liekyUnsplash/Volodymyr Hryshchenko
StoryEditor

Rezort zdravotníctva chce odľahčiť nemocnice. Na inovatívne lieky proti covidu dá takmer 100 miliónov eur

TASR15.12.2021., 11:42h
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dá na inovatívne lieky proti ochoreniu COVID-19 takmer 100 miliónov eur. Chce tak odľahčiť nemocničnú sieť.
Lajkuj Brainee.sk na

Pripomína, že vyššou zaočkovanosťou by sa okrem ušetrenia miliónov eur malo predísť aj ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 v prípade tisícok pacientov.

K nákupu liekov rezort pristúpil pre zlú pandemickú situáciu, kritický stav v nemocniciach a potreby hľadania nových efektívnych riešení. „Masívnejší nákup nových liekov, najmä priamo pôsobiacich antivirotík, a ich razantné farmakoterapeutické nasadenie v populácii by mohlo priniesť efekt výrazného zníženia prísunu nových pacientov do nemocníc, zníženia počtu závažne chorých pacientov a redukcie počtov úmrtí na ochorenie COVID-19,“ uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Redukcia hospitalizácií

Výsledky klinických skúšaní nových liekov hovoria o významnej redukcii hospitalizácií. U pacientov v klinických štúdiách, ktorí boli liečení novými liekmi, spozorovali výrazné zníženie počtu úmrtí.

Doterajšie skúsenosti podľa ministerstva zatiaľ ukazujú, že v nemocniciach, kde boli podávané monoklonálne protilátky, sa znížila frekvencia stavov vyžadujúcich si následnú hospitalizáciu. Takéto protilátky podali viac ako 6000 pacientom.

Rezort zdravotníctva v tomto roku zabezpečil doposiaľ monoklonálne protilátky bamlanivimab, bamlanivimab a etesevimab, molnupiravír, kazirivimab a imdevimab a remdesivír v objeme 56 460 liečebných cyklov za viac ako 41,3 milióna eur.

Ďalší nákup

Koncom roka sa plánuje nákup ďalších liekov v hodnote viac ako 58 miliónov eur. Ministerstvo na základe rozhodnutia vládneho kabinetu nakúpi do konca roka priamo pôsobiace antivirotiká a monoklonálne protilátky spolu v hodnote takmer 55 miliónov eur.

V pláne je tiež obstarať liek Paxlovid zo skupiny priamo pôsobiacich antivirotík. Ďalšie tri milióny eur rezort vyčlení na plánovaný nákup monoklonálnej protilátky remdesivír.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:00