Počet Rusov, ktorí pre zmenu pohlavia žiadali nový pas, vlani prudko narástol.Twitter/generalsvr_en/
StoryEditor

V Rusku stúpol počet žiadostí na zmenu pohlavia v pasoch takmer dvojnásobne. Transrodoví sa boja mobilizácie

TASRMichal Čiernik15.02.2023., 09:00h

Počet Rusov, ktorí dostali nový pas s aktualizovaným údajom o pohlaví, vlani stúpol takmer dvojnásobne.

Lajkuj Brainee.sk na

Web Mediazona, ktorý sa odvolal na údaje zverejnené ruským ministerstvom vnútra, napísal, že vlani bola "zmena pohlavia" uvedená ako dôvod pri 936 nových pasoch. Pre porovnanie, v roku 2021 to bolo 554 pasov a v roku 2020 iba 428 pasov. 

Čísla tiež ukazujú, že nápadné zvýšenie tohto počtu sa začalo v marci, bezprostredne po spustení invázie Ruska na Ukrajinu. Tieto správy prichádzajú niekoľko mesiacov po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu záložníkov v Rusku. Tým pripustil, že vojna Kremľa na Ukrajine neprebieha podľa jeho plánu.

V decembri to bolo takmer 120 nových pasov

Kým vo februári dostali Rusi kvôli zmene pohlavia len 36 nových pasov, v marci ich už bolo 61 a do decembra sa vydávalo približne sto nových dokladov mesačne. December dokonca vytvoril rekord po tom, čo v tom mesiaci vydali 119 nových pasov.

image

RECENZIA Hogwarts Legacy nie je dokonalá, ale pre fanúšika Pottera povinná jazda. Pokecáš si aj s transrodovou postavou

Vedúcimi oblasťami štatistiky boli veľké metropolitné oblasti. Moskva s okolitým moskovským regiónom a Petrohrad s okolitým Leningradským regiónom. Ďalej sú to regióny s miliónmi a viac obyvateľmi ako Novosibirsk, Sverdlovsk a Krasnodar. V Rusku je len šesť regiónov, kde sa za posledné štyri roky nevydali pasy kvôli zmene pohlavia, Nenecká autonómna oblasť, Čukotka a Altajská republika, ako aj tri kaukazské republiky, Ingušsko, Karačajsko-Čerkesko. a Čečensko.

Trans muži so zmenou dokladov čakajú

Naopak trans muži, po vyhlásení septembrovej mobilizácie so zmenou dokladov čakajú. „V strachu, že budú povolaní na mobilizáciu, sa trans muži často rozhodujú počkať s výmenou dokladov až do konca mobilizácie, aby sa nemuseli hlásiť na vojenskom úrade," poznamenáva Yan Dvorkin z centra pre transrodových ľudí.

image

V USA prvýkrát popravili transrodovú osobu. Porota ju jednomyseľne neodsúdila, na smrť ju poslal sudca aj napriek tomu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vlani v septembri oznámil, že Rusko odvedie 300.000 záložníkov, ktorí pomôžu „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Kremeľ vojnu na Ukrajine nazýva. Do niekoľkých týždňov sa však začali objavovať správy, že Rusko povoláva aj bezdomovcov a väzňov a posiela ich na frontové línie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:49