StoryEditor

Hlava Svedkov Liehovových: Je nás viac. Ozvali sa ľudia, ktorí sa k nám v asistovanom sčítaní nevedeli prihlásiť

Ľubomíra Somodiová20.01.2022., 15:30h
Hlava Svedkov Liehovových Gabo Žifčák upozorňuje, že v dodatočnom sčítaní obyvateľstva, ktoré prebiehalo do októbra 2020, sa k ich cirkvi niektorí ľudia dodatočne nevedeli prihlásiť. Štatistický úrad tvrdí, že ak došlo zo strany asistenta k chybnému informovaniu, zlyhal ľudský faktor.
Lajkuj Brainee.sk na

Údaje zo sčítania obyvateľov nám potvrdili to, čo sme tušili - slovenská populácia starne a Rímskokatolícka cirkev na Slovensku stráca svoje „ovečky“. Pribúda tých, ktorí sa nehlása k žiadnej cirkvi. Ateistov je na Slovensku oficiálne 1,3 milióna (23,8 %), v roku 2011 to bolo iba 725-tisíc (13,4 %). Zaujímavosťou je, že vzrástol počet obyvateľov v kolónke iné vyznania viac ako dvojnásobne, hoci je ich menej, ako jedno percento zo všetkých veriacich.

Zdá sa, že stabilných priaznivcov má rád rytierov Jedi, ktorých je 1389 a pastafariánov s 590 stúpencami. Výrazne pribudlo Svedkov Liehovových, je ich 14 207. Najvýraznejšie zastúpenie majú v Bratislavskom kraji.

Práve táto cirkev sa snažila počas sčítania viesť kampaň na oboznámenie ľudí s tým, ako funguje prerozdeľovanie štátnych peňazí cirkvám. Hlava Svedkov Gabo Žifčák v rozhovore pre Brainee upozorňuje, že im písali ľudia, ktorí mali počas asistovaného sčítavania problém prihlásiť sa k ich cirkvi. 

Brainee sa ozval Vladimír Gajdošík, ktorý začal online registráciu, ale nedokončil ju. Šiel na asistované sčítanie do obchodného domu Vivo niekedy v polovici akcie. V stánku diktoval asistentovi údaje. Keď prišlo na rad vierovyznanie, povedal ,,Svedkovia Liehovovi." Asistent mu oznámil, že sa to nedá. Povedal mu, že to fungovalo asi tak týždeň-dva od začiatku asistovaného sčítania a potom už nie.

Štatistický úrad SR však pre Brainee povedal, že formulár bol rovnaký - tak ako pri samosčítaní, tak aj pri asistovanom sčítaní. 

Ak došlo k chybnému informovaniu muselo to byť podľa úradu individuálne zlyhanie ľudského faktoru. „Bohužiaľ, nemáme informácie ani nevieme potvrdiť ani vyvrátiť, že asistent zlyhal,“ vysvetľuje Ľudmila Ivančíková,  generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie a zdôrazňuje že nábor asistentov nebol v kompetencii Štatistického úradu.

K oficiálnym výsledkom sčínania ľudu a k tejto situácii sme oslovili najpovolanejšieho, Gaba Žifčáka.

Oproti poslednému sčítaniu narástol počet obyvateľov bez vyznania. Sú druhou najpočetnejšou skupinou. Ako to hodnotíš? Myslíš, že prispela aj vaša „kampaň“?

Myslím si, že áno. Takmer dva mesiace sme sa snažili robiť intenzívnu kampaň a veľmi trpezlivo vysvetľovať ľuďom, čo vlastne v sčítaní zaškrtávajú a ako fungujú cirkvi a ich financovanie na Slovensku. Myslím si, že v tomto Štatistický úrad SR a celkovo Slovenská republika naplno zlyháva. Určite pomohla aj druhá iniciatíva „Bez vyznania“. Mňa to veľmi potešilo. Je totiž úplný nezmysel hlásiť sa k cirkvi, v ktorej ste boli ako dieťa nedobrovoľne pokrstený a teraz vás už s ňou v podstate nič iné nespája a takto podporovať celý tento absurdný systém. Ja osobne sa v blízkej dobe chystám z RKC úplne vystúpiť.
 
Označili vás za ad hoc hnutie, ku ktorému sa však prihlásilo 14 207 obyvateľov. Aký bol postup pri sčítaní, ak som sa chcela prihlásiť k Svedkom Liehovovým?

Stále nás označujú za ad hoc hnutie alebo za recesistov. Ja v tom vidím dva dôvody. Prvý je ten, že Slovenská republika veľmi nespravodlivo uznáva len registrované cirkvi. Všetky ostatné, aj keď plnohodnotné cirkvi, sú pre nich len ad hoc hnutia, sekty a podobne. Takáto neregistrovaná cirkev dokonca nemá žiadnu možnosť nadobudnúť na Slovensku nejakú normálnu právnu formu. Druhý dôvod je ten, že sa nás boja. Pri sčítaní ľudu v časti „Vierovyznanie“ bolo treba  zaškrtnúť „S vierovyznaním“, potom v zozname vybrať „Iné“ a tam dopísať „Svedkovia Liehovovi “.

 
Čo hovoríš na vaše výsledky?

Som s nimi spokojný. Veriacich však máme určite oveľa viac. Niektorí naši veriaci totiž pre istou zaškrtli bez vierovyznania, pretože si mysleli, že ak zaškrtnú s vierovyznaním, zvýšia tak celkový počet veriacich na Slovensku a tým aj balík peňazí, ktoré dostávajú cirkvi od štátu. To však vôbec nie je pravda a tu vidím veľké zlyhanie v informovaní a v komunikácii od Štatistického úradu, pretože ten by mal ľuďom veľmi presne vysvetliť čo zaškrtávajú a ako to funguje. Ďalšia vec je tá, že ma kontaktovalo veľa veriacich, že v dodatočnom sčítaní, ktoré prebiehalo až do októbra, sa už nevedeli k našej cirkvi prihlásiť.


 
Ak by počet ľudí hlásiacich sa k cirkvám klesol o desať percent, mohli by prísť o časť peňazí od štátu. Celkový počet veriacich a ani tých, ktorí sa hlásia k jednej z najväčších piatich cirkví u nás, však o desať percent neklesol. Hodnotíš to ako neúspech?

Nebral by som to ako neúspech. Myslím si, že je v tomto smere veľmi dobre vykročené a treba pokračovať.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 06:50