Primár infekčného oddelenia z lučeneckej nemocnice:Reprofoto/Mesto Lúčenec
StoryEditor

Mrazivé slová: Ľudia tvrdili, že si vymýšľame hlúposti a skladali si dolu kyslíkové masky, hovorí primár

som01.12.2021., 14:30h
Sú aj ľudia, ktorí sa vyliečia a odídu z nemocnice, no neveria, že mali covid, hovorí lekár Peter Kirschner.
Lajkuj Brainee.sk na

Kým počas prvej vlny im ľudia tlieskali na balkónoch, teraz sa sotva dočkajú vďaky a čelia mnohým verbálnym útokom. Inak to nie je ani na infekčnom oddelení v Lučenci, kde ležia covidoví pacienti.

Mesto Lučenec na svojej Facebookovej stránke zverejnilo rozhovor s primárom infekčného oddelenia VšNp, n.o. Lučenec Peterom Kirschnerom.

Ten v rozhovore opisuje aktuálnu situáciu na oddelení, ako prebieha hospitalizácia covidových pacientov, aký majú režim. Okrem toho vo videu hovorí aj o ľuďoch, ktorí na koronu neveria, či o verbálnych atakoch pacientov a ich príbuzných.

Niektorí pacienti si strhávali masky

„Mali sme pacientov, ktorí prišli v ťažkom stave a mysleli si, že im to za dva dni prejde. Ten stav sa za ten čas iba zhoršoval a trvalo veľmi dlho, kým sa dostali do lepšieho. Keď sa im podarilo zotaviť, hovorili, že už veria tomu, že ide o ťažké ochorenie,“ opisuje.

„Mali sme aj pacientov, ktorí tvrdili, že neveria, že majú covid-19, lebo podľa nich neexistuje. Hovorili, že si vymýšľame hlúposti a že im kyslík dávame zbytočne. Skladali si dolu masky,“ hovorí s tým, že si masky následne dávali naspäť, lebo pacient, ktorý má zlú saturáciu, vydrží štyri nádychy a potom začne modrieť.

„Niektorí však neverili, ani keď si masku nasadili naspäť na tvár,“ dodáva.

Niekedy je už neskoro

Vo videu hovorí aj o pacientke, ktorá si počas hospitalizácie uvedomila, že koronavírus existuje.

„Povedala, že teraz nie je zaočkovaná, ale určite sa dá zaočkovať, keď sa z toho dostane. Žiaľbohu, nedostala sa. Sú aj ľudia, ktorí sa vyliečia a odídu z nemocnice, no neveria, že mali covid," hovorí primár.

Podľa Kirschnera, ten, kto vykonáva túto prácu dlho, je zvyknutý na to, že pacienti umierajú, ale takýto vysoký počet úmrtí zamáva aj tými najskúsenejšími. „Viete si predstaviť, aké to môže byť pre sestru, ktorá sa stará o 20 ľudí a v priebehu 12 hodinovej služby jej z toho zomrú piati? To s ňou zamáva.“

Svetlo na konci tunela

 Okres Lučenec patrí medzi tie s najnižšou zaočkovanosťou v krajine. Na oddelenie sa podľa jeho slov dostali aj očkovaní ľudia, ale hlavne tí, ktorí mali už iné závažné ochorenie ako zlyhávanie obličiek, ťažké cukrovky, ale aj obézni. „Mali sme pacientov, ktorí vážili takmer 200 kg, neprežil ani jeden,“ tvrdí.

„Musíme vidieť svetlo na konci tunela, inak by sme to vzdali. Veľmi by nám pomohlo, keby sa ľudia dali očkovať,“ uzatvára.

Viac sa dozvieš samotnom videu Mesta Lučenec.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:25