Hudobná skupinaNachtfrost Photography/Radka Klein
StoryEditor

Na vlastnej koži: Už viac ako rok nepijem alkohol. Čo sa v mojom živote zmenilo?

Lukáš Kovalčík19.04.2022., 18:00h
V októbri 2020 som úplne prestal piť alkohol a nebola za tým jedna z módnych výziev ako „Dry January“ (ktorá je však tiež dobrou vecou). Ja sám, ani moje okolie ma nepovažovalo za alkoholika, avšak cítil som, že bez alkoholu by mohol byť môj život lepším. Rozhodol som sa to vyskúšať.
Lajkuj Brainee.sk na

Závislosť od alkoholu je významným spoločenským fenoménom, a na Slovensku je obľúbený mok dlhodobo drogou číslo jedna. Na úvod si môžeme dať trochu štatistiky: Závislých od neho je u nás okolo 400-tisíc ľudí. Priemerná ročná spotreba čistého alkoholu u Slovákov nad 14 rokov je 11,1 litra, čo je o 1,3 litra viac ako celoeurópsky priemer. Podľa štatistiky NCZI, ktorú zverejnila tento rok vyplýva, že viac ako 20-tisíc Slovákom vlani diagnostikovali syndróm závislosti od alkoholu. 

Bežný konzument

Na začiatku som sa svojho rozhodnutia trochu obával. Predsa len, bol som bežný konzument alkoholu, ktorý si cez víkend rád posedel v krčme pri pive či poldecáku, samozrejme, že s cigaretkou v ruke. Na Slovensku ale aj inde vo svete je to bežné. A dokonca som bol, asi aj viac ako bežný konzument alkoholu, pretože sa okrem redaktorskej práce venujem aj hudbe. Päť rokov som pôsobil ako gitarista indie rockovej skupiny.

O hudobníkoch je známe, že často majú k alkoholu blízko. O ženách, speve a víne spieval už Waldemar Matuška vo svojej legendárnej piesni Slávici z Madridu a dobre vedel, prečo. Spoločenský život hudobníka sa v podstate točí okolo alkoholu. Pretože sa často pije už na skúškach, potom na koncertoch a aby toho nebolo málo, tak aj po nich.

Viac ako rok nepijem alkohol Gitarista Facebook/The Kowal Chicks

​​Prečo som prestal

Dôvodov, prečo som prestal piť, bolo viacero. Prvým bol fakt, že môj doktor mi pitie alkoholu neodporúčal.

Nebudem tu konkrétne písať svoju diagnózu, avšak nejde o nič život ohrozujúce a podotknem, že mnoho pacientov s podobnými problémami veselo popíja ďalej.

Viac ako rok nepijem alkohol Pitie piva v prírode Facebook/Lukáš Kovalčík

​Ďalším dôvodom bolo to, že som si uvedomil, že mi pitie spôsobuje skôr negatívne pocity, ako niečo príjemné.

Dlhšie obdobie sa mi totiž stávalo, že keď som sa unavený po celom týždni išiel niekde do baru „zresetovať“, tak som bol po pár drinkoch skôr frustrovaný a nepríjemný. Veci, čo ma v danej dobe trápili, totiž s pohárikom neodchádzali, skôr to zo mňa všetko išlo von. Určite vieš, o čom hovorím a už si videl ľudí v krčme, čo si tam vylievajú srdce alebo „riešia svetové problémy“.

​Podľa výskumu NCZI psychiatri v ambulanciách minulý rok vyšetrili vyše 27 500 osôb s diagnózou poruchy psychiky a správania zapríčinenej užívaním alkoholu. S alkoholom to teda očividne nebude také ružové, ako si množstvo ľudí myslí.

Viac ako rok nepijem alkohol Alkoholická „opica Pexels/Andrea Piacquadio

​Čím som bol starší, tým väčšie trápenie mi spôsobovala aj „opica“. Ako študent som nemal problém ísť aj po tej najväčšej žúrke na prednášku či neskôr v živote do práce. Avšak po tridsiatke mi po poriadnom záťahu bolo príšerne celý nasledujúci deň.

Prvé dni

Keďže som od alkoholu nebol závislý, v prvých dňoch mi to absolútne nechýbalo. Podobne ako teraz bol na Slovensku lockdown a ja som si po večeroch radšej čítal, či pozeral filmy. Po nejakej dobe prišla chuť si trochu vypiť, avšak riešil som to nealko pivom. To mi inak začalo dosť chutiť, rovnako som začal viac piť rôzne džúsy či čaj.

Pomarančový džús pomarančový džús a ovocie Unsplash/Greg Rosenke

Okolie

Po niekoľkých mesiacoch abstinencie to už o mne vedelo viacero ľudí z môjho okolia. Musím povedať, že som sa trochu obával negatívnych reakcií, avšak bol som milo prekvapený. Väčšina mi totiž vyjadrila obdiv a podporu.

Bál som sa, že keď s nimi pôjdem do baru alebo na nejakú oslavu, tak ma budú neustále ponúkať alkoholom, avšak to sa nestalo.

Rešpektovali, že som prestal, väčšina sa iba zaujímala o moje dôvody abstinencie. Preto som sa rozhodol, že budem občasne chodiť na rôzne akcie, kde sa popíja alkohol a budem si tam sedieť so svojim nealkom. Takto som postupne absolvoval svadby, krstiny, oslavy a aj bežné posedenia v bare. Stala sa mi s tým aj jedna komická situácia. Na mojej oslave narodenín mi priatelia, ktorých som dlho nevidel a nevedeli o mojej abstinencii, venovali asi 5 fliaš vína a sadu na hru Beer Pong. Nevadí, víno som posunul iným a Beer pong môžem hrať aj s džúsom.

​Samozrejme, nie všetky reakcie na moju abstinenciu boli kladné. Stretol som sa aj s údivom a nepochopením, avšak v porovnaní s tými kladnými ich bolo málo.

Ušetril som

Asi ti je jasné, že pravidelné vysedávanie v baroch ale aj kupovanie alkoholu ide do peňazí. Po pár mesiacoch abstinencie som si uvedomil, že mi vždy na konci mesiaca ostane na účte väčšia čiastka, ako v minulosti. Áno, bez alkoholu ušetríš. Za to, čo som našetril, som si mohol dovoliť napríklad kvalitnejšie zimné topánky, fajn jedlo ale trebárs aj lepšie darčeky na Vianoce pre priateľku a rodinu. Skrátka, vždy sa niečo nájde.

Peniaze Euro bankovky Unsplash/Ibrahim Boran

Nové koníčky

Alkohol a situácie, ktoré s ním súvisia ti reálne zoberú aj dosť času. Cez víkend som totiž nechodil „na jedno“, ale strávil som tam celý večer. Samozrejme, na druhý deň som mal opicu a zmohol som sa tak akurát na pozeranie seriálov či drobné práce, trpel som však pri tom celý deň. Keď som prestal piť, zrazu som mal viac času.

Okrem svojich koníčkov ako je hudba, pozeranie filmov či seriálov a písanie, ktorým sa venujem roky, som si našiel nové. Napríklad hranie spoločenských hier. Kedysi som k tomu vôbec nemal vzťah, no v poslednom roku ma to začalo baviť. Najradšej hrám vedomostné hry ako Európa či Svet. Okrem toho som začal hrávať aj stolný tenis.

Stolné hry Stolná hra Europa Unsplash/Karthik Balakrishnan

​Alkohol ma brzdil

Možno som mal v živote šťastie, ale po nejakom čase abstinencie sa mi podarilo nájsť si lepšiu prácu. Snažil som sa o to už dlhšie. Avšak podarilo sa mi to až potom, ako som prestal piť a spätne som si uvedomil, že alkohol ma brzdil aj v pracovnej činnosti, pretože namiesto väčšej snahy a motivácie k pracovným výkonom som veľa času premárnil. V krčmách či pri víne.

Viac ako rok nepijem alkohol Krčma Pexels/Erik McLean

​Podobné to bolo aj vo vzťahoch. Moja priateľka tiež pred asi 2 rokmi prestala piť a abstinencia bola jedným z mnohých vecí, ktoré nás na začiatku nášho vzťahu spojili.

Lepší spánok

Po noci plnej pijatiky nikdy nedosiahneš súvislý a posilňujúci spánok. Kvôli alkoholu sa tvoj spánok triešti na množstvo krátkych prebudení. Tie väčšinou ani nezaregistruješ – jednoducho si ich nepamätáš. Víno, pivo či tvrdšie destiláty majú silný vplyv na utlmovanie REM spánku (počas tejto fázy môžeš snívať a dochádza tu aj k snívaniu veľmi živých snov).

Keď tvoje telo spracúva alkohol produkuje aj vedľajšie látky, ktoré blokujú schopnosť mozgu docieliť ho. Napríklad, alkoholici majú až taký nedostatok REM spánku, že organizmus na jeho dosiahnutie vytvára tlak. Ten nakoniec počas bdenia vyústi do halucinácií, vidín a sťaženej orientácie. Odkedy nepijem alkohol sa môj spánok výrazne zlepšil.

Cigarety, sladkosti a nezdravý postoj spoločnosti

Aby som zo seba nerobil reklamu na zdravý život, musím povedať, že som fajčiar. Počas abstinencie moja spotreba cigariet nestúpla, ale ani neklesla. Ďalšou vecou, na ktorej by som chcel zapracovať je to, že milujem sladkosti. Keksíky, čokoláda, koláče, atď. to všetko môžeš nájsť v mojom jedálničku. Skrátka, viem si osladiť život.

To, že naša spoločnosť má k alkoholu nezdravý postoj je úplne zjavné. Bagatelizujeme škody, ktoré dokáže v našich životoch napáchať, pijeme, keď chceme niečo osláviť, ale aj keď sme smutní či sa cítime fyzicky zle. Z alkoholu sme si spravili životný štandard, ktorý začína už pri prvom ochutnávaní peny z piva v detstve a postupne nás sprevádza celým životom. Je to náš folklór. Vzťah Slovákov a alkoholu snáď najlepšie a s nadhľadom popísali legendárni Milan Lasica a Július Satinský vo svojej scénke „Prestal som piť".

Dnes už je to viac ako rok, čo nepijem. Nehovorím, že alkohol musí byť iba nutne zlý. V primeranej miere môžu niektoré alkoholické nápoje dokonca organizmu prospieť. Avšak, zďaleka nie každý pozná mieru. „Je ťažké chytiť osud do vlastných rúk, keď sa vám trasú ruky od alkoholu,“ povedal raz slovenský redaktor a karikaturista Peter Gossányi. Mne abstinencia pomohla a odporúčam ju minimálne každému, kto ju zvažuje. Dúfam, že mi to vydrží. A vám tiež.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 05:50