Protesty kvôli transrodovej šípkarke.X/Dartsanonymous/
StoryEditor

Protesty kvôli transrodovej šípkarke. Protihráčkam začala vadiť, až keď v priebehu pár dní vyhrala mužský aj ženský turnaj

iDnes.czAlžběta Marešová26.03.2024., 12:40h

Holandskej hráčke šípok Noa-Lynn van Leuvenovej sa cez víkend podaril zápis do histórie. Vyhrala ženský turnaj profesionálnej šípkárskej organizácie len osem dní po tom, čo zvíťazila nad mužmi v závode rovnakej úrovne. Lenže namiesto toho, aby bola oslavovaná, vypukol škandál, ktorý prerástol šípkarsku komunitu. Dvadsaťsedemročná Holanďanka bola totiž až do svojich šestnástich mužom, čo niektorým pretekárkam vadí. Na protest proti nej už dve hráčky opustili holandskú reprezentáciu.

Lajkuj Brainee.sk na

Van Leuvenová začala hrať šípky na profesionálnej úrovni pred dvoma rokmi. Pravidlá Svetovej šípkárskej federácie spĺňala: v dokladoch má uvedené, že je žena, cez rok absolvovala hormonálnu terapiu a hodnoty testosterónu mala pod danou hranicou.

Vnímala, že ju predovšetkým hráčky, ktoré poráža, nevidia na turnajoch rady, inak sa ale nikto verejne proti jej pôsobeniu nevyjadroval. Až teraz.

Rekordérka

15. marca zvíťazila v pretekoch seriálu Challenge Tour a 23. marca ovládla preteky ženskej série.

Technicky na tom nie je nič zlé. Challenge Tour je otvorený pre mužov aj ženy, len na ňom doteraz žiadna žena neuspela. Pokiaľ sa niektorej žene podarí v mužskej konkurencii obstáť, je väčšinou jej úspech pripomínaný ešte dlho potom. Ako napríklad počin Britky Fallon Sherrockovej, ktorá v roku 2019 dokázala na svetovom šampionáte poraziť dvoch mužských súperov.

image

Pizza pred zápasom nesmie chýbať. Len 16-ročný Luke Littler sa vo finále pokúsi zmeniť svet šípok

Namiesto toho sa od soboty znáša na van Leuvenovú vlna kritiky a holandská reprezentácia je v troskách.

Protesty reprezentantiek

„V momente, keď sa cítite trápne pri reprezentácii holandského tímu, pretože biologický muž hrá za ženský tím, je čas ísť,“ napísala na svoj Facebook Anca Zijlstraová, dvanásta žena svetového rebríčka. „Snažila som sa to prijať, ale nedokážem s tým súhlasiť ani to uznať. Celým srdcom si pre všetky ženy v športe prajem, aby ľudia prišli k rozumu.“

O pár hodín neskôr ju napodobnila aj svetová dvojka Aileen de Graafová. „Ak sa niekto necíti dobre v tele, do ktorého sa narodil, plne podporujem, aby to zmenil a bol šťastný. Ale nemyslím si, že je správne, aby biologickí muži hádzali v ženskej kategórii a naopak.“ Šesťčlenný holandský tím tak prišiel cez noc o tretinu pretekárok.

Podľa šéfa PDC Matta Portera nie je na pretekaní van Leuvenovej nič zlé. „Máme nastavené pravidlá, ktoré Noa-Lynn spĺňa a úplne si zaslúži tu byť,“ vyhlásil.

Fanúšikom v predchádzajúcich mesiacoch vadilo, že jej výkonnosť by ju v mužskej kategórie odsúdila do nižších súťaží, zatiaľ čo medzi ženami môže víťaziť a brať nezanedbateľné prize money.

Pri hľadaní dôvodu, prečo van Leuvenová začala toľko vadiť až v momente, keď vyhráva, sa myšlienky nevyhnutne zastavia práve pri peniazoch. Víťazka závodu ženskej série získa 2-tisíc libier (2330 eur), najlepší z Challange Tour berie zase 2,5 tisíc libier (2900 eur), čiže v prepočte si van Leuvenová za osem dní zarobila viac ako päť tisíc eur.

„Nie som jediná trans hráčka, ale zrejme jediná, ktorá vie dobre hádzať, takže sa ma chcú zbaviť,“ má o motivácii svojich kritikov jasno van Leuvenová.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:46