Julián Gerhart
StoryEditor

Chodíme aj do škôl v regiónoch, na Instagrame máme najväčší dosah, hovorí Julián zo Zmudri.sk

Eliška Trpíšková24.08.2021., 12:00h
Vzdelávajú prostredníctvom videí na YouTube a okrem neho si podmanili už aj Instagram. Tím mladých ľudí na čele s Juliánom Gerhartom sa neustále rozrastá.
Lajkuj Brainee.sk na

Julián študoval na Aarhus University v Dánsku a semester strávil na McMaster University v rovnakej krajine. Práve tam sa v ňom zrodila myšlienka založiť projekt Zmudri, do ktorého sa dnes okrem študentov základných a stredných škôl zapájajú aj učitelia. Ich métou je vzdelávať a zasvätiť študentov do tém, ktoré na školách absentujú. Laicky povedané, snažia sa ich pripraviť na bežný život a vďaka praktickým témam ako kritické myslenie, občianska angažovanosť či sexuálna výchova sa im to úspešne darí.

Kedy sa u teba zrodila myšlienka založiť projekt Zmudri a aké boli začiatky?

Myšlienka sa zrodila počas môjho vysokoškolského štúdia v Dánsku. Dlhodobo ma trápil stav vzdelávania na Slovensku. Chcel som to aspoň trochu zmeniť. Keďže sa mi vzdelávanie formou videí veľmi páči, prišiel mi to ako zaujímavý nápad. Som veľmi rád, že sa pre spoločnú myšlienku nadchli aj ostatní ľudia.

Pokiaľ viem, tak v tíme vás je šesť. Kto sa čomu venuje?

V tíme je nás už viac a pomerne často sa k nám hlásia dobrovoľníci, čo ma nesmierne teší. Ľudia v tíme robia všeličo, projektový manažment, grafika, strihanie videí, produkcia, marketing, administratíva, fundraising, IT a mnoho ďalšieho. Takže sa nenudíme.

Akú úlohu zastávaš ty?

Mojou úlohou je všetko koordinovať. Keďže sa ako organizácia rozrastáme a zároveň rozbiehame nové projekty, ako napr. program pre školy – Zmudri do škôl alebo novú platformu, vyžaduje si to väčší dôraz na manažment a koordináciu. Zároveň vystupujem vo videách a pomáham členom tímu pri komunikácii, tvorbe scenárov a fundraisingu. Moja agenda je veľmi pestrá, čo ma nesmierne baví, aj keď je to niekedy náročné udržať všetko v hlave. Julián Gerhart

​​Komu sú určené vaše videá?

Naše videá sú určené pre dve cieľovky. Primárnou cieľovou skupinou sú mladí ľudia (16-24 rokov) a potom učitelia základných a stredných škôl. Keďže chceme, aby naše videá boli použité na školách, je pre nás dôležité, aby sa náš obsah páčil aj učiteľom.

Popri YouTube máte pekne rozbehnutý aj Instagram. Na ktorej platforme evidujete väčší záujem? A ktorá z nich vám viac vyhovuje?

Každá platforma je špecifická a funguje tam iný typ obsahu. Vyhovujú nám obidve rovnako, ale zatiaľ máme lepšie čísla a dosah na Instagrame. Uvidíme, ako sa to vyvinie ďalej.

Prečo ste presedlali od videí ku príspevkom na Instagram?

Veľká časť mladej populácie je na tejto sociálnej sieti. Prišlo nám prirodzené tvoriť obsah aj na Instagram, keďže mladí ľudia sú tam nonstop. Postupne sa tam dostávajú už aj niektorí učitelia.

Odkiaľ čerpáte inšpirácie na videá?

Zbierame spätnú väzbu od študentov, učiteľov, verejnosti no a samozrejme, sledujeme čo je pre mladých ľudí dôležité. Zároveň sa snažíme pokryť témy, ktoré chýbali nám, keď sme boli mladí.

Ktoré video malo zatiaľ najväčší úspech?

Myslím, že to bolo video o tom, ako zvládnuť povinnosti, 17. november 1989 a video o sexuálnej výchove malo tiež úspech medzi mladými.

Vaše videá oslovili nielen žiakov ale aj učiteľov samotných. Spolupracujete so školami?

Je to veľmi dôležitá časť projektu. Na našej platforme zmudri.sk máme spustenú registráciu, kde sa doteraz registrovalo viac ako 5000 učiteľov. Zároveň spolupracujeme s nimi cez program Zmudri do škôl, v rámci ktorého chodíme aj do škôl v regiónoch.

Projekt Zmudri vyhral viaceré ocenenia ako Social Impact Award Slovakia 2018, LEAF Award 2019 či ocenenie Forbes 30pod30 2020 v kategórii Veda a vzdelávanie. Na ktoré z nich si najviac pyšný?

Som veľmi pyšný na každé ocenenie, ktoré dostaneme. Je to vždy veľmi príjemný pocit, keď druhí ocenia vašu prácu. Samozrejme netreba zabudnúť, že najdôležitejšie je napĺňať našu víziu a to teda zlepšovať vzdelávanie na Slovensku. Ceny sú len príjemným bonusom.

Julián Gerhart

Plánujete do budúcna nejaký nový koncept alebo spoluprácu s niekým? Na Slovensku sa, paradoxne vďaka pandémii, „vyrojilo“ – v dobrom, mnoho vzdelávacích profilov...

Doteraz sme spolupracovali už s niekoľkými tvorcami. Čo sa týka obsahu, tak plánujeme nový formát videí, ktoré budú na týždennej báze spracovávať nejakú aktuálnu tému a vysvetľovať ju jazykom, ktorý je blízky mladým ľuďom.

Doba sa ženie dopredu nesmierne rýchlo. Myslíš, že slovenské školstvo drží tempo?

Bohužiaľ nie. Neviem, či to je vôbec možné, nakoľko vzdelávací systém je veľký moloch. Na obranu slovenského školstva musím ale povedať, že na svete je len veľmi málo vzdelávacích systémov, ktoré by dokázali dokonale držať krok s dobou.

V čase, kedy by sme mali vo veľkom riešiť mediálnu výchovu, posilnenie vyučovania vo sfére kritického myslenia, poskytnúť mladým priestor učiť sa kvalitne minimálne dva cudzie jazyky, chýbajú na Slovensku učitelia, mladí odchádzajú, alebo robia inde, nástupné platy sú pár stovák eur mesačne. Kam to podľa teba všetko speje? Nerozsype sa nám to ako domček z karát?

Tak tragicky by som to zase nevidel. Myslím, že si ľudia na Slovensku málo uvedomujú, ako sa nám tu dobre žije a aké materiálne bohatstvo tu máme k dispozícii. Málo sa o tom hovorí. Zároveň si myslím, že je tu určite veľa problémov, ktoré treba riešiť. A to by malo byť skvelou výzvou pre mladú generáciu.

Julián Gerhart

Špecifická skupina žiakov sú deti z marginalizovaných skupín. Nemali šťastie na to, kde a kedy sa narodili a potrebovali by o to viac starostlivosti a pozornosti, slovenské školstvo si cestu uľahčuje a inteligentné len napríklad zanedbané deti automaticky preradí do osobitných škôl. Plánujete sa nejak venovať aj tejto sfére?

Toto je mimoriadne komplexný problém. Keďže v tejto téme nie sme odborníci, neviem, či by sme vedeli nejak pomôcť. Venuje sa tomu už veľa organizácii a ja im silno držím palce.

V čom si myslíš, že majú mladí ľudia medzery? Stretávaš sa s tým v praxi?

Najväčšie medzery majú podľa mňa presne v tých témach, ktorým sa aj najviac venujeme – kritické myslenie, občianska angažovanosť, finančná gramotnosť, príprava na kariéru a podobne.

Nechcel si byť niekedy učiteľom?

Takým tým klasickým full time učiteľom na základnej alebo strednej škole asi nie. Ale vždy ma lákalo niekde niečo učiť. Je to krásna práca aj keď veľmi náročná.

Má váš projekt dostatočnú finančnú podporu?

Snažíme sa získavať financie prostredníctvom grantov, rôznych výziev a podobne. Získať dostatočné množstvo peňazí je pomerne náročné, hlavne ak stále rastiete a potrebujete viac zdrojov.

Čo by si odkázal svojmu mladšiemu ja?

Neboj sa veci skúšať a nepremýšľaj toľko nad nimi. Ak neurobíš chybu, neurobíš zvyčajne nič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:08