Útok na mestoFacebook/Človek v ohrození/TASR/AP
StoryEditor

Slovenka na Ukrajine: Dve hodiny pred útokmi sme sa nachádzali vo Volovci. Týmto sa prekročila čiara

Lukáš Kovalčík04.05.2022., 17:00h
Týmto zásahom bola prekročená pomyselná hranica, pretože doposiaľ v Zakarpatsku nebol žiaden útok, a bolo považované za bezpečné, hovorí humanitárna pracovníčka z Človeka v ohrození Ivana Godulová. Tá sa s ďalšími Slovákmi nachádzala ešte pár hodín pred ruským útokom vo Valovci.
Lajkuj Brainee.sk na

Zakarpatskú oblasť na Ukrajine ležiacu pri hraniciach so Slovenskom v utorok zasiahla raketa. Išlo o prvý raketový útok Ruska na túto oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu.

Ruská raketa zasiahla mesto Volovec, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od slovenských hraníc. O raketovom útoku informoval na sociálnych sieťach šéf Zakarpatskej oblastnej správy Viktor Mykyta.

V meste, ktoré v utorok večer ostreľovali Rusi, sa dve hodiny pred útokmi nachádzali aj humanitárni pracovníci neziskovej organizácie Človek v ohrození. Brainee ti prináša exkluzívny rozhovor z Ukrajiny s dobrovoľníčkou Ivanou Godulovou.

Ako to aktuálne vyzerá vo Volovci?

Útok zasiahol železničnú stanicu a elektrickú rozvodňu. V okolí mali vybité okná a nešiel plyn, bol tam výpadok elektriny a vznikli ďalšie materiálne škody. Našťastie nik nezomrel, ani nebol ťažko ranený.

V každom prípade, týmto zásahom bola prekročená pomyselná psychologická hranica, pretože doposiaľ v Zakarpatsku nebol žiaden útok, a bolo považované za relatívne bezpečné. Zatiaľ je otázne, aký psychologický vplyv bude mať útok na ľudí, ktorí v Zakarpatsku žijú.

Útok Ruska Mesto TASR/AP

Aká tam bola situácia predtým?

Organizácia Človek v ohrození pôsobí na Zakarpatsku vo viacerých krajoch. Vo Volovci sme včera mali jeden tím, ktorý tam mapoval potreby kolektívnych centier, v ktorých žijú vnútorne presídlení ľudia z väčšmi zasiahnutých častí krajiny. Na základe tohto mapovania následne centrám a samosprávam dodávame humanitárnu pomoc - napríklad práčky, matrace, hrnce, jedlo, hygienické potreby a podobne.

Tým zvyšujeme kvalitu služieb aj prijímacie kapacity centier pre vnútorne vysídlených ľudí. V Zakarpatí často počuť sirény, avšak o panike sa nedá hovoriť, pretože zatiaľ – teda do včera - sa nič nestalo. Atmosféra sa však môže zmeniť, ak by sa opakovali situácie ako včera.

Zakarpatsko-Človek v ohrození Práčka Peter Vološčuk

Stihli ste odísť len dve hodiny pred útokom. Varoval vás niekto?

Nie, v ten deň sme nemali v pláne vo Volovci prespať, čiže to bolo aj trochu šťastie. Ak by sme ale vo Volovci aj prespávali, pravdepodobne by sa nás útok nedotkol, pretože z bezpečnostných dôvodov si vyberáme strategické miesta na prespanie. Čiže sa vyhýbame dôležitým infraštruktúrnym bodom a podobne. Pred útokom však bola spustená siréna, aby sa ľudia stihli ukryť.

Ako vyzerá váš krízový manažment?

Máme nastavené bezpečnostné pravidlá. Tiež máme človeka na bezpečnosť, ktorý sleduje čo sa deje a poskytuje nám informácie. Vyhýbame sa potencionálnym cieľovým objektom. Taktiež sme vždy pripravení vyraziť preč, keby to bolo nutné.

Zakarpatsko-Človek v ohrození Kolektívne centrum Peter Vološčuk

Koľko ľudí máte na Ukrajine?

Rozrastáme sa, na Ukrajine aktuálne pôsobí približne 15 ľudí s tým, že naberáme ďalších – sú medzi nimi miestni aj ľudia zo Slovenska.

Svoj dnešný program v teréne ste kvôli útoku museli čiastočne zrušiť. Čo budete robiť?

Budeme sa skôr venovať kancelárskej práci. Prácu v teréne, ktorá nebola nevyhnutná, sme dnes z bezpečnostných dôvodov zrušili. V našich aktivitách ale pokračujeme. Naďalej budeme dodávať materiálnu pomoc a snažíme sa aj o psychologickú podporu. 

Bezpečnostnú situáciu popritom neustále sledujeme a vyhodnocujeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:14