Pexels/Nandhu Kumar
StoryEditor

Dva týždne doma a zákaz nočného vychádzania. Takto vyzerá predbežný návrh lockdownu a núdzového stavu

TASR23.11.2021., 08:50h
Koaličná rada sa včera popoludní venovala možnému zavedeniu tvrdého lockdownu. Pre TASR to potvrdili viacerí koaliční partneri. Diskutovať sa má o možnosti trojtýždňového tvrdého lockdownu, ktorý by mohla prijať vláda už tento týždeň.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - Podľa informácií Denníka N by lockdown nakoniec nemal trvať tri, ale iba dva týždne. Jeho súčasťou by mali byť zákaz nočného vychádzania a uzavretie hotelov, reštaurácií, kaviarní, kaderníctiev a fitnescentier. Povolený by mal byť pohyb ľudí do zamestnania, škôl (ktoré sa nebudú plošne zatvárať), ale aj k lekárovi či do potravín.

Súčasťou opatrení by mala byť aj prísna kontrola režimu OTP pri nástupe do zamestnania, samotestovanie školákov a odškodnenie postihnutých prevádzok. Presné znenie sprísnených protipandemických opatrení by sme sa mali dozvedieť zajtra.

Podľa informácií HN z prostredia OĽaNO by mal zase lockdown začať vo štvrtok, trvať tri týždne a mal by byť platný pre všetkých bez ohľadu na očkovací status.

Mikulec pripustil núdzový stav

Minister vnútra Roman Mikulec pripustil vyhlásenie núdzového stavu. Ako vysvetlil, je nevyhnutný pre zavedenie prípadného večerného zákazu vychádzania. O téme by mala v stredu rokovať vláda. Uviedol to v relácii TV Markíza Na telo plus.

O konkrétnych opatreniach sa podľa Mikulca naďalej uskutočňujú rokovania. „Nie je úplne všetko dohodnuté ani rozhodnuté,” skonštatoval. Nevylúčil, že očkovaní by mohli mať určité výhody, napríklad prístup k väčšiemu množstvu prevádzok.

TASR/Jaroslav Novák

​Režim v školách by sa oproti súčasnosti podľa ministra zatiaľ nemal meniť. Mikulec je presvedčený, že kontrola opatrení funguje.

Väčšina strán je za

Sme rodina je za to, aby sa urobil teraz tvrdý lockdown na dva či tri týždne. „Potom by sme mali voľnejšie sviatky. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu je to potrebné urobiť,” uviedlo hnutie Hnutie Sme rodina dodalo, že je proti rozdeľovaniu spoločnosti na zaočkovaných a nezaočkovaných. „Preto ak je nevyhnutný lockdown, zaveďme ho, ale pre všetkých rovnako,” skonštatovali z hnutia.

​O lockdowne by podľa Sme rodina malo rozhodovať konzílium odborníkov a zároveň minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) spoločne s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), „ktorí budú musieť nájsť rozumný konsenzus, aby to nepoložilo zdravotníctvo ani priemyselný sektor”.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga dodal, že vzhľadom na pandemickú situáciu sú všetky možnosti na stole. Upozornil, že ak nepristúpime k ráznym opatreniam, skolabujú nemocnice. „Verím, že dnes popoludní zvíťazí odvaha a prijmeme opatrenia, ktoré musia byť prijaté,” dodal.

TASR/Milan Kapusta

„Bude to dnes riešiť koaličná rada a naše stanovisko najskôr povieme koaličným partnerom,” reagoval ešte včera hovorca koaličnej SaS Ondrej Šrplák. Podľa informácií TASR by mali liberáli o téme ešte v strane diskutovať.

Šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) je proti. Tvrdý lockdown označila za riešenie na krátky čas, ktoré by následne spôsobilo zhoršenie. Uprednostňuje lockdown pre neočkovaných. „Vrátane obmedzenia cestovania, ak to bude nevyhnutné,” uviedla. SaS podľa jej slov považuje za jediné riešenie očkovanie, preto podporuje opatrenia s väčšou slobodou očkovaných na základe nižšieho epidemiologického rizika.

Heger nechce hazardovať so životmi

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a konzílium odborníkov. TASR o tom informovala Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková.

Premiér Eduard Heger Eduard Heger TASR/M. Svítok

„Predseda vlády SR Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový,” uviedla Janíková.

Podľa premiéra je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu.

V hre je okrem lockdownu aj núdzový stav

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) otvoril na vláde aj otázku zavedenia núdzového stavu v rámci návrhu na sprísnenie opatrení. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Núdzový stav je stále v hre, minister zdravotníctva preto opätovne otvorí otázku o jeho zavedení. O jeho forme ešte bude diskusia so všetkými zainteresovanými,” povedala. Zdôraznila, že voči partnerom chce byť minister korektný, preto bude rezort o detailoch informovať komplexne až po prerokovaní všetkých detailov na vláde.

TASR/Martin Baumann

​Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok médiám potvrdil, že sa hovorí o zavedení tvrdého lockdownu pre všetkých a núdzového stavu. Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení uprednostnil napríklad minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Nevylúčil, že sa o sprísnení opatrení bude vláda rozprávať aj v stredu (24. 11.) na rokovaní. „Téma lockdownu je stále na stole. Ak sa ukáže, že opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k razantnejším opatreniam, a to je už len tvrdý lockdown,” dodal Mikulec s tým, že téma núdzového stavu je rovnako aktuálna.

Koalícia sa mala dohodnúť, podľa SaS ešte diskutuje

Vládna koalícia sa dohodla na opatreniach, predstaviť ich má až v stredu potom, ako ich prijme vláda. Tvrdia to podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga a šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Šeliga pre TASR povedal, že opatreniami chcú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti COVID-19. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej diskusia v koalícii ešte pokračuje a uzavrie sa v stredu.

Nepovedali, či pôjde o tvrdý lockdown alebo iba sprísnenie súčasných opatrení bez úplného uzavretia krajiny.
„Dohoda na konkrétnych opatreniach bola jednohlasná. Všetky presné a jasné informácie podľa spoločnej dohody oznámi pán premiér s koaličnými lídrami,” povedal Šeliga.

Juraj Šeliga Juraj Šeliga TASR/J. Kotian

​Všetci štyria partneri sa podľa Šipoša dohodli, že výsledok oznámia spoločne v stredu po zasadnutí vlády. „Dospelo sa k dohode všetkých, museli sme dôjsť ku kompromisu, každý mal nejaké návrhy. Podstatné je, aby to bolo jednotné, zrozumiteľné a pomohlo to našim zdravotníkom v nemocniciach,” dodal pre TASR.

Zemanová uviedla, že koalícia nie je dohodnutá a rokuje. „Je snaha o dohodu, aby všetko bolo prijaté konsenzom, stále v koalícii prebiehajú rokovania, uzavrie sa to na vláde,” priblížila s tým, že v utorok večer má o opatreniach rokovať aj poslanecký klub SaS.

V Rakúsku áno, v Česku nie

Prísny lockdown je momentálne zavedený v Rakúsku, v Česku ho nateraz nechválili. „Núdzový stav vyhlasovať nebudeme,” potvrdil Novinkám premiér. Dodal, že návrh na vyhlásenie núdzového stavu vláda nakoniec ani neprerokovávala.

Babiš vysvetlil, že najprv chcú jasné stanovisko od hajtmanov (šéfov krajov), či požadujú núdzový stav, a preto s nimi bude v utorok rokovať vládna rada pre zdravotné riziká.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:33