odohrávajú ako na vojnovom území, tak mimo neho.

Zdá sa, že zo strany Zelenského je to skutočne správny krok. To, že s Ukrajincami ich prezident zostal v neustálom spojení a zároveň tiež oznámil, že sa nechystá Ukrajinu opustiť, dodalo vojakom aj civilistom neuveriteľnú silu. Vďaka videám, ktoré Zelenskyj pridával na sociálne siete, totiž dostali uistenie, že v boji nie sú sami. 

Vojaci influenceri

Na sociálnych sieťach sú tiež veľmi aktívni vojaci ukrajinskej armády. Veľa členov totiž tvoria obyčajní civilisti. Prezident Zelenskyj vyhlásil všeobecnú mobilizáciu a tá sa týka Ukrajincov, ktorí podliehajú brannej povinnosti a záložníkov. Zároveň platí zákaz všetkým mužom vo veku 18 až 60 rokov odcestovať z krajiny, kvôli možnému povolaniu do boja.

Veľké množstvo Ukrajincov sa však rozhodlo, že sa do boja prihlási dobrovoľne, aby pomohli v boji s ruskou armádou. Oni sami pritom zažívajú bojové podmienky prvýkrát a niektorí tiež vôbec po prvýkrát uchopili do rúk skutočnú zbraň.

Niektorí si preto dokumentujú svoje zážitky z vojnového prostredia a pridávajú ho na sociálne siete. Najčastejšie sa videá ukrajinských vojakov objavujú na TikToku. Videá majú často milióny zhliadnutí a väčšina komentárov, ktoré sa pod videami objavujú, vyjadrujú podporu Ukrajine.

image

Vojna na Ukrajine zasiahla aj prostitútky v Rusku. Vojakom sa ponúkajú ako "Ukrajinky na potrestanie"

Niektoré videá sa stali veľmi populárne a ľudia ich zdieľajú aj na ostatných sociálnych sieťach. Jedno z takýchto populárnych videí zaznamenáva dvoch ukrajinských vojakov, ktorí len o vlások unikli smrti. Dostali sa totiž k ruskému zákopu, z ktorého sa ozvala streľba.

Jeden z ukrajinských vojakov bol zasiahnutý do ruky a následne sa schoval mimo dostrelu. Odtiaľ následne začal do zákopu strieľať a svoj samopal pritom držal iba skrvavenou rukou. Druhý vojak sa potom neohrozene vydal vpred, zatiaľ čo zranený vojak sa nechal ošetriť.

Podobných videí sa objavuje denne naozaj veľa, nie vždy sú však kvôli brutálnemu obsahu dostupné pre všetkých užívateľov. Rovnako tomu je aj v prípade ďalšieho virálneho videa, ktoré bolo tentoraz natočené ukrajinským dronom.

Dron totiž zameral ruského vojaka a zhodil vedľa neho granát. Explózia vojakovi úplne zničila nohu a aj keď mu ju neutrhla, vojak sa na nohu nemohol postaviť. Úplne zúfalý sa následne rozhodol vzdať svoj boj o prežitie a prestrelil si hlavu.

Videá, ktoré pochádzajú priamo z frontu, sú síce brutálne, ale divákom majú zároveň ukázať, aké hrôzy sa odohrávajú medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Je tiež známe, že väčšina ruských vojakov pri invázii na Ukrajinu vôbec netušila, že mieri do vojny.

O niekoľko týždňov neskôr už ale mali celkom jasno a niektorí sa dokonca vzdali. Ruskí občania sú navyše každý deň pravidelne zásobovaní dezinformáciami, ktorými ich zahlcuje ruská vláda a nie je teda divu, že niektorí občania majú o vojne na Ukrajine úplne skreslenú predstavu.

Rusko zakázalo Facebook a Instagram

Vzhľadom na vojnový stav sa ruská vláda rozhodla v Rusku celoplošne zakázať Facebook, Instagram a WhatsApp. Ruské ministerstvo spravodlivosti totiž zaradilo americkú technologickú spoločnosť Meta Platforms na zoznam extrémistických organizácií.

Dôvodom vraj bola údajná diskriminácia ruských médií a tiež vzdor voči sankciám, ktoré na Rusko uvalili niektoré štáty. Proti tomuto rozhodnutiu sa však vzbúrilo mnoho ruských podnikateľov a influencerov, ktorí vďaka práci na Instagrame zarábali peniaze.

image

Rusi bojujú nielen na Ukrajine, ale aj vo vlastnej krajine. Schválili zákon o zákaze zmene pohlavia

Zákaz ale platí aj naďalej a zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že sa situácia ohľadom sociálnych sietí spoločnosti Meta Platforms nezmení. Ruská vláda svojim občanom ponúkla zvláštnu alternatívu. Tou majú byť dve platformy VKontakte a Odnoklassniki. Platformy sú ale údajne strážené a tiež odovzdávajú informácie tajným službám.

Ruskí občania preto radšej používajú platformu Telegram. Obe ruské aplikácie navyše boli, ešte niekoľko rokov pred vypuknutím vojny, na Ukrajine zakázané. Na sociálnych sieťach sa tiež objavuje množstvo dezinformácií, ktoré majú medzi ľuďmi vyvolať pocit, že celý konflikt v skutočnosti vznikol kvôli niečomu úplne inému a Rusko tak koná úplne správne.

Rusko má mať dokonca svojich vlastných botov, teda účty ovládané umelou inteligenciou, ktoré šíria tie najrôznejšie dezinformácie po celom svete a menia tak veľa ľuďom pohľad na vojnový stav na Ukrajine. Existuje aj ruský spravodajský server Sputnik, ktorý tiež neustále šíri dezinformačné správy ruskej vlády.

Spoločnosti Meta, TikTok a YouTube súhlasili, že Sputnik zo svojich platforiem v rámci Európskej únie odstráni. Na základe rôznych výskumov sa však zistilo, že Rusko prišlo na spôsob, ako zákaz obísť a pokračovať vo svojej dezinformačnej propagande. Stačilo vraj iba zmeniť názvy účtov, z ktorých sa dezinformácie šírili ďalej do sveta a zákaz ich tak minul.

Dezinformácie sa šíri aj z iných miest. Niektorí ľudia sa totiž vyžívajú vo vyvolávaní chaosu a aj keď sa ani nejedná o Rusov, Rusko podporujú a odvádzajú túto prácu dobrovoľne za neho. Dezinformácie sa týkajú úplne všetkého a dokonca aj bitiek, ktoré sa odohrávajú na Ukrajine.

image

Slovák, ktorý na plávacom kolese preplával do Ruska: Odišiel som kvôli zdražovaniu a LGBTI+. Hrozí mu šesť rokov väzenia

Aj keď ruská armáda utrpela početné straty, dezinformátori tvrdia, že Rusko vojnu s prehľadom vyhráva. Treba dodať, že existujú aj účty, ktoré podporujú Ukrajincov a ukrajinských vojakov. Na sociálnych sieťach sa šíria rôzne overené odkazy na zbierky, kde môžu ľudia prispieť na najrôznejšie veci.

Niektorí ľudia sa zase na sociálnych sieťach hromadne dohovárajú a organizujú všemožné dobrovoľné akcie na pomoc ukrajinským utečencom. Najintenzívnejšie dianie bolo spočiatku ruskej invázie, nesmie sa ale zabúdať na to, že konflikt stále trvá a veľa Ukrajincov prijme akúkoľvek pomoc.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 13:00