Blaha šíri hoaxyTASR/Jaroslav Novák/Facebook/Pavol Koprda
StoryEditor

Blaha dopadol ako konšpirátor. Facebook zmazal jeho video, matematik mu stihol hoaxy vyvrátiť

kov30.11.2021., 16:00h
Ľuboš Blaha na svojom facebookovom kanáli zverejnil video, ktoré sa slovenským internetom šírilo rýchlosťou blesku. Pred tým, ako ho Facebook kvôli nepravdám zmazal, naň stihol reagovať mladý matematik, ktorý jednoducho Blahove reči vyvrátil.
Lajkuj Brainee.sk na

Smerácky poslanec je už dlhšie hviezdou konšpirátorov a antivaxerov, ktorí pravidelne sledujú videá na jeho facebookovej stránke. Rozhodne ich nie je málo, Blahov oficiálny kanál má 164 tisíc odberateľov. Najnovšie na ňom zverejnil video s názvom 10 hlavných hoaxov o očkovaní. Vo videu však sám uvádzal zavádzajúce informácie, ktoré nie sú založené na žiadnych faktoch. Obsah posúdil aj Facebook, ktorý vyhodnotil, že ide o konšpirácie, a video zmazal.

Na jeho príspevok na sociálnej sieti stihol reagovať mladý matematik Pavol Koprda, ktorý natočil video, v ktorom vyvracia Blahove hoaxy s kľudom Angličana.

Blahove hoaxy

„Vakcína je sloboda,“ prednesie slogan očkovacej kampane Blaha na začiatku videa. „Nie, nie je. Nerád to hovorím, ale prezidentka Čaputová šírila hoax. Ľudia s vakcínou prenášajú covid a teda z hľadiska pandémie predstavujú to isté riziko, ako každý iný,“ hovorí poslanec.

„Vakcína je sloboda je slogan, s ktorým sme vstupovali do očkovacej kampane pred rokom, teda v čase, keď ešte neboli známe ďalšie varianty vírusu, ktoré sú významne infekčnejšie“ vysvetľuje Koprda. „Očkovaní ľudia prenášajú vírus výrazne menej a rovnako oveľa menej končia v nemocnici a na pľúcnej ventilácii.“ „Aktuálne je v nemocnici 84 % ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní,“ vysvetľuje mladík, ktorý veľmi jednoducho Blahove bludy vyvrátil.

​Ďalej Blaha vo videu tvrdí, že vakcína nie je bezpečná. Oháňa sa  tým, že podľa britských vedcov je v prípade mladých ľudí ďaleko pravdepodobnejšie to, že im vakcína poškodí srdce, ako to, že skončia s covidom v nemocnici. Táto informácia vychádza z jeho dezinterpretácie faktov v štúdii britských vedcov z Univerzity v Cambridge.

„Aj pre vekovú skupinu 20-29 rokov, britskí vedci jednoznačne odporúčajú zobrať si vakcínu, “ konštatuje matematik a vysvetľuje pri tom, ako Blaha manipuluje s faktami v štúdii.

„Poďla štatistík európskej komisie má Slovensko iba 54% preočkovanosť dospelej populácie, kým Belgicko má 87% preočkovanosť. Obe tieto krajiny však majú 29 obetí na milión obyvateľov,“ pokračuje Blaha a snaží sa nahodiť emotívny tón reči.

„Na Slovensku zomrelo 352 ľudí na milión obyvateľov, v Belgicku 162. Ide o obdobie od 1. júna doteraz,“ hovorí matematik, čítajúc pri tom oficiálnu štatistiku. Čiže Ľuboš Blaha sa opäť neštíti uvádzať nepravdivé informácie. „Nehovoriac o tom, že Belgicko má menej úmrtí a menšie opatrenia, “ uvádza Koprda.

Neskôr Blaha vo videu tvrdí, že vakcíny nefungujú, pretože ide o vírusové ochorenie a neváha ani verejne vyhlasovať, že nebyť vakcinácie, tak by sme nemuseli čeliť novým mutáciám a už by možno mohlo byť po pandémii. „Ak by toto bola pravda, tak by mutácie nevznikali v krajinách, kde je nízka zaočkovanosť, čo môžeme pravidelne vidieť, ale vznikli by aj niekde, kde je zaočkovanosť významne vyššia.“ Pripája k tomu aj príklady z histórie, kedy sme rôzne pandémie porazili práve očkovaním.

Nie je to ani zďaleka prvýkrát, čo Blaha vo svojich videách či statusoch uvádzal nepravdy. V minulosti ho aj vyšetrovala polícia, pre podozrenie zo spochybňovania zločinov komunistického režimu. Policajti z NAKY v statuse napokon žiadny extrémizmus neobjavili. 

Medzitým v nemocniciach umierajú ľudia, ktorých je čoraz viac. Je smutné, že poslanec Blaha sa snaží z tejto situácie vytĺkať politický kapitál, zatiaľ čo vyčerpaní zdravotníci melú z posledného a zdravotníctvo je tesne pred kolapsom.

Cieli tým pri tom na ľudí, ktorí prepadli konšpiráciám a vytvárajú si vlastnú interpretáciu reality, ktorá s tou skutočnou má čoraz menej spoločného.

Blaha už stihol zareagovať

Luboš Blaha len pred chvíľou zverejnil na svojom profile príspevok, v ktorom sa vyjadruje k zablokovaniu videa. „Zamestnanci americkej korporácie na hromadnú žiadosť slovenských liberálnych novinárov a aktivistov stiahli moje včerajšie video o 10 hoaxoch, ktoré šíri vláda o Covide,“ napísal. 

Sociálna sieť sa podľa neho bojí pravdy, portál Aktuality obviňuje, že sa postarali o cenzúru a nazval ich „naši milovaní goebbelsíci“. Následne sa vyjadruje k hoaxom, ktoré zdieľal a snaží sa obhájiť ich pravdivosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:13