Reprodukčné právaUnsplash/gayatri Malhotra/
StoryEditor

Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach

Viktória Revajová07.03.2024., 11:00h

Nedávna štúdia odhalila alarmujúce zvýšenie tehotenstiev po znásilnení v štátoch, ktoré vydali úplný zákaz interrupcií.

Lajkuj Brainee.sk na

Odkedy v roku 2022 Najvyšší súd zrušil precedens v prípade Roe vs. Wade, v Spojených štátoch sa výrazne zhoršili reprodukčné práva žien. Americké štáty začali postupne sprísňovať podmienky na prístup k interrupciám a 14 štátov pristúpilo k úplnému zákazu potratov.

Nedávna štúdia publikovaná v odbornom časopise Journal of the American Medical Association odhalila alarmujúce následky tohto obmedzenia. Výskumníci zistili, že v štátoch s úplným zákazom interrupcií nastalo po ich zavedení takmer 65 000 tehotenstiev v súvislosti so znásilnením. 

image

Čoraz viac krajín obmedzuje interrupcie. Lekárka prišla so šalamúnskym riešením

Hoci výskumníci upozorňujú, že štúdia môže mať odchýlku, z výsledkov sú zdesení. Upozorňujú, že málo štátov s úplným zákazom potratov má výnimku pre prípady znásilnenia a rozdiel medzi počtom legálne vykonaných potratov v týchto oblastiach je priepastný. Ide len o 10 prípadov za mesiac.

Týka sa to aj nás

Na Slovensku pravidelne pozorujeme podobné snahy o sprísnenie už aj tak nie celkom dostupných interrupcií. V súčasnosti môže žena podstúpiť zákrok do 12. týždňa tehotenstva a dostupná je len chirurgickým zákrokom, ktorý oproti chemickému so sebou prináša rôzne komplikácie.

Aj napriek tomu sa strana Kresťanská únia neustále snaží presadzovať ich sprísnenie. Ako však môžeme vidieť na príklade zo zámoria, takáto iniciatíva môže mať katastrofálny dopad.

image

Cesta sa zmenila na peklo. Pár v Indii prepadli, ženu znásilnilo sedem mužov

Zákaz nie je cesta k zlepšeniu

Vyspelé krajiny razia skôr opačnú cestu. Vo Francúzsku sa tento týždeň podarilo presadiť prelomové rozhodnutie. Takmer polstoročie po tom, čo krajina dekriminalizovala potraty zakotvili právo na umelé ukončenie tehotenstva do ústavy.

I keď sa v Spojených štátoch amerických k takémuto rozhodnutiu ani náznakom neschyľuje, postavenie reprodukčných práv sa aspoň čiastočne môže zlepšiť. Na trh totiž tento týždeň prichádza prvá voľnopredajná antikoncepcia. Keďže takmer polovica všetkých tehotenstiev v USA je neplánovaných, vďaka novej antikoncepcii sa aspoň čiastočne zvýši kontrola amerických žien nad svojimi reprodukčnými právami.

image

Prvá voľnopredajná antikoncepcia v USA.

Perrigo Company/Tasr/ap

Vôbec prvá pilulka, ktorá sa neviaže na lekársky predpis bude dostupná po celej krajine aj online. Aj v štátoch, v ktorých sú potraty zakázané. Prístup k tabletke umožní miliónom ženám „vstúpiť do novej éry prístupu k reprodukčnému zdraviu v Spojených štátoch,” uviedla spoločnosť Perrigo, ktorá novú antikoncepciu Opill vyrába.

Spoločnosť dodáva, že nová pilulka má 98-percentnú účinnosť, vďaka čomu je najefektívnejšou voľnopredajnou antikoncepciou na trhu. Výhodou je aj jej cenová dostupnosť. Cena by nemala prevýšiť 20 dolárov mesačne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 15:23