Známe afganské dievča z obálky National Geographic evakuovali do TalianskaTASR/AP/B.K. Bangash/TASR/AP/Rahmat Gul
StoryEditor

Symbol utrpenia Afganistanu: Známe afganské dievča z titulky National Geographic evakuovali do Talianska

TASR26.11.2021., 10:43h
Šarbat Gulaová, známa ako „afganské dievča" z obálky amerického časopisu National Geographic, pricestovala do Talianska v rámci evakuácie Afgancov Západom po opätovnom prevzatí moci islamistickým hnutím Taliban.
Lajkuj Brainee.sk na

Vo štvrtok to oznámila talianska vláda. Informuje o tom agentúra AP. Úrad talianskeho premiéra Maria Draghiho uviedol, že evakuáciu Gulaovej zorganizovalo Taliansko po tom, čo požiadala o pomoc pri odchode z Afganistanu. Talianska vláda jej teraz pomôže integrovať sa do života v Taliansku, uvádza sa vo vyhlásení.

Jej fotka obletela svet

Šarbat Gulaová sa medzinárodne preslávila v roku 1984, keď ju ako afganskú utečenku odfotil americký vojnový fotograf Steven McCurry.

Fotografia vtedy 12-ročného dievčaťa s prenikavými zelenými očami bola zverejnená na obálke časopisu National Geographic. McCurry ju opäť našiel v roku 2002.

​V roku 2014 sa objavila v Pakistane, musela sa však skrývať po tom, čo ju miestne úrady obvinili z nákupu falošnej pakistanskej identifikačnej karty a nariadili jej deportáciu.

Následne odletela do Kábulu, kde prezident na jej počesť zorganizoval recepciu a odovzdal jej kľúče od nového bytu, píše AP.

Taliansko patrí k niekoľkým západným krajinám, ktoré letecky evakuovali stovky Afgancov z krajiny po odchode amerických vojakov a opätovnom nástupe Talibanu k moci v auguste tohto roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:38