Instagram/ zifaamelu
StoryEditor

V jej pase sa píše, že je muž. Transrodová žena pri úteku z Ukrajiny preplávala Dunaj

som04.04.2022., 16:00h
Zi Faámelu, 31-ročná žena, plávala niekoľko rokov proti prúdu ako transrodová žena na Ukrajine, kde sa LGBTQ len pomaly stáva rovnocennou menšinou. Aby z Ukrajiny ušla pred vojnou, musela proti prúdu plávať doslova.
Lajkuj Brainee.sk na

Keďže muži vo veku 18 do 60 rokov nesmú opustiť krajinu, Zi Faámelu a aj iné transdrodové osoby zostali na Ukrajine doslova uviaznutí. Jedinou cestou Faámelu na útek ostalo preplávanie rieky Dunaj.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zi Faámelu (@zifaamelu)

Známa speváčka

„Ako vyrozprávate svoj príbeh bez toho, aby to znelo ako sťažovanie sa? Keď máte úplne iný príbeh ako svetový #standwithukraine, znamená to, že plávate proti prúdu? Robí to z vás národného zradcu alebo obeť zločinu?“ Pýta sa transrodová žena na svojom Instagramovom účte, kde má viac ako 16 500 sledovateľov.

Zi Faámelu je na Ukrajine známa zo speváckych súťaží ako Star Factory, kde vystupovala ešte ako muž a neskôr už ako žena a zo súťaže The Voice Ukraine. Je však predovšetkým známa ako silný hlas LBGTQ komunity. Jej popularita podľa jej slov pri pokuse o útek bola skôr prekážkou ako výhodu.

Prosba o pomoc

Faámelu sa po niekoľkých dňoch bojov na Ukrajina zdôverila na sociálnych, že je zaseknutá v Kyjeve, bojí sa o život a chce sa dostať z krajiny preč, pretože by „radšej zomrela, ako by mala niekoho zabíjať v armáde.“

Po neúspešnom pokuse o útek sa Faámelu obrátila na svojich sledovateľov na Instagrame a prosila o pomoc. V jednom príbehu na Instagrame napísala: „Odišla som z Kyjeva! V nasledujúcich dňoch sa pokúsim prekročiť hranice.“ V inom napísala: „Dnes som prekračovala hranice a pohraničná stráž mi povedala do tváre: ‚Prejdi, ale vedz... nemáme radi ľudí ako si ty.‘“ V poslednom príbehu Faámelu zverejnila video, na ktorom sedí v aute, má na sebe hnedú mikinu s kapucňou, blond vlasy zopnuté dozadu a plače. „Môže mi niekto pomôcť?" vzlykala. „Pomôžte mi, akákoľvek organizácia pre ľudské práva."

​To sa nestalo. Nakoniec sa však Faámelu spojila s priateľmi v Nemecku, ktorí pre ňu poslali vodiča z Rumunska. „Tento vodič ma odviezol na ďalší rumunský kontrolný bod v inom meste,“ hovorí v rozhovore pre Rolling Stone „Spali sme tam jednu noc a na druhý deň sme išli na ďalší kontrolný bod.“

Keď Faámelu a vodiča zastavili, odovzdali pasy hraničnej polícii a 3 000 eur, aby ich podplatili, čo podľa speváčky nie je nezvyčajná praktika.

Nezobrali to. Faámelu bola prinútená ísť do vojenského tábora, kde mala cvičiť po boku mužov a pripravovať sa na boj. Večer ju pustili po veci s príkazom vrátiť sa do tábora nasledujúce ráno. Keď Faámelu a vodič nastúpili späť do auta, otočil sa k nej a ona si pamätá, ako povedal: „Vieš plávať? Je to jediná možnosť, nelegálne preplávať hranicu cez rieku Dunaj. Takže budeš utečenkiňa, ale porušíš zákon.“

Takmer to vzdala

Keď si Faámelu uvedomila, že plávanie je jej jedinou možnosťou, nabehli jej zimomriavky. Keď sa dostala na miesto, počula vojakov kričať jej meno. 

„Utekala som ako o život. Skočila som z asi tri z 3 metrovej výšky na zem plnú kameňov,“ povedala. Potom sa odplazila do močaristej vody vedľa rieky. Tvrdí, že počula vojakov, ktorí ju nasledovali, a tak sa najprv skryla v kríkoch, kým vošla do rozbúrenej rieky.

„Cítila som sa ako zločinec, ale nie som zločinec, som utečenekiňa," hovorí. Snažila sa doplávať na druhú stranu brehu čo najrýchlejšie. V jeden moment sa takmer vzdala. „Skoro som sa utopila. Vypila som toľko vody,“ hovorí. „Cítila som sa vyčerpaná a plávala som z posledných síl.“

O svojom príbehu hovorí nahlas

Faámelu tvrdí, že rumunská polícia, ktorá ju našla, bola šokovaná, že ako žena musela plávať, aby sa dostala z Ukrajiny.

Hoci podľa ukrajinských zákonov spáchala zločin, rozhodla sa o tom hovoriť nahlas. „Trans ženy sú na Ukrajine veľmi neviditeľné. Sú v nebezpečenstve. Čakajú na to, aby sa moja skúsenosť zverejnila, aby sa dozvedeli, ako som prekročila hranice, aby vedeli, že to môžu urobiť aj ony.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zi Faámelu (@zifaamelu)

Na slovenských hraniciach mali zosmiešňovať trans muža

S problémami na hraniciach sa stretávajú aj trans muži. Na Slovensku je menej známy prípad trans muža Roberta, ktorý pochádza z Iraku a trinásť rokov žil na Ukrajine. Keď sa pokúšal prekročiť naše hranice s Ukrajinou, slovenská polícia ho podľa jeho slov mala zosmiešňovať.

Upozornila na to Česká platforma na podporu LGBT+ ľudí, Queer Spaces Network. Na slovenskej strane sa pri prechode stretol so šikanovaním a výsmechom. Píše denník SME. „Dali ma do cely a strážnik zavolal ostatných z pohraničnej polície. Prišli, niečo si povedali a smiali sa na mne. Bol som vystrašený,“ povedal.

Terry Rivers, zakladateľ platformy, denníku SME telefonicky potvrdil, že slovenskí policajti sa Robertovi posmievali za to, že je transrodový, a robili si žarty z toho, že má v dokladoch ženskú fotografiu a marker ženského pohlavia.

Následne vraj jeho doklady hodili do koša. Po niekoľkých hodinách ho pustili a Robert sa aj za pomoci Queer Spaces Network dostal ako utečenec do Prahy.

Policajti pritom nesmú pri výkone hraničnej kontroly diskriminovať osoby z dôvodu pohlavia, rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva alebo viery, zdravotného postihnutia, veku alebo sexuálnej orientácie.

Ruská nadvláda by pre ukrajinskú LGBTQ komunitu znamenala peklo na zemi. Tohto sa obávajú

Podľa správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) z roku 2021 LBGTQ ľudia neustále čelia ujme a násiliu, počas toho ako sa pokúšajú utiecť zo svojich krajín počas mimoriadnej situácie. Podľa správy transrodoví ľudia môžu mať problém prekročiť hranice krajín, ak ich právne dokumenty nezodpovedajú ich identite. Často kontrolujú ich telo alebo môžu byť dokonca zadržaní a vystavení väčšiemu zneužívaniu.

LGBT+ ľudia utekajú z krajiny nie len pred vojnou, ale aj pred strachom, čo by nastalo, ak by Rusko zvíťazilo. Na svoje obavy upozorňovali ešte pred Ruskou inváziou.

Perzekúcia v Rusku

V Rusku sú sexuálne menšiny skutočne pod veľkým tlakom. Napríklad nariadenie od roku 2013 zakazuje akékoľvek šírenie informácií súvisiacich s homosexualitou. Podľa Moskvy zákon chráni deti a mladistvých. Podľa HRW však vyhláška vytvorila pre mládež s inou ako heterosexuálnou orientáciou „peklo na zemi“.

Boj proti šíreniu vírusu HIV sa v Rusku taktiež skomplikoval. V máji 2018 krajina kvôli zákonu o „gay propagande“ zrušila webovú stránku ParniPlus, ktorá poskytovala informácie o šírení HIV medzi homosexuálmi. Šírenie epidémie HIV/AIDS sa v krajine nijako nepoľavilo, v roku 2016 sa tam evidoval milión nakazených ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:52