Koniec menštruačnej chudoby. Prvá krajina sveta poskytuje menštruačné pomôcky zadarmo.Unsplash/ Mateus Campos Felipe/Natracare
StoryEditor

Konečne mysleli aj na ženy. Prvá krajina sveta poskytuje menštruačné pomôcky zadarmo

kovTASR15.08.2022., 10:31h

Prelomový škótsky zákon v pondelok vstúpil do platnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

On pondelka 15. augusta sa Škótsko stalo prvou krajinou na svete, ktorá chráni právo na bezplatný prístup k menštruačným pomôckam. Zákon bol schválený ešte v roku 2020, no do platnosti vstupuje až teraz. Umožní bezplatný a univerzálny prístup k menštruačným potrebám, ako sú vložky či tampóny, píše portál Deutsche Welle

Koniec menštruačnej chudoby

Zákon bol už pred dvoma rokmi označovaný za prevratný a škótska premiérka Nicola Sturgenová vyzdvihovala jeho prínos pre ženy a dievčatá.

Ministerka sociálnej spravodlivosti Shona Robisonová v nedeľu poznamenala, že ľudia sú v súčasnosti nútení robiť „ťažké rozhodnutia v oblasti životných životných nákladov kvôli kríze".

image

Čoraz viac krajín obmedzuje interrupcie. Lekárka prišla so šalamúnskym riešením

„Poskytovanie prístupu k bezplatným produktom je základom rovnosti a dôstojnosti a odstraňuje finančné prekážky prístupu k nim,“ povedala Robisonová.

Podľa legislatívy sú miestni úradníci a poskytovatelia vzdelávania zo zákona teraz povinní sprístupniť dostupné menštruačné pomôcky pre každého, kto ich potrebuje. 

Ide o prvú takúto legislatívu svojho druhu na svete, školy by tiež mali žiakov v tomto smere poučiť a dať bodku za stigmatizáciou menštruácie. 

Okrem poskytovania bezplatných produktov vláda poskytla finančné prostriedky na vzdelávaciu webovú stránku pre zamestnávateľov a realizovala úspešnú kampaň proti stigmatizácii. 

Taktiež ľudia, ktorí zháňajú tieto potreby, môžu po novom nájsť svoje najbližšie zberné miesto (kde sú menštruačné produkty zadarmo) pomocou mobilnej aplikácie PickupMyPeriod, ktorú rovnako podporila škótska vláda.

„Škótsko nebude poslednou krajinou, kde sa menštruačná chudoba stane históriou, ale má šancu byť prvou takouto krajinou," uviedla Monica Lennonová, poslankyňa, ktorá návrh zákona predložila a proti menštruačnej chudobe bojovala už od roku 2016.

Ako pred dvomi rokmi pripomenul Guardian, menštruačná chudoba, teda neschopnosť pokryť základné hygienické potreby na mesačnej báze, sa počas koronavírusovej pandémie prehĺbila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:14