Archív BAGBET
StoryEditor

Na Slovensku sa vyhodí každých 10 minút 460 kíl oblečenia. BAGBET organizuje SWAP, ktorý s tým bojuje

Marta Fandlová28.09.2021., 12:00h
Upcyklovaná móda je na Slovensku čoraz populárnejšia. K nej sa viažu aj užitočné SWAPy. Jeden z nich organizuje návrhárka Alžbeta Irhová.
Lajkuj Brainee.sk na

Alžbeta je zakladateľka dizajnérskeho štúdia, ktorého cieľom je spracovanie texilného odpadu a vdýchnutie nového života veciam. Okrem výroby upcyklovaného oblečenia sa venuje aj organizácii spomínaných swapov v Bratislave. Odevná dizajnérka a zakladateľka BAGBET - Upcycling Studio svojou tvorbou prináša do lineárneho sveta módneho priemyslu cirkularitu.

Techniku upcyklácie používa ako nástroj na udržateľné spracovaniu textilného odpadu a prebytkov textilnej veľkovýroby. „Náš cirkulárny systém je postavený nielen na etickej a udržateľnej výrobe oblečenia. Vďaka SWAPom sa nám úspešne darí nechcené oblečenie zo šatníkov každý mesiac dostať opäť medzi spotrebiteľov,“ povedala pre Brainee.⁠

Aký je základný rozdiel medzi pomalou módou a tou rýchlou módou, teda fast-fashion?

Najzásadnejší rozdiel medzi rýchlou a pomalou módou vnímam vo výrobnom systéme. Zatiaľ čo rýchla móda fungujúca na typických princípoch lineárnej ekonomiky vyrába masovo pomerne lacné oblečenie priemernej až nízkej kvality. Pomalá móda sa usiluje o komplexnú systémovú zmenu s cieľom vytvoriť funkčný cirkulárny systém. Značky, ktoré sa riadia princípmi pomalej módy vyrábajú trváce, ľahko opraviteľné a nadčasové kúsky. Využívajú nové technológie a inovatívne materiály a prístupy, ktoré znižujú zaťaženie životného prostredia. Hľadajú možnosti ako neustále predlžovať životnosť oblečenia prostredníctvom efektívnych zberov, SWAPov, opráv oblečenia či upcyklácie.

Archív BAGBET

Prečo je podľa teba fast-fashion tak obrovský problém?

Lineárny ekonomický model rýchlej módy, kde spotrebitelia oblečenie kúpia, použijú a vyhodia, logicky nemôže fungovať dlhodobo. Vzniká textilný odpad a produkty končia na skládkach, v spaľovniach. Keď k tomu pridáme iné negatívne faktory, ako vykorisťovanie pracovníkov z rozvojových krajín, rýchlo rastúci konzum a devastujúci vplyv človeka na životné prostredie, terajší systém môžeme považovať za ekonomicky, environmentálne ale aj sociálne neudržateľný.

Máš vlastnú značku BAGBET. Ako vznikla?

BAGBET - Upcycling Studio vzniklo ako študentský projekt pred piatimi rokmi. Mojou veľkou záľubou bola práve upcyklácia. Rada som si dizajnovala výnimočné oblečenie. Veľmi sa teším, že dnes je to projekt, ktorému sa môžem venovať naplno. Baví ma hľadať možnosti a posúvať hranice upcyklácie odevu. Aj keď sa tomu venujem už niekoľko rokov, stále sa cítim byť na začiatku akejsi nekonečnej cesty.

Oblečenie upcykluješ. Čo to presne znamená?

Upcyklácia je druh recyklácie. Vstupnou surovinou pri upcyklácii odevu je textilný odpad, ktorý môže mať mnoho podôb. Často si pod pojmom textilný odpad predstavujeme špinavé a poškodené oblečenie. V skutočnosti to nie je celkom tak. Textilný odpad vzniká vo viacerých formách a často ide o pekné, čisté oblečenie alebo prebytky textilnej veľkovýroby, o ktoré však nebol prejavený záujem, a preto končia na skládkach alebo v spaľovniach odpadu. Mojou úlohou je vyhľadávať zdroje textilného odpadu a efektívne s nimi pracovať ako so vstupnou surovinou pri výrobe dizajnového udržateľného oblečenia.

Organizuješ okrem iného aj swap oblečenia, čo si máme pod týmto pojmom predstaviť?

BAGBET SWAP je podujatie zamerané na výmenu oblečenia, ktoré osobne považujem za ideálnu príležitosť na obnovu šatníka. Na tomto podujatí máte jedinečnú možnosť priniesť oblečenie, ktoré sa vo vašom šatníku neujalo alebo naopak ujalo, ale momentálne vás už neinšpiruje. Zo SWAPu si môžete odniesť čokoľvek, čo sa vám zapáči. SWAPujeme vždy prvú nedeľu v mesiaci v Novej Cvernovke na Račianskej 78 v Bratislave.

Archív BAGBET

Čo všetko na swap môžeme priniesť?

Na SWAP môžete priniesť pekné, čisté a nepoškodené oblečenie. Také, ktoré by ste dali svojej kamarátke, kamarátovi. Dámske, pánske a detské oblečenie, topánky a doplnky.

Aké zaujímavé kúsky si už ľudia zo SWAPu odniesli?

SWAPy organizujeme už takmer štyri roky. Verím, že si účastníci SWAPov našli už veľa pekných kúskov, ktoré majú čestné miesto v ich šatníkoch. Vedieme si podrobné štatistiky. Priemerne sa na každej akcii vymení tona oblečenia, ktoré takto dostáva druhú šancu a nekončí na skládke alebo v spaľovni.

Na Slovensku sa vyhodí každých 10 minút približne 460 kg oblečenia. Čo by si poradila ľuďom, ktorí chcú žiť udržateľnejšie a zodpovednejšie? Aké kroky by mali spraviť?

Veľmi sa teším, že v súčastnosti je mnoho možností, ako môžeme žiť udržateľnejšie. Pri nakupovaní oblečenia odporúčam využívať dostupné alternatívy ekologického nakupovania, ako napríklad SWAPovanie, nakupovanie v secondhandoch, u lokálnych dizajnérov, či udržateľných značkách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:05