kolíkováArchív TASR
StoryEditor

Kolíkovej novela zákona má trestať konšpirátorov. Hrozí im aj niekoľko rokov za mrežami

som01.12.2021., 08:00h
Klamstvá o covide by mali byť podľa novely zákona z dielne Kolíkovej rezortu hrozbou.
Lajkuj Brainee.sk na

V čase, kedy u našich západných susedov zomrela hviezda „antivaxerskej“ scény Johann Biacsics, lebo sa doma rozhodol vyliečiť bielidlom a z východného Slovenska hlásia vážny prípad predávkovania sa invermektínom, sa slovenský rezort spravodlivosti rozhodol zakročiť proti šíreniu medicínskych dezinformácii. Pomôcť by mala nová legislatíva. S  touto informáciou prišiel denník Sme.

Súčasná legislatíva má svoje mantinely. Rieši len situácie, ktoré sa zmestia do paragrafu o šírení poplašnej správy alebo priame poškodenie zdravia ľudovými liečiteľmi. Kolíkovej ministerstvo  v rámci novely trestného zákona navrhuje novým paragrafom postihovať aj šírenie nepravdivých informácií.

Niekoľkoročné tresty

„Kto vyrobí alebo rozširuje nepravdivú informáciu, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu, alebo sa dopustí iného obdobného konania slovne alebo písomne, prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, zvukového záznamu, zvukovo-obrazového záznamu alebo iného záznamu, potrestá sa odňatím slobody na jeden až päť rokov,“ píše sa v novom paragrafe podľa Aktualit.sk.

Hoci ministerstvo zdravotníctva, ale aj Polícia SR a majú projekty zamerané na  zabránenie šírenie hoaxov, polícia je stále prikrátka na to, aby ich trestne stíhala. Keď polícia zaklope na ich dvere vyviaznu často s tým, že len šírili informácie, ktoré sami niekde začuli a ich cieľom vraj nebolo zverejňovať dezinformácie, podobne ako to bolo v prípade ľudí, ktorí na sociálnych sieťach šírili nezmysly, že rodinám ponúkajú tisíc eur za to, aby úrady mohli ako príčinu úmrtia napísať chorobu covid-1.

Viac podrobnosti o novela by mali oznámiť na dnešnej tlačovej konferencii k novele trestného zákona.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:16