Návrh na zrušenie práva na potrat vyhnalo nespokojných Američanov do ulíc. Miestami to vyzeralo ako z úvodu Atwoodovej románuUnsplash/ethan Gregory/
StoryEditor

Napísala príbeh, v ktorom sú ženy len fabriky na deti. Stáva sa to realitou, tvrdí slávna autorka

iDnes.cz09.07.2022., 14:00h

Na začiatku osemdesiatych rokov sa autorka Príbehu služobníčky Margaret Atwoodová pohrávala s myšlienkou na napísanie románu, ktorý by sa odohrával v budúcnosti, po rozpade Spojených štátov. Jedna časť krajiny sa pri tom zmení na teokratickú diktatúru založenú na extrémnych náboženských zásadách, kde sa ženy, služobníčky, menia doslova na živé inkubátory.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo fiktívnej teokracii Gileádu mali ženy len málo práv, podobne ako v Novom Anglicku v 17. storočí. Zakladatelia Gileádu si z Biblie vybrali len to, čo sa im hodilo. Podľa knihy Genesis mohli mať manželky vysoko postavených hodnostárov svoje otrokyne, „služobnice“. Následne mohli svojim manželom nariadiť mať s nimi deti a nárokovať si ich ako vlastné. Vysvetľuje spisovateľka svoje dielo pre The Atlantic.

Aj keď Atwoodová román nakoniec dopísala a nazvala ho Príbeh služobnice, hovorí, že si niekoľkokrát musela dať pauzu, pretože ho považovala za príliš pritiahnutý za vlasy.

image

Skutočný Príbeh služobníčky? Nový seriál na Netflixe približuje desivý kult pedofilného proroka, ktorý mal 78 žien

„Ja hlúpa. Teoretické diktatúry nenájdeme len vo vzdialenej minulosti, niekoľko z nich je na našej planéte aj dnes. A čo bráni Spojeným štátom, aby sa ňou tiež nestali?“ povedala ešte predtým, než federálne právo na potrat sudcovia Ústavného súdu USA po 49 rokoch v pomere 6:3 záväzne zrušili.

„Teraz sme v polovici roku 2022 a práve sme si mohli prečítať uniknuté stanovisko amerického Najvyššieho súdu, ktorý by zvrátil päťdesiat rokov starý kľúčový precedens. A to len preto, že potrat nie je spomenutý v ústave a nie je hlboko zakorenený v našej histórii a tradíciách,“ hovorí.

Reprodukčné orgány patria štátu

Rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci Bucková/Bell z roku 1927 stanovilo, že štát môže sterilizovať ľudí bez ich súhlasu. Hoci toto rozhodnutie bolo nasledujúcimi prípadmi anulované a zákony jednotlivých štátov, ktoré sterilizáciu vo veľkom meradle povoľovali, boli zrušené, rozhodnutie súdu stále platí, vysvetľuje Atwoodová.

image

TOP 10 najsledovanejších seriálov od Netflixu. Podarilo sa štvrtej sérii Stranger Things prebojovať na vrchol?

Tento druh myslenia bol kedysi podľa nej považovaný za „pokrokový“ a v Spojených štátoch tak došlo asi k 70 tisícom sterilizácií. Mužov aj žien, väčšinou však žien. „Hlboko zakorenená“ tradícia spočíva v tom, že reprodukčné orgány nepatria ženám, ktoré ich vlastnia. Patria štátu.

„Hovoríte si, nejde predsa o orgány, ide o deti. To však vyvoláva rôzne otázky. Je už šiška vyrastený smrek? Je slepačie vajce kurča? Kedy sa oplodnené ľudské vajíčko stáva plnohodnotnou ľudskou bytosťou alebo človekom?,“ pýta sa.

image

Americká spoločnosť sa štiepi. Čo znamená zákaz potratov v USA a ako ovplyvní ženy?

Podľa Atwoodovej dnešné protipotratové hnutie vytvára hranicu pri „počatí“, čo má byť vtedy, keď do zhluku buniek „vstupuje duša“. Ale akýkoľvek takýto úsudok sa odvíja od náboženskej viery, od viery v dušu. Nie každý takú vieru zdieľa. Ale zdá sa, že všetkým hrozí, že budú podliehať zákonom formulovaným tými, ktorí ju majú. To, čo je hriechom v rámci určitého súboru náboženských presvedčení, sa má teraz stať zločinom pre všetkých.

Na ceste k štátnemu náboženstvu

Atwoodová nabáda pozrieť sa na prvý dodatok Ústavy, ktorý pojednáva o slobode vyznania, tlače, prejave, právach ľudu pokojne sa zhromažďovať a podávať štátnym orgánom žiadosti o nápravu krívd.

Podľa nej by to teda malo byť jednoduché. Ak veríte v „oduševnenie“ pri počatí, nemali by ste ísť na potrat, pretože taký čin je podľa vášho vyznania hriech. Pokiaľ v to neveríte, nemali by ste byť podľa ústavy viazaní náboženským presvedčením ostatných.

image

Žena prišla o dieťa, odsúdili ju na 30 rokov za vraždu. Vitaj v krajine, kde sú potraty úplne zakázané

"Ak sa však potratové stanovisko stane novým ustáleným právom, Spojené štáty sú zrejme na dobrej ceste k zavedeniu štátneho náboženstva," dodáva.

Ako vyvracanie čarodejníctva

Stanovisko sa podľa spisovateľky opiera o anglickú judikatúru zo 17. storočia, teda z čias, keď viera v čarodejníctvo usmrtila mnoho nevinných ľudí. Čarodejnícke procesy v Saleme boli súdnymi procesmi, mali sudcov a porotu, ale uznávali „prízračné dôkazy“ v domnení, že čarodejnica môže poslať do sveta svoju dvojníčku alebo prízrak, aby páchali škody.

„Ak ste teda za prítomnosti mnohých svedkov pokojne spali v posteli, ale niekto nahlásil, že údajne robíte zlovestné veci krave vzdialené niekoľko míľ, boli ste vinní z čarodejníctva. Nemali ste možnosť dokázať opak,“ hovorí Atwoodová a dopĺňa, že podľa nej bude obdobne ťažké vyvrátiť falošné obvinenia z interrupcie.

„Samovoľný potrat alebo obyčajné tvrdenie nespokojného bývalého partnera, vás ľahko označí za vrahyňu. Obvinenia prameniace z pomsty a zloby sa budú množiť rovnako, ako tomu bolo pri obvinení z čarodejníctva pred 500 rokmi,“ dodáva.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:22