TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Na Vianoce nemôžeš navštevovať blízkych, potvrdil Lengvarský. Vlakom sa dostaneš domov len ak si OTP

som08.12.2021., 13:46h
Do vlaku sa dostanú len OTP ľudia. Od nedele čakajú cestujúcich aj zmeny v cestovnom poriadku.
Lajkuj Brainee.sk na

Vládna koalícia sa v stredu 7.12. dohodla na nových opatreniach. Podľa nej sa od piatku 10. decembra otvoria kostoly a obchody v režime OP (očkovaní, prekonaní) podľa metrov štvorcových. V rovnaký deň mali na návrh konzília odborníkov kontrolovať režim OTP vo vlakoch a diaľkových autobusoch. Dnes však vysvitlo, že stále nie je jasné, odkedy sa tak stane. Riešiť to má Ministerstvo dopravy SR.

Hoci premiér vo svojom facebookovom statuse utorok spomenul, že režim OTP bude platiť aj MHD, nakoniec to z opatrení vypadlo, a MHD bude pre všetkých aj neočkovaných bez testu. 

Kto bude vykonávať opatrenia?

Dodržiavanie opatrení momentálne vykonávajú sprievodcovia a náhodne aj kontrolóri prepravy z odboru inšpekcie a kontroly ZSSK. Tí na túto povinnosť upozorňujú a v prípade, ak ju cestujúci nerešpektuje, môžu ho z prepravy vylúčiť, respektíve kontaktovať políciu.

Zmeny cestovného poriadkum 

Od nedele môžeš na slovenských železniciach čakať aj ďalšie zmeny. Nesúvisia však s protipandemickými opatreniami, ale začne platiť nový železničný cestovný poriadok. Ten počíta so zmenami, ktoré presadzovali spolupracovníci Útvaru hodnoty za peniaze. Pribudnú vlaky medzi Bratislavou a Prievidzou, Zvolenom a Košicami. Cestujúci sa však o ôsmej večer nedostanú z Bratislavy do Banskej Bystrice.

Na Vianoce bez návštev

Hraničnou hodnotou, pri ktorej by minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) navrhol vláde sprísnenie opatrení, bude 3 800 hospitalizovaných. Šéf rezortu o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. V praxi by to znamenalo, že to, čo sa uvoľní v najbližšom období, by sa opätovne zakázalo, priblížil minister.

Aktuálne slovenské nemocnice hlásia 3 479 pacientov s covidom.

Okrem toho šéf rezortu zdravotníctva povedal, že návštevy blízkych počas Vianoc až do 9. januára nebudú povolené. „O bublinách nebola reč,“ povedal minister. Výnimky na pohyb sú len na to, aby si ľudia mohli nakúpiť, alebo ísť do práce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:52