DobrovoľníčkaFacebook
StoryEditor

Pomáha na hraniciach: Varíme utečencom či strážime deti. Ukrajinci veria, že Rusko sa postupne rozpadá

Lukáš Kovalčík04.03.2022., 12:00h
V prvých dňoch bol na hraniciach veľký chaos a chýbala tomu lepšia organizácia, no zlepšuje sa to. Myslím, že takmer všetkého je dostatok. Zachytila som akurát, že chýbajú nejaké lieky a teplomery, hovorí učiteľka Mária, ktorá už od začiatku vojny chodí pomáhať na hranice s Ukrajinou ako dobrovoľníčka.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna vyhnala z domovov aktuálne už viac ako milión ľudí z Ukrajiny. Tí v strachu o svoje životy či životy svojich detí a blízkych prekračujú hranice.

Cesta však vôbec nebýva jednoduchá. Autá stoja nekonečné hodiny v obrovských kolónach. Niektorí ľudia cestujú vlakmi či dokonca aj pešo. Množstvo Slovákov však pociťuje s našimi východnými susedmi veľkú solidaritu, a rozhodli sa pomôcť.

Niektorí prispievajú finančne, iní nakupujú potraviny či iné veci, ďalší zase idú osobne pomáhať na hranice. Presne taký je aj prípad učiteľky Márie, ktorá sa rozhodla pomôcť ako dobrovoľníčka na jednom z najvyťaženejších priechodov vo Vyšnom Nemeckom.

Veľa Slovákov sa v súčasnosti rozhodlo nejakým spôsobom pomôcť Ukrajincom. Čo vás viedlo k tomu, aby ste išli priamo na hranice?

To, že chcem pomáhať ľuďom. Videla som výzvu na Facebooku, ktorú zdieľala kamarátka, a hneď som bola rozhodnutá ísť.

V čom presne spočíva vaša pomoc?

Na hraniciach sa staráme o prípravu jedla Ukrajincom. Varíme, pripravujeme aj suchú stravu, a ak niečo chýba, tak dopĺňame zásoby. Samozrejme, ak niečo náhle treba, napríklad niekomu postrážiť deti, tak robím aj to. Každý deň sa však situácia mení, takže možno budem robiť aj niečo iné. Zatiaľ som robila toto.

Tábor Utečenci TASR/Roman Hanc

Kde presne ste a ako to tam aktuálne vyzerá?

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Bola tam hlava na hlave, je tam veľký prílev ľudí.

V prvých dňoch sa hovorilo o chaose na hraniciach. Je to pravda?

Áno. V prvých dňoch bol veľký chaos, a podľa mňa chýbala lepšia organizácia, niekto, kto by to tam viedol, ale zlepšuje sa to.

Deti Utečenci TASR/Roman Hanc

Internet zaplavili videá ľudí tmavšej pleti, ktorí sa snažia dostať cez hranice. Tieto videá sa často snažia zneužiť extrémisti. Stretli ste sa s nimi?

Áno, v nedeľu bolo na hraniciach vidieť množstvo Afričanov. Ďalšie dni už menej, akosi to opadlo. Boli tam poväčšine ukrajinské ženy a deti.

Hranice Utečenci TASR/Roman Hanc

Absolvujú ľudia na hraniciach testy na covid? 

Nestretla som sa s tým.

Na Slovensku sa rozbehlo veľa zbierok na pomoc utečencom. Čo z vášho pohľadu utečencom najviac chýba?

Myslím, že takmer všetkého je dostatok. Jedla je tam kopec, aj ďalších vecí základnej potreby. Zachytila som akurát, že chýbajú veci ako teplomery či lieky. Na hraniciach však nie sú len ľudia, ale aj zvieratká. Stretla som sa s viacerými psíkmi, ukrajinské deti mi ukazovali aj morské prasiatka. Možno v tomto smere by sa dalo ešte lepšie pomôcť.

Deti Ukrajinské deti TASR/Roman Hanc

Stretli ste sa tam s nejakým silným príbehom?

Strážila som deti jednej ukrajinskej pani, ona si potrebovala niečo vybaviť. Žili s rodinou v Kyjeve 24 rokov. Hovorila mi, že verí tomu, že sa Rusko postupne rozpadá. Vraj si to myslí veľa Ukrajincov, nikto však samozrejme nevie, kedy to bude, a či je to pravda. Pani s rodinou čakala na svojho manžela, ktorý je v Bratislave. Mal po nich prísť.

Zapojili ste sa aj v minulosti do nejakej charitatívnej činnosti?

Pracujem ako učiteľka a s charitatívnou činnosťou sa pri svojej profesii zvyknem stretávať. S mojimi žiakmi sme sa napríklad zapojili do zbierky pre nevidiacich Biela pastelka, či do vianočnej výzvy Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, ktorá rozdáva seniorom darčeky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:33