Jake DanielsFacebook/Blackpool FC
StoryEditor

Obrovský krok pre futbal. Jake Daniels sa stal prvým aktívnym hráčom v Británii, ktorý priznal homosexualitu

Lukáš Kovalčík18.05.2022., 16:00h

Jeho coming out sa pravdepodobne zapíše do športovej histórie.

Lajkuj Brainee.sk na

Jake Daniels z Blackpoolu sa stal prvým mužským profesionálnym futbalistom vo Veľkej Británii, ktorý od čias Justina Fashanu v roku 1990, otvorene priznal, že je gay.

17-ročný mladík v pondelok pre Sky Sports povedal, že cítil, že teraz je ten správny čas na to, aby porozprával svoj príbeh„Táto sezóna bola pre mňa na ihrisku fantastická, ale mimo ihriska som skrýval svoje skutočné ja a to, kým naozaj som," vysvetľuje hráč Blackpoolu.

Jediný otvorene homosexuálny futbalista v Británii

„Celý svoj život som vedel, že som gay, a teraz cítim, že som pripravený vyjsť von a byť sám sebou,“ hovorí hráč, ktorý v uplynulej sezóne strelil viac ako 30 gólov.

„Je to krok do neznáma, byť jedným z prvých futbalistov v tejto krajine, ktorý odhalil svoju sexualitu." Daniels uviedol, že ho inšpiroval Josh Cavallo z Adelaide United, ktorý bol donedávna jediným otvorene homosexuálnym profesionálnym futbalistom na celom svete. 

„Dlho som si myslel, že budem musieť skrývať svoju pravdu, pretože som chcel byť profesionálnym futbalistom, ktorým teraz som," hovorí mladý útočník. „Pýtal som sa sám seba, či mám počkať, kým odídem do dôchodku. Vedel som však, že to povedie k dlhému klamaniu a neschopnosti byť sám sebou alebo viesť život, aký chcem." 

image

Poznáme nominácie na anti-cenu Homofób roka. Nechýba Matovič, Fico či biskup Haľko

Zatiaľ čo v ženskom futbale hrá veľa prominentných LGBT+ hráčok, na mužských profi trávnikoch chýbajú hráči, ktorí sú verejne gayovia, píše web Euronews.

„Celý život som nenávidel klamstvo a cítil potrebu zmeniť sa, aby som zapadol. Sú tam ľudia v rovnakom priestore ako ja, ktorí sa nemusia cítiť dobre kvôli svojej sexualite, chcem im len povedať, že nemusia meniť to, kým sú, aby zapadli."

Veľké pochvaly pre odvážneho hráča 

Daniels hovorí, že spoluhráči z Blackpoolu prijali jeho sexualitu po tom, čo sa im zdôveril. Anglický klub na margo jeho coming outu uviedol, že je „neuveriteľne hrdý na to, že sa dostal do štádia, v ktorom je schopný vyjadriť sa na ihrisku aj mimo neho.

Odvážny hráč dokonca získal pozornosť britský premiéra Borisa Johnsona a anglickej futbalovej asociácie, ktorí Danielsa označili za „inšpiráciu“. 

image

Jake Daniels sa stal prvým aktívnym profi futbalistom v Británii, ktorý otvorene priznal homosexualitu.

Twitter/Boris Johnson

„Ďakujem za vašu statočnosť, Jake, vyžadovalo si to obrovskú odvahu vystúpiť a budete inšpiráciou pre mnohých na ihrisku aj mimo neho,“ napísal britský premiér na Twitteri.

Bývalý anglický reprezentant a hráč Machestru United Gary Neville v relácii Monday Night Football povedal, že verí, že Danielsovo rozhodnutie sa zapíše do histórie ako dôležitý deň pre anglický futbal.

„Bol som neuveriteľne hrdý na to, keď som videl, že 17-ročný chalan môže robiť rozhovor takej kvality, neviem si predstaviť, aké ťažké, to pre neho bolo."

Organizácia Football vs Homophobia uviedla: „Chceli by sme zablahoželať Jakeovi k tomuto kroku, že sa podelil o svoje autentické ja v profesionálnom futbale, najmä v takom mladom veku."

„V minulosti sa našli hráči, ktorí mali počas svojej kariéry pocit, že ako gayovia nemajú miesto vo futbale, ale Jake ukazuje svetu, že môžu byť sami sebou."

Reakcie športového sveta sa neobmedzili len na futbal. Hlavný tréner anglického ragby Eddie Jones Danielsa tiež pochválil a povedal, že dúfa, že by to mohlo byť inšpiráciou pre rugby, kde je podobne málo otvorene gay hráčov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:55