Transgender osobaUnsplash/kyle/
StoryEditor

Čo je rodič ochotný urobiť pre dieťa? Mama založila vlastnú cirkev, aby podporila svojho trans syna

kam16.05.2022., 11:00h

Milujúca matka založila kvôli svojmu trangender synovi novú cirkev, aby tak mohla bojovať proti stupňujúcemu tlaku štátu proti LGBTQ komunite.

Lajkuj Brainee.sk na

Tiffany Hollowayová viezla v apríli domov svojho 16-ročného syna domov zo školy. Ten jej povedal, že v americkom štáte Alabama schválili zákon, ktorý kriminalizuje hormóny, blokátory puberty a operácie pre trans mládež. Ten nadobudol platnosť tento pondelok a v praxi vyzerá tak, že poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí ponúkajú tieto liečby neplnoletým transsexuálom, hrozí až 10 rokov väzenia a pokuta 15-tisíc dolárov.

Syn na tento zákon zareagoval mrazivo. Pokiaľ by sa podobný zákon prijal v Oklahome, kde v tom čase žili, je pripravený zobrať si život. Hollowayová tak musela konať naozaj rýchlo, pretože vedela, že odkedy pred štyrmi rokmi začal dostávať testosterónovú terapiu, jeho depresie zmizli a z neho sa začal stávať šťastný človek, píše portál Vice.

image

LGBTQ komunita

Unsplash/ehimetalor Akhere Unuabona/

Depresia zmizla

„Akonáhle však začal dostávať lieky, zmenil sa na šťastné, pozitívne dieťa. Už najmenej tri roky nemá žiadne problémy s depresiou, a tak počuť, ako hovorí o samovražde, bolo to prebudenie. Pomyslela som si: ‚Toto bude mať za následok zabitie detí.‘“

Holloway bola pripravená zbaliť sa a presťahovať sa, ak by pobyt v Oklahome znamenal riskovanie života jej dieťaťa, ale povedala, že ju prenasleduje myšlienka, že mnohé rodiny trans mladých ľudí nemusia mať finančné zdroje na to, aby urobili rovnakú voľbu.

Namiesto odchodu sa Hollowayová rozhodla zostať v Oklahome a vybudovať bezpečný priestor pre trans mládež, ako je jej syn, ktorý môže zápasiť pod váhou anti-LGBTQ legislatívy. Minulý mesiac založila svoje vlastné náboženstvo na pozdvihnutie a trans deti: Cirkev Prizmatického Svetla. Povýšená denominácia, ktorá nie je založená na kresťanstve, má právo na prechod a právo na rodovo potvrdzujúcu starostlivosť medzi svojimi základnými presvedčeniami.

image

Pokuta, väzba či bičovanie za držanie sa za ruky. Tieto krajiny sú pre LGBTQ komunitu nebezpečné

Obrovský ohlas na sociálnych sieťach

Cirkev sa dočkala raketového boomu na sociálnej sieti TikTok. Účet Church of Prismatic Light sa už môže pochváliť 140-tisíc sledovateľmi za menej ako mesiac. Webová stránka cirkvi zlyhala do 10 sekúnd po zverejnení oznámenia na sociálnych sieťach kvôli množstvu ľudí, ktorí sa na stránku pokúšali dostať. 

„Každý jeden človek, ktorému som o tom povedala, či už online alebo osobne, je nadšeným podporovateľom,“ povedala Hollowayová. „Začala som rozhovor s poštárkou, keď som otvárala schránku, a ona začala plakať, pretože má sestru, ktorá sa identifikuje ako transgender osoba. Aj keď sme v červenom stave, máme tu živú LGBTQ komunitu.“

Kým Holloway a jej syn žijú v Oklahome, prívrženci cirkvi Prismatic Light sú rozmiestnení po celej krajine. Cirkev funguje výlučne online, predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí ako TikTok, Reddit, Facebook a Discord. Mnohí z jej vodcov sú spolurodičia zhrození z neutíchajúceho bombardovania zákonov zameraných proti LGBTQ deťom. Podľa NBC News bolo tento rok zatiaľ navrhnutých takmer 240 zákonov proti LGBTQ a veľká väčšina obmedzuje možnosť transdetí získať lekársku starostlivosť alebo hrať školské športy. 

image

LGBTQ komunita

Unsplash/cecilie Johnsen/

Cirkev Prizmatického Svetla nefunguje ako tradičná náboženská skupina. Vítaní sú ľudia zo všetkých vierovyznaní, vrátane agnostikov a ateistov. Kázne sa zameriavajú na témy ako história LGBTQ alebo starostlivosť o seba a konajú sa prostredníctvom týždenného vysielania na TikToku. Nie je tam žiadna kaplnka na uctievanie a žiadne božstvo, namiesto toho sa káže sebaláska ako božský čin.

Viera môže mať mnoho podôb

Medzi jeho siedmimi prikázaniami sú princípy vyjadrujúce spravodlivosť prijatia vlastnej jedinečnosti a krásu vlastnenia „svojho pravého ja spôsobom, ktorý tu prináša najväčšiu radosť“. Zatiaľ čo niektorí by mohli pochybovať o tom, či cirkev bez boha alebo ústredného náboženského textu možno považovať za náboženstvo, Hollowayová pevne verila, že viera „môže mať mnoho podôb“. Poznamenala, že oba tieto aspekty sú pravdivé pre budhizmus a filozofické tradície, ako je konfucianizmus a taoizmus.

„Naše náboženstvo má vieru vo vnútro, v komunitu a v nádej,“ povedala. „Myslím si, že tento druh viery je rovnako cenný ako akákoľvek iná náboženská viera.“ V konečnom dôsledku bude na federálnej vláde, aby rozhodla, či sa cirkev Prizmatického svetla kvalifikuje ako náboženstvo, a teda má nárok na oslobodenie od daní.

image

LGBTQ komunita

Unsplash/sharon Mccutcheon/

Hollowayová sa už zaregistrovala ako nezisková organizácia v štáte Oklahoma a dúfa, že jej žiadosť o náboženský status schváli americká vláda. Povedala, že sa inšpirovala hostiteľom Last Week Tonight Johnom Oliverom, ktorý v roku 2015 zákonne zaregistroval Mother Mary Perpetual Exemption ako cirkev.

„Každý deň je niečo nové a ja plačem,“ povedala pre Vice. „Hovorím so svojou dcérou o týchto veciach. Hovorím jej: ‚Je mi jedno, koho miluješ. Chcem len, aby si bola šťastná a zdravá. To, čo práve teraz robia, je podľa mňa štátom schválená genocída na našich deťoch.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:43