Tuláčik
StoryEditor

Založili ho mladé ženy, zachránil už 8-tisíc psov. Záujem o adopcie je väčší ako kedysi, hovorí pracovníčka Tuláčika

Marta Fandlová23.12.2021., 15:00h
V roku 2009 sa rozhodli štyri mladé dievčatá založiť občianske združenie, ktoré bude pomáhať týraným psíkom. Odvtedy sa im podarilo zachrániť už 8 000 psíkov v núdzi.
Lajkuj Brainee.sk na

O tom, prečo pes nie je vhodný vianočný darček sme sa rozprávali so Zuzkou, jednou z pracovníčok útulku Tuláčik, ktorý je jeden z prvých útulkov na Slovensku. Sídlo má v Brezne a okrem toho, že pomáha zachraňovať zvieratá, je známy aj svojou skvelou komunikáciou na sociálnych sieťach.

Ste jeden z prvých útulkov, ktorý na Slovensku vznikol, ako vznikol tento váš nápad založiť útulok?

Príbeh Tuláčika sa začal v roku 2009, keď sa štyri mladé dievčatá odhodlali zachrániť psíky z ulice a založili občianske združenie. Ešte pred vznikom združenia sa všetky štyri venovali záchrane túlavých psíkov a snažili sa pomôcť, ako vedeli – nosili ich domov, k priateľom, do rodín a k rovnakým nadšencom, to ale časom už nestačilo.

Túlavých a nechcených psíkov bolo veľmi veľa a žiaľ v okolí sa ich záchrane nikto iný nevenoval. Na začiatku bola cesta Tuláčika veľmi náročná, pre mladé dievčatá bez financií, priestoru, len so snom... Odhodlanie bolo našťastie veľké a tak Tuláčik stále pomáha.

Koľko máte momentálne psíkov v útulku?

Pod našim združením je momentálne cez 150 psíkov, ktoré sa nachádzajú v útulku alebo dočasných opaterách.

Koľko psíkov sa vám za vaše pôsobenie podarilo zachrániť?

K tomuto roku sa nám už za celé naše pôsobenie podarilo pomôcť cez 8000 psíkom v núdzi.

Útulok Tuláčik zachránil už 8 000 psíkov v núdzi, za projektom stoja štyri mladé ženy Tuláčik

Aké sú najčastejšie dôvody, prečo u vás psíky končia?

V útulku sa nachádzajú psíky vyhodené, opustené , kedy sa o ne majitelia nechceli alebo nemohli viac starať, rovnako psíky stratené, ktoré zabehnú, nie sú zabezpečené a majiteľa sa nám nepodarilo dopátrať a žiaľ často aj týrané zvieratka odobraté z nevhodných podmienok.

V akom zdravotnom stave máte momentálne vaše psíky? Stáva sa často, že u vás končia aj týrané psíky?

Väčšina psíkov u nás je z nevhodných podmienok, sú týrané psychicky, fyzicky, psíky týrané hladom... prichádzajú ku nám aj choré či slabé psíky, ktoré podstupujú liečbu.

O aké psíky majú ľudia najčastejšie záujem a naopak, o aké nemajú?

Najväčší záujem je vždy o šteniatka a malé psíky, žiaľ ešte stále často vyberáme skôr podľa výzoru psíka. Naopak dlhšie ostávajú v útulku psíky staršie, väčšie.

Ak by ľudia chceli nejako pomôcť psíkom vo vašom útulku, čo by mohli urobiť? Je cennejšia finančná, materiálna, či ľudská pomoc vo forme venčenia?

Sme vždy vďační za akúkoľvek pomoc podľa možnosti daného človek, ceníme si záujem o psíky, väčšinu dní v týždni sa u nás dajú psíky venčiť a tým im skrátiť deň. Veľmi nám pomôže materiálna pomoc ,keďže psíkov je naozaj veľa , rovnako financie vieme využiť na úhradu veterinárnych nákladov a chod útulku.

Pomôže vám aj to, ak vám ľudia prídu darovať v tomto zimnom období nejaké deky, či kusy látok?

Áno akýkoľvek nepotrebný bytový textil je u nás vítaný najmä v zimnom období.

Psík nie je vhodný vianočný darček, stále častejšie sa hovorí o teórii nekupuj-adoptuj. Majú ľudia pred Vianocami väčší záujem o psíky? Aké sú najväčšie výhody adopcie?

Doba sa trošku zmenila, ľudia sú uvedomelejši ako to bolo niekedy, psíky už neslúžia ako vianočné darčeky, aj keď záujem o adopcie je väčší, skôr ale z dôvodu, že majitelia sú viac času doma a majú priestor psíkovi sa venovať. Najväčším a najkrajším dôvodom pre adopciu pre nás je, že adopciou opusteného psíka mu dokážete zmeniť celý jeho život a vy na oplátku dostanete nekonečnú lásku a oddaného priateľa na život.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:42