Používatelia na TikToku využívajú útok na Izrael na to, aby zbohatli.Solen Feyissa, Ap/Unsplash, Tasr
StoryEditor

Útok na Izrael dominuje aj na sociálnych sieťach. Na TikToku ho niektorí využívajú na to, aby zbohatli

Antiyoutuber11.10.2023., 09:00h

Šíria sa rôzne videá, ktoré opisujú desivé dôsledky vojenského konfliktu. Niektoré z nich sú natočené v bezprostrednej blízkosti ostrej streľby, iné, naopak z diaľky. Niektorí používatelia TikToku konflikt ale vnímajú ako možnosť, ako si zarobiť peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred niekoľkými dňami sa začali šíriť správy o útoku na Izrael. Na sociálnych sieťach sa začali šíriť najrôznejšie videá, z ktorých často behá mráz po chrbte. Videá, v ktorých sú mestá v plameňoch, v ktorých je počuť streľbu v uliciach a množstvo na smrť vystrašených ľudí, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Niektorí tvorcovia videí sú pritom často v bezprostrednej blízkosti bojov. Objavujú sa tiež videá, v ktorých si ľudia z vojenského konfliktu robia srandu. Iní zase využívajú situáciu na to, aby si na TikToku zarobili peniaze. Zúfalí ľudia, ktorí sú často na videách, si ale z vojny srandu rozhodne nerobia a zúfalo prosia o pomoc.

image

Teroristi z Hamasau zabili stovky nevinných, na hudobnom festivale našli 250 mŕtvych. Medzi nimi aj veľa cudzincov

Reakcie ľudí na sociálnych sieťach

Videá z vojenského konfliktu sú naozaj všade. Objavilo sa napríklad video, na ktorom je možné vidieť ľudí na hudobnom festivale vo chvíli, keď sa Izrael dostal pod paľbu. V diaľke sú vidieť rakety, ktoré mieria na neďaleké mesto. Množstvo videí, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, zaznamenávajú dianie priamo v izraelských mestách.

Na záberoch sú vidieť autá, ktoré sú rozmetané na kusy, bombardovanie budov a v neposlednom rade vojakov, ktorí z vojenských áut strieľajú kamsi do neznáma. „Hrozné, čo sa vo svete deje. Každá vojna je hrozná. Zomiera toľko nevinných ľudí, ktorí idú len brániť svoj domov. Zostaňte silní. Snáď to čoskoro skončí, z tých záberov je mi hrozne smutno,“ komentujú videá používatelia na TikToku. 

@czechcrunch 🇮🇱 Izrael je ve válce. Co o tom musíte vědět? #israel #palestine #gaza #breakingnews #fy #fyp #czechcrunch ♬ původní zvuk - CzechCrunch

Okrem smutných záberov z miest, v ktorých konflikt udrel najtvrdšie, na sociálnych sieťach kolujú tiež videá, v ktorých sa ich autori snažia ostatným vysvetliť príčinu vzniku vojenského konfliktu a zároveň tiež informovať o aktuálnom dianí. Pretože sa o situáciu zaujíma množstvo štátov na celom svete, také videá sú v najrôznejších jazykoch a dokonca sa objavili aj na českom TikToku. Reakcie Čechov sú podobné ako tie ostatné. Vojna je jednoducho zlá a dúfajú, že čoskoro skončí. Niektorí dokonca hovoria, že majú priateľov v Izraeli, ktorí potvrdili, že sú z celej situácie úplne zúfalí. 

Rozhodli sa na vojne zarábať

Nájdu sa tiež ľudia, ktorí chcú aktuálny vojenský stav čo možno najviac využiť. Na TikToku sa začínajú objavovať pochybní používatelia, ktorí si chcú zarobiť peniaze a to úplne nevhodným spôsobom. Pravdepodobne ide o dopredu dohodnutých kamarátov, ktorí medzi sebou súperia v tom, kto dostane viac darčekov a bude mať viac priaznivcov. Také súboje sú na TikToku úplne normálne, samozrejme nie v podaní, ktoré si zvolili títo používatelia. To isté sa dialo na druhej strane, ale s tým rozdielom, že ich „súperi“ mávali s tureckou a palestínskou vlajkou. 

Diváci, ktorí sledovali ich živé vysielanie, mali posielať peniaze tomu, kto je podľa nich v práve. Množstvo ľudí by si povedalo, že sa určite nenájde nikto, kto by falošnému súboju uveril. Používatelia TikToku ale prekvapivo posielali drahé darčeky obom stranám a živé vysielanie sledovali tisícky ľudí. Autori živého vysielania si tak zarobili naozaj veľa peňazí a je len otázkou času, kedy sa podobné vysielania začnú ešte viac množiť. Ľudia totiž vidia, že taký štýl streamov funguje a niektorí preto neváhajú využiť vojenský stav vo svoj vlastný prospech. 

Slovenská blogerka o situácii v Izreali

Sociálne siete sú tiež plné rôznych videí a fotografií, ktoré majú celú situáciu zľahčovať. Niektorí ľudia totiž žijú v takom komforte, že si dovoľujú vytvárať „vtipné“ videá a dokazujú tak, že je im úplne jedno, kto zvíťazí a koľko ľudí vo vojne zomrie. 

Slovenská blogerka Diana Atzmon Weinberg žije v izraelskom meste Tel Aviv. Trinásť rokov svojim sledujúcim opisovala miestny život aj svoje zážitky a odporúčala im miesta, kde by sa mohli pri návšteve mesta pozrieť. Tiež pocítila, aké je to žiť v strachu, pretože bola nútená ukryť sa v bunkri po tom, čo sa v druhom najväčšom meste v Izraeli rozozvučali výstražné sirény. „Toto je náš bunker a všetci tu čakáme. Už asi štyri hodiny na nás neustále vypaľujú tisícky rakiet. Musíme tu čakať dovtedy, kým všetky rakety popadajú,“ opisovala Diana situáciu v jednom videu. V pozadí bolo vidieť rodinu, plačúce dieťa a tiež chlapca, ktorý sa odvážne vyzbrojil plastovou pištoľou. Diana tiež tvrdí, že jedna raketa dopadla asi 300 metrov od slovenskej ambasády, ale nevie, či sa niekomu niečo stalo. 

Na Facebooku Česi vytvorili udalosť, keď sa majú stretnúť v Prahe na Václavskom námestí, aby vyjadrili podporu celému Izraelu. Ľuďom totiž nie je jedno, čo sa vo svete odohráva a chcú sa preto zapojiť aspoň týmto spôsobom podobne, ako tomu bolo aj pri napadnutí Ukrajiny ruskou armádou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 23:40