Najúspešnejší ľudia v dídžejingu nepijú, je to aj môj sen, hovorí talentovaná C:rcleinstagram.com/circlednb
StoryEditor

Muži na mňa kedysi mali sexuálne narážky, teraz si to už tak nedovolia, hovorí DJane C:rcle

ros19.12.2021., 10:00h
Hráva už viac ako štyri roky a je súčasťou labelu Mäsokombinát, ktorý organizuje rôzne hudobné eventy.
Lajkuj Brainee.sk na

C:rcle, vlastným menom Patrícia Bujňáková, je mladá úspešná DJane, ktorú uchvátil drum&bass. K tomuto žánru pričuchla už ako dvanásťročná a po rokoch hrá na rôznych parties nielen na Slovensku.

Aj keď sa môže zdať, že má celkom vysnený job, v tejto brandži je veľmi ťažké sa presadiť. Ako to všetko v takejto profesii chodí, či sa nestretla so škatuľkovaním alebo rodovými predsudkami, nám Patrícia prezradila v rozhovore.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)


Ako si sa dostala k tvorbe hudby a DJ-ingu?

K elektronickej hudbe som sa dostala už v dvanástich, keď som prvýkrát počula D'n'B od kamošov a k dídžejingu som sa dostala pred štyri a pol rokom. Na svojom prvom festivale som strašne obdivovala všetkých interpretov a hovorila som si, že by som sa tiež chcela presunúť na stage. Tu som spoznala DJ-a Neorge, ktorý je spoluzakladateľom Mäsokombinátu. Vtedy otvárali štúdio a povedal mi, že sa tam môžem prísť učiť mixovať hudbu. Odvtedy som sa toho nepustila, keďže ma to veľmi baví. Priznávam však, že to bolo na začiatku celkom ťažké.

Je náročné presadiť sa v oblasti DJ-ingu? Nemáš pocit, že je viac producentov mužov v oblasti elektronickej hudby?

Rozhodne je viac producentov aj DJ-ov mužov, myslím si však, že za posledné dva roky sa to začína meniť. Mám pocit, že momentálne sa ženy začínajú podporovať a aj keď som sa na začiatku kariéry cítila akoby sama medzi mužmi, postupne som však spoznala veľa žien DJ-ok, a preto si myslím, že sa to mení, aby sa v produkcii podporila rodová rovnosť.

Zo začiatku to bolo ťažšie, ľudia ma súdili a vraveli mi, že hrávam iba vďaka mojej kráse. Preto som sa snažila čo najlepšie vycibriť svoje skills, aby som ukázala, že je to inak a svoju prácu si poctivo robím.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Stretávaš sa s takýmito predsudkami aj po rokoch svojej kariéry?

Pociťujem určitý rozdiel, ľudia majú nejaký rešpekt a tí, čo ma na začiatku hejtovali, sú teraz najväčší kamaráti. Beriem to tak, že asi nie sú spokojní sami so sebou. Teraz si to už tak nedovolia, no stále sa nájdu takí, ktorí budú mať nejaký problém. Odkazujem im, aby si najskôr vyriešili osobné problémy a nestarali sa do druhých.

Ako tvoja práca vyzerá teraz počas pandémie? Hráš momentálne niekde?

Leto som naplno využívala, hrala som každý víkend. Niekedy dokonca aj dva či trikrát do týždňa. Jeseň, zima a jar boli veľmi ťažké obdobia. Teraz momentálne pracujem na tom, aby som jedného dňa dokončila vlastný track. Dúfam, že sa mi to podarí do jari budúceho roka. Beriem to tak, že sa môžem venovať sama sebe, najmä zdravej strave, cvičeniu a produkcii hudby.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)


Živí ťa táto práca, alebo si musíš privyrábať...

Pracovala som v odvetviach, ktoré ma nebavili, ale paradoxne tento rok v júni som natrafila na takú prácu, ktorá ma baví. Venujem sa social media manažmentu pre jednu značku. Veľmi ma to baví, ale tým, že sa venujem viacerým veciam, tak najmä keď nebol lockdown, tak som toho mala celkom dosť a pracovala som od pondelka do nedele. Aj keď niektorí ľudia neberú hranie na párty ako prácu, ja to za prácu považujem.

Okrem hudby máš veľmi rada módu. Nerozmýšľala si nad tým, že by si sa jej začala venovať profesionálnejšie?

Určite áno, chcela by som to spojiť aj s mojou prácou v hudbe. Nepáči sa mi totiž klasický merch, keď dajú na čierne tričko iba logo a predávajú. Nehovorím, že je to zlé, určite ide o istú formu podpory toho interpreta a aj minimalistický dizajn je skvelý, no ja chcem ísť iným smerom. Teraz momentálne spolupracujem s módnou návrhárkou Petrou Weingart, no nechcem prezrádzať detaily. Určite sa však v budúcnosti plánujem viac venovať móde. Okrem toho by som chcela robiť napríklad aj vlastné audiovizuálne šou či značku oblečenia. Ak sa mi to podarí, určite v tom budem pokračovať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Neplánovala si niekedy opustiť Slovensko a ísť trebárs do Ameriky, kde je ten trh oveľa väčší?

Mojím najväčším úspechom bolo to, že som v decembri hrala v klube Printworks v Londýne. Zavolal ma tam môj najobľúbenejší producent Dimension, čo je jeden z mojich najväčších úspechov. Nemyslela som si, žeby sa niečo také mohlo stať. Takže určite svoju kariéru plánujem viac posúvať do zahraničia. Možno sa jedného dňa aj presťahujem, samozrejme, ak sa to bude dať v rámci pandémie.

Ktoré krajiny si precestovala vďaka DJ-ingu?

Hrala som v Rakúsku, v Maďarsku, v Čechách a teraz som hrala v Londýne. Mala som bookingy aj do Portugalska či Estónska, no pandémia to prekazila. Mojím snom je hrať napríklad v Holandsku či na Novom Zélande. Na Novom Zélande je totiž veľmi silná drum&bass komunita.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Máš vybrané aj nejaké konkrétne festivaly?

Na Rampage v Belgicku by som si chcela zahrať, potom možno Boomtown v Anglicku alebo na Tomorrowlande na DnB stagei. Okrem toho by som chcela hrať aj na Beats for love v Čechách, strašne sa mi páči, že to je multižánrový festival.

Počúvaš aj nejaký iný žáner hudby okrem drum&bass?

Paradoxne, cez pandémiu som začala počúvať iný štýl hudby. Veľmi sa mi páčia multižánrové parties, páči sa mi koncept miešania trackov, ktoré majú napríklad jeden drop housový a druhý dubstepový. Veľmi sa mi páči, akým smerom sa posúva elektronická hudba. Ja sama som vyrastala na klasickej hudbe, keďže môj otec pracuje vo filharmónii.

Raz som bola na párty v Budapešti, kde hral Apashe, ktorý vmiešava do elektronickej hudby klasické prvky a veľmi sa mi to zapáčilo. Okrem toho mám rada dubstep, bass house, strašne sa mi zapáčilo aj techno či trance. Obľubujem napríklad interpretov ako Boys Noize, Gesaffelstein, Flume a mojím najobľúbenejším interpretom, ktorého by som chcela aj jedného dňa stretnúť, je Skrillex, ktoré som počúvala v pätnástich, šestnástich či Deadmau5. Skrillex brutálne hrá, mixuje rôzne BPM a jedného dňa by som sa chcela dostať na taký level, že by som hrala multižánrové sety a ľuďom by sa to páčilo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Keď si predstavím, že hráš v klube, tak sa asi pomerne často potýkaš s ľuďmi, ktorí to možno trochu prehnali s alkoholom. Chodia za tebou často počas večera s požiadavkou, aby si im zahrala konkrétnu pesničku?

Väčšinou sa mi pred setom stáva, že za mnou niekto príde a pýta sa ma „Počúvaj, nezahráš tento track?” ale pokiaľ sa mi to nehodí do setu, tak určite nie. Ja hrám špecifický typ hudby a nie vždy sa tam hodí hocičo. Väčšinou mi totiž ukážu niečo, čo nemám. Stal sa mi však už aj taký prípad, keď som daný track mala v playliste, a aj som ho zahrala. Vytváram si ich totiž podľa toho, čo ma momentálne baví a tak, aby sa ľudia na mojom sete skvele zabávali či tancovali.

Máš aj nejaký nepríjemný zážitok?

Keď som hrala na lodi v Budapešti, tak mi jeden, neviem čím podgurážený týpek vylial džús na celé playere. Vtedy sa zastavila hudba, čo bolo pre mňa veľmi nepríjemné. Okrem toho ma kedysi muži častovali aj rôznymi sexuálnymi narážkami, no teraz si už tak nedovolia.

Toto leto som však bola na Sundecku a napila som sa z drinku, ktorý som niekde mala položený. Nič sa nepamätám, ľudia mi vraveli, že som vôbec nevedela chodiť. Nemyslím si, že z dvoch pohárikov alkoholu je niečo také možné. Preto ľuďom odkazujem, aby si v takýchto situáciách dávali veľký pozor. Ty totiž v tom stave veľmi dôveruješ prvému človeku, ktorý ti akože chce pomôcť. Avšak, vždy som všade s kamarátmi či ľuďmi, ktorých dobre poznám, tak sa o mňa postarali.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Pred dvomi rokmi si vyhrala ocenenie československá D'n'B DJane roka. Čo pre teba znamená táto cena? Aké možnosti si vďaka nej získala?

Veľmi ma to prekvapilo, pretože to bolo po krátkej dobe môjho hrania ale mega ma to potešilo. Otvorilo mi to dvere v tom, že som neskôr hrala na Let i troll a mala som hrať aj na Beats for love, no kvôli covidu som nemohla. Aj sa mi otvorili dvere, no covid mi ich zavrel. Samozrejme, brutálne ma to potešilo, ocenenie mám v izbe a je to úplne úžasný pocit.

Akým spôsobom sa snažíš udržať v čo najlepšej pohode a pozitívnejšie myslieť, najmä teraz počas pandémie?

Nie som síce športový typ, no rada chodím do posilky. Mám osobného trénera, s ktorým som chodila cvičiť, čo ma tiež držalo v takej psychickej pohode. Okrem toho sa snažím zdravo stravovať, pretože mám už niekoľko rokov problémy s trávením či intoleranciou. Musím sa vyhýbať napríklad mlieku či múke.

Je síce dosť ťažké skĺbiť zdravý životný štýl s dídžejingom, ale chcem jedného dňa úplne vylúčiť alkohol. To je mojou najväčšou motiváciou a dúfam, že sa mi to jedného dňa podarí. Na párty si chce každý so mnou pripiť, čo chápem, no najväčšie mená, ktoré poznám a tí najúspešnejší ľudia, ktorí to robia čo najlepšie, nepijú. Samozrejme to neodsudzujem, každý nech si robí čo chce, ale treba si dávať pozor na svoje zdravie a na svoju psychiku.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

O odvetví, v ktorom pracuješ, sa vždy hovorilo, že v ňom treba mať skutočne ostré lakte. Aké sú v ňom vzťahy, nestretla si sa napríklad aj s rivalitou?

Na začiatku som mala pocit, že medzi ženami je rivalita, mala som aj rôzne nepekné poznámky alebo komenty od iných dídžejok a potom boli so mnou zrazu v pohode. Ja to však beriem, nehnevám sa na ne. Možno za to môže aj naša spoločnosť, ktorá dáva obraz mužov, ako sa podporujú a ženy medzi sebou súperia. Ja sa tento stereotyp snažím búrať.

Rob to, čo ťa baví, čo ti ide najlepšie. Je tu priestor pre každého. Zoberme si napríklad techno scénu – je tam Charlotte de Witte, Amelie Lens, Lilly Palmer či Nina Kraviz. Každá má tú svoju komunitu. Na techno scéne sa podporujú, prečo by to tak nemohlo byť aj v iných žánroch? Dosť ma trápi aj to, že ľudia z tejto brandže nevedia mať romantické vzťahy. Aj keď stretneš niekoho, kto robí presne to čo ty, tak si chce väčšinou iba užívať a nechce sa viazať. Muži si myslia, že ty si DJ-ka, chceš sa zabávať nielen pri hudbe, ale aj v takomto smere, ale to nie je pravda.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

Máš nejakú radu pre začínajúcich producentov? Čo je potrebné na to, aby sa presadili?

Tí, čo chcete tvoriť vlastnú hudbu, začnite čo najskôr. Okrem toho vám želám pevné nervy, pripravte sa na to, že váš sociálny život úplne stroskotá. Svojim kamarátom by som chcela odkázať, že sa momentálne sústredím na hudbu a produkciu a budem čo najmenej s nimi tráviť čas a ak sa na mňa hnevajú, bohužiaľ sa naplno venujem práci, ktorá ma baví.

Ak sa človek začne niečomu venovať, možno aj zopár kamarátstiev stroskotá, pretože si ľudia neuvedomia, že tvorba zaberá veľmi veľa času. Nechcem ľudí strašiť, no úspešní ľudia sú väčšinou osamelí, pretože sa venujú kariére a menej sa stretávajú s kamarátmi.

​Navyše, treba byť trpezlivý a mali by ste robiť to, čo vás baví a nepočúvať druhých, ak ťa nepodporujú. Treba to skúsiť a robiť to, čo ťa baví. Nikdy nie je neskoro. Pokiaľ robíš to, čo ťa baví, budeš šťastný nielen ty, ale aj ľudia okolo teba.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa c:rcle ⭕️ (@circlednb)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:05