Dvadsaťšesťročná Švédka s iránskymi koreňmi vstupuje do histórie ako najmladšia členka vlády.Twitter.com/adebotes/
StoryEditor

Imigrantka s iránskymi koreňmi. Nová švédska ministerka životného prostredia má len 26 rokov

iDnes.czNatálie Veselá24.10.2022., 10:46h

Dvadsaťšesťročná Švédka s iránskymi koreňmi vstupuje do histórie ako najmladšia členka vlády. Romina Pourmokhtari, predsedníčka mládežníckej organizácie švédskej Liberálnej strany, sa stala ministerkou životného prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová švédska vláda premiéra Ulfa Kristerssona, ktorej zloženie bolo oznámené 18. októbra, predstavila aj najmladšiu členku kabinetu v dejinách severského štátu. Mladá politička zo štokholmského predmestia s iránskymi koreňmi prevezme agendu spojenú s problematikou životného prostredia. Po Aide Hadziliacovej, ktorá sa v roku 2014 stala vo svojich 27 rokoch ministerkou školstva, získa aj titul najmladšej šéfky ministerstva v krajine, uvádza iDnes.cz.

„Určite odvedie fantastickú prácu na jednej z našich najdôležitejších otázok budúcnosti,“ povedal na jej adresu šéf Liberálnej strany Johan Pehrson na tlačovej konferencii. „Je mi veľkou cťou byť súčasťou novej vlády a som plne odhodlaná priniesť zmenu,“ uviedla pri príležitosti svojho vymenovania Pourmokhtari,

Mladá ministerka životného prostredia je súčasťou štvorkoalície, ktorá vznikla aj za podpori ultrapravicových Švédskych demokratov. Na tomto poste však nebude sama s iránskymi koreňmi. Švédskemu ministerstvu kultúry bude totiž šéfovať Parisa Molagholi-Lijestrandová, tiež pôvodom z Iránu.

image

Romina Pourmokhtari, sa stala ministerkou životného prostredia.

Twitter.com/haber/

Romina Pourmokhtari sa narodila 12. novembra 1995 do rodiny politických utečencov z Iránu a k záujmu o veci verejné ju priviedol jej otec Ibrahím. Podľa jej slov boli Rominini rodičia prinútení opustiť svoju rodnú krajinu „po tom, čo im zobrali slobodu“, a pridali sa k 20 percentám švédskej populácie s utečeneckými koreňmi prevažne zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a Somálska.

Za svoje prvé stretnutie s politikou považuje absolventka univerzity v Uppsale masívne protesty, ktoré vypukli v Iráne po prezidentských voľbách v roku 2009. V roku 2018 sa pridala k Liberálnej mládeži a čoskoro sa stala viceprezidentkou organizácie, v roku 2019 potom bola zvolená za jej prezidentku. Na túto funkciu má nová ministerka v pláne rezignovať na nadchádzajúcom novembrovom zjazde.

image

Proti demonštrantom v Iráne zasahuje špeciálna elitná garda. Ženy vláčia za vlasy a bijú

Pourmokhtari navrhovala už v roku 2020 zaviesť daň z mäsa ako nástroj boja s klimatickou zmenou. V posledných týždňoch vyjadrovala podporu protestom, ktoré v Iráne vypukli po smrti dvadsaťdvaročnej Kurdky Mahsy Amíní. Tá bola zadržaná mravnostnou políciou 16. septembra za to, že nemala riadne upravenú pokrývku hlavy čiže hidžáb. O tri dni neskôr zomrela.

image

Iránske nepokoje majú ďalšiu obeť. 15-ročné dievča zomrelo len preto, že nechcelo spievať hymnu

Romina Pourmokhtari retweetuje kritické komentáre odsudzujúce iránsky režim a vyjadruje plnú podporu ženám a dievčatám bojujúcim za slobodu. Švédsky denník Expressen ju dokonca tento rok zahrnul do svojho zoznamu najvplyvnejších politikov pod 30 rokov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:33