Mahsa Amini na titulkách novín iránskych médií. Wana News Agency/Via Reuters
StoryEditor

Mravnostná polícia mala zabiť 22-ročnú ženu. Najprv ju zadržali kvôli „nevhodnému“ oblečeniu, potom oznámili jej smrť

Marek Moravčík19.09.2022., 12:00h

„Smrť Khameneiovi, smrť utláčateľovi,“ skandoval dav protestujúcich v Teheráne voči vodcovi. Pred troma dňami mravnostná polícia v Iráne zabila len 22 ročnú Kurdku Mahsu Amini.

Lajkuj Brainee.sk na

Mahsa šla s bratom na návštevu do mesta, keď pri nej zrazu zaparkovala dodávka polície. Dôvodom na zadržanie bol „nevhodný“ hidžáb, ktorý na sebe mala – polícia ju preto poslala do väzenia na „prevýchovu“. K zadržaniu došlo tri dni pred jej úmrtím.

 

 

Masha Amini následne 16. septembra podľahla ťažkým zraneniam. Polícia jej úmrtie zhadzuje na srdcovú chorobu, čo rodina popiera a odvoláva sa na jej bezchybný zdravotný stav. „Čo všetko sa deje, keď chytia dievčatá a strčia ich násilne do auta? Majú na to vôbec právo? Oni nevedia nič o islame ani o ľudskosti,“ vyjadril sa pre organizáciu Center for Human Rights in Iran strýko obete.

Jej smrť zdvihla vlnu protestov meste a spoločnosť vyzýva na celosvetové odsúdenie násiliu páchaného na ženách v krajine. Riaditeľ Centra ľudských práv v Iráne sa k úmrtiu mladej ženy vyjadril takto: Ďalej dodáva: „Za jej úmrtie je zodpovedná vláda, rovnako ako i za desaťročia trýznenia, zadržiavania a ubližovania ženám. A to všetko pod rúškom diskriminačného a neľudského zákona.“. Protestujúci od vlády vyžadujú, aby bola mravnostná polícia patrične potrestaná a bola vyvodená zodpovednosť, rovnako žiadajú aj o zmenu zákona o nosení hidžábu, ktorý bol v júli tohto roku prezidentom krajiny sprísnený.

 

 

Pošliapaná sloboda slova

Iránsky prezident Ebrahim Raisi sa chystá budúci týždeň navštíviť New York, aby sa zúčastnil Valného zhromaždenia OSN, to však vzbudzuje vlnu odporu iránskych aktivistov a aktivistiek za ľudské práva. Vyzývajú preto lídrov a celosvetové organizácie, aby iránskeho prezidenta odsúdili a konfrontovali so zločinmi, ktoré vo svojej krajine legalizuje. Hnevá ich, že dostane možnosť oslovovať vo svojom prejave celý svet, zatiaľ čo ľudia v jeho krajine možnosť rozprávať nemajú a čelia policajnej brutalite.

 

 

Úradom sa dokonca nepáčil ani počet osôb, ktorý sa zišiel na pohrebe Mahsy, bolo ich údajne niečo cez 1000. Davy sa následne presunuli pred úrad guvernéra, kde bol voči nim nasadený slzný sprej. Počas tejto akcie došlo k zraneniam viac než 30 osôb. Protesty sa viedli aj na fakulte výtvarných umení na pôde Teheránskej univerzity. Rodina medzičasom požiadala vládu, aby zverejnila kamerové záznamy, ktoré boli zhotovené vo väznici i počas transportu. Vláda totiž zverejnila len záznam, kde dievča skolabovalo a odvoláva sa na jej zdravotný stav.

Iránske média sú momentálne plné tém ohľadne policajnej brutality a násilia, ktoré páchajú na civilnom obyvateľstve a rovnako ako rodina mŕtvej Mahsy sa dožadujú spravodlivého prešetrenia a vyvodenia dôsledkov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:02