ProtestyTASR/AP/Vladimir Tretyakov
StoryEditor

Je to ako Game of Thrones. Rodák z Kazachstanu otvorene prehovoril o desivej situácii vo svojej krajine

iDnes07.01.2022., 14:00h
Kazachstan, najväčší a najbohatší štát zo stredoázijských krajín, zažíva najzávažnejšie protesty za poslednú dekádu a najväčšiu krízu za tridsať rokov nezávislosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Z politického hľadiska je Kazachstan ako stredoveké kráľovstvo a ľudia tu nie sú slobodní. Vláda občanom vypla internet a manuálne pracujúci zarobia 122 eur mesačne, hovorí rodák z Kazachstanu Abaj Alijev v exkluzívnom rozhovore pre portál iDnes.cz.

O tom, prečo sa mladí zapájajú do násilných protestov, ako ľudia v Kazachstane vnímajú ruský tlak a mnohom ďalšom, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Čo presne sa v Kazachstane deje?

Napriek svojmu oficiálnemu názvu „Republika Kazachstan“ ide z politického hľadiska o stredoveké kráľovstvo, ktoré môžete vidieť napríklad v seriáli Hra o tróny. Odohráva sa tam vnútorný boj medzi rodmi v krajine alebo v rámci samotného rodu Nazarbajevov.

Po troch desaťročiach autoritárskej vlády Nursultana Nazarbajeva bol menovaný nový „kráľ“. Tokajev po dvoch rokoch pri moci nemal ale žiadne výsledky, pretože ho celá hierarchia moci ignorovala. Nazarbajev si aj naďalej udržoval silnú kontrolu nad armádou, špeciálnymi jednotkami a spravodajskými službami.

Nazarbajev Exprezident Kazachstanu TASR/AP/Olivier Matthys

Čo si o situácii v Kazachstane myslíte? Máte strach o svojich blízkych?

O rodinu a priateľov si starosť nerobím, pretože násilie v krajine je iba v niekoľkých oblastiach.

Ako vás táto situácia ovplyvňuje?

Keďže žijem v zahraničí, tak vôbec. Ľudia v Kazachstane sú ale doslova odrezaní od sveta. Vláda im vypla internetové pripojenie, ale predpokladám, že vyhrotená situácia bude na konci, akonáhle skončí rokovanie v rámci rodiny Nazarbajevov.

Aký je život v Kazachstane pre jeho občanov?

Ja pochádzam z privilegovanej rodiny. Môj život bol veľmi odlišný od priemerného kazašského občana. Aby ste pochopili, prečo sa mladí zapájajú do násilných protestov, musíte sa vžiť do pocitov priemerného mladíka.

Po prvé, narodí sa v „aul“ (dedine), kde navštevuje kazaštinou hovoriacu školu (vzdelanie v kazašskom jazyku je oveľa horšie ako v ruštine a je to všeobecne zmána vec). Po dokončení strednej školy sa sťahuje do veľkých miest za lepšími životnými a pracovnými príležitosťami. Tu sa stretáva s tvrdou realitou nízkych miezd (zarobí okolo 122 eur mesačne ako robotník, ako obsluha v obchode alebo ako strážca). Ruština je nutnosťou na získanie vysoko platených pozícií takmer v akejkoľvek sfére ekonomiky.

Kazachstan Protesty TASR/AP/Vladimir Tretyakov

​Pritom v mestách, kde sa narodili a vyrástli Kazachovia, ktorých rodným jazykom je ruština, sa darí nájsť lepšie pracovné príležitosti a žiť oveľa pohodlnejšie. To vytvára určité trhliny v spoločnosti. Zatiaľ čo vláda má plné ruky práce s tým, aby kráľa a jeho rodinu obohatila, tieto veľmi reálne, existenčné a dôležité otázky sa vôbec neriešia.

Ako tamojší ľudia vnímajú súčasnú vládu?

Bola by chyba myslieť si, že Nazarbajevova vláda zostala po troch desaťročiach nespochybnená. Mnohí múdri, dobre informovaní a rešpektovaní ľudia dávno vyjadrovali svoje obavy a požadovali spravodlivú a demokratickú vládu. 

Ale boli umlčaní, vyhrážali sa im alebo boli zavraždení. Súčasný status quo je ľuďom v Kazachstane dobre známy – nezahrávajte sa s vládou a my vás necháme na pokoji. Pokiaľ sa vám tu nepáči, odíďte. Minimálne polovica mojich spolužiakov už v krajine nežije.

Chcú Kazachovia iný režim?

Áno. Rovnako ako ľudia v Severnej Kórei by chceli viac slobody. Hlavné mesto Astana bolo na počesť bývalého prezidenta Nur-sultana Nazarbajeva premenované na Nur-Sultan. Sme naozaj takí odlišní od Severnej Kórey?

V 30. rokoch 20. storočia po tom, čo bola v Kazachstane dobre zavedená sovietska vláda, režim potlačil a zabil väčšinu vzdelaných a inteligentných ľudí. Presne to Nazarbajevov režim urobil s kazašským národom v 90. rokoch av rokoch po roku 2000. Ako kedysi napísal slávny kazašský básnik Abaj Kunanbajuly: „Narodil som sa ako Kazach a neviem, či sa mám smiať, alebo plakať“. Jeho prosby vzdelávať ľudí a reformovať politickú štruktúru vládnuca elita odmietala vypočuť, to isté sa deje aj teraz.

Aká je súčasná nálada v spoločnosti?

Ľudia sa utešujú predstavami, že akonáhle bude Nazarbajevov vplyv na konci, krajina sa bude rozvíjať. Mladá generácia vyjadruje svoje obavy a nevôľu nad súčasným stavom.

Ako ľudia vnímajú ruský tlak? Boja sa, že Rusko zasiahne v súčasnej nestabilnej situácii a upevní tak svoj vplyv?

Je dobre známe, že Putin sa od pána Nazarbajeva mnohému naučil. Pokiaľ ide o vraždy a politické represie, Rusko za Kazachstanom zaostáva. Aby si Nazarbajev zaistil svoju vládu, rozvinul veľmi tesné korupčné vzťahy s vyššími pozíciami v rámci ruskej politickej elity. Potom, čo sa jeho vlastný vnuk pokúsil odhaliť siete korupcie, kde boli ľudu Kazachstanu ukradnuté doslova miliardy dolárov, však záhadne zomrel.

Kazachstan Protesty TASR/AP/Vladimir Tretyakov

Aké má Kazachstan vyhliadky?

V 19. storočí sa mnoho Kazachov presťahovalo z hraníc kazašského chanátu na územie ruskej ríše, pretože tam boli nižšie dane a súdny systém bol spravodlivejší. Do Ruska sťahuje veľký počet obyvateľov, ai napriek problémom s Putinovým režimom, je to menšie zlo v porovnaní so súčasnou vládou.

Nazarbajevov režim dostal krajinu do bodu, odkiaľ niet návratu. Kazašská autonómna republika bude súčasťou Ruskej federácie a je otázkou, kedy a nie či sa to stane.
Chápte ale, že tieto slová prichádzajú od niekoho, kto je veľmi pesimistický ohľadom vyhliadok Kazachstanu. Odsťahoval som sa už dávno. Veľa ľudí by napríklad bolo oveľa optimistickejších.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:44