archív Jána Demeho
StoryEditor

Lekár Ján: Niektorí si myslia, že mám zahraničné korene. Keď im poviem, že som Róm, sú prekvapení

Dominika Pacigová31.12.2021., 09:00h
Niektorí ľudia si myslia, že mám zahraničné korene. Keď im poviem, že som Róm, sú prekvapení, hovorí lekár Ján Déme.
Lajkuj Brainee.sk na

Už počas štúdia na osemročnom gymnáziu sníval o tom, že vyštuduje medicínu. Rodičia ho v štúdiu podporovali, no chýbali im peniaze na to, aby mu mohli zaplatiť cestovné, internát či množstvo kníh. Vďaka OZ Divé maky mohol Ján Deme vyštudovať medicínu v Košiciach, pričom aktuálne pôsobí na jednej z najväčších súkromných očných kliník v Prahe a pripravuje sa na atestáciu v odbore očnej medicíny.

„Mnohí ľudia si najmä vo väčších mestách myslia, že mám zahraničné korene, no na druhej strane, niekedy ma zaujíma, ako zareagujú, keď im poviem, že som Róm,“ hovorí pre Brainee lekár Ján Deme.

Vedel si už v detstve, čím by si chcel byť?

V ranom detstve ešte nie, o štúdiu medicíny som začal uvažovať v čase, keď som mal približne jedenásť rokov. Mal som rád fyziku a biológiu, pričom veľmi ma fascinovalo ľudské telo.  

Mal si doma vzor, pracuje niekto z tvojej rodiny ako lekár?

Otcov bratranec pôsobil ako lekár, bol mojím veľkým vzorom a ovplyvnil ma v tomto smere. Bez neho by som možno k tomuto záveru nedospel.

Odhováral ťa niekto z učiteľov v škole, že lekárom nikdy nebudeš?

Vždy som mal dobré výsledky, a práve preto si myslím, že nebol dôvod na to, aby ma niekto súdil na základe pôvodu. Pravdepodobne aj na základe známok, ktoré som mal na gymnáziu, som sa nestretával často s nejakými predsudkami.

Keď sa ťa dnes niekto opýta na tvoj pôvod, hovoríš otvorene o tom, že si Róm?

Myslím si, že som viac nad vecou, ako v detstve. Mnohí ľudia si najmä vo väčších mestách myslia, že mám zahraničné korene, no na druhej strane, niekedy ma zaujíma, ako zareagujú, keď im poviem, že som Róm. Niektorí sú prekvapení, ale stále si myslím, že aj vďaka tomu môžem šíriť osvetu a búrať predsudky.

Vyštudoval si medicínu, rodičia ťa v štúdiu podporovali, no chýbali im peniaze, aby ti mohli zaplatiť internát, cestovné či množstvo kníh. Ako sa vám podarilo vyriešiť situáciu?

Možno by sme to spolu s rodičmi zvládli, ale bez pomoci OZ Divé maky by to bolo oveľa ťažšie. Súčasťou občianskeho združenia som bol od štrnástich rokov, spočiatku ma podporovali v hre na klavír a cimbal. Neskôr sa zo mňa stal študijný talent, keďže štúdium medicíny bolo mojou prioritou. Vďaka darcom som získal finančné prostriedky a pokojne som mohol vyštudovať medicínu. Bez rodičov a Divých makov by som nikdy nebol tam, kde momentálne som. 

Aktuálne pracuješ na jednej z najväčších súkromných očných kliník v Prahe a pripravuješ sa na atestáciu v odbore očnej medicíny. Často sa stretávam s názorom, že nájsť si prácu po ukončení štúdia medicíny nie je na Slovensku jednoduché. Bolo to dôvodom, prečo si sa rozhodol odísť do zahraničia?

Dá sa povedať, že som na to mal sčasti podobný dôvod. Je pravda, že vo väčšom meste sa ťažšie hľadá práca, no závisí to predovšetkým od špecializácie. Povedal som si, že svoju hodnotu môžem zlepšiť pôsobením v Čechách. Bol to pre mňa akýsi kompromis, čo sa týka jazyka a vzdialenosti. 

Plánuješ sa vrátiť na Slovensko alebo by si chcel ostať v zahraničí?

Túto možnosť nechávam otvorenú, momentálne som spokojný. Stále však mám pred sebou dlhú cestu v tom, čo by som mal alebo chcel dosiahnuť.

Akým spôsobom si ako lekár chrániš zrak? 

Pri nosení slnečných okuliarov je dôležité pozerať na UV filter. Elektroniku sa snažím odkladať minimálne hodinu pred spaním. Myslím si, že toto sú základy, ktoré by mal dodržiavať každý.

Ľudí neraz začnú páliť oči alebo bolieť hlava. Kedy už máme problém a mali by sme vyhľadať odborníka?

Keď oko bezdôvodne slzí a človeka to už otravuje, je potrebné, aby si našiel čas na očné vyšetrenie. V prípade, že niekto má suchšie oči, treba si dať zvlhčujúce očné kvapky. Dovolím si ale tvrdiť, že veľa ľudí sa k tomu dostane až vekom.

Chránia podľa teba zrak slnečné okuliare kúpené v bežnom obchode?

Ako som už spomínal, dôležitý je UV filter. Niekedy aj relatívne lacné okuliare majú dobrý UV filter, ale nevydržia tak dlho, ako tie kvalitnejšie. Závisí to predovšetkým od toho, za čo si človek platí - či za kvalitu, alebo štýl.

Čo je tvojou životnou filozofiou?

Nájsť rovnováhu medzi prácou, voľným časom a záujmami.

V čom hľadáš rovnováhu?

Vo veciach, ktoré ma napĺňajú. Snažím sa mať vyvážený pracovný život a byť dobrý v tom, čo robím. Stále sa rád učím nové veci a som presvedčený o tom, že dôležitá je konzistentnosť, keď sa človek vydá istým smerom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 07:22