Porušovanie ochrany zvierat môže byť trestným činom. Hrozí zaň basa na pätnásť rokov, navrhli poslanci (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Porušovanie ochrany zvierat môže byť trestným činom. Hrozí zaň 15 rokov natvrdo, navrhli poslanci

TASR17.12.2021., 09:31h
Porušovanie ochrany zvierat by sa mohlo stať trestným činom. Navrhuje to Ministerstvo spravodlivosti v novele Trestného zákona, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).
Lajkuj Brainee.sk na

Odňatie slobody na šesť mesiacov až tri roky by mohlo hroziť páchateľovi, ktorý v rozpore s predpismi dováža, vyváža, prepravuje, kupuje, predáva, drží, chová alebo inak nakladá so zvieratami vo väčšom rozsahu, uvádza sa v novele.  

Do väzby na jeden až päť rokov by mohol podľa návrhu ísť človek, ktorý porušil ochranu zvierat v značnom rozsahu, z osobitného motívu alebo bol za čin odsúdený predtým. Odňatie slobody na tri až desať rokov by mohlo hroziť tomu, kto spácha čin závažnejším spôsobom konania alebo vo veľkom rozsahu.

Páchateľ, ktorý by bol členom nebezpečného zoskupenia alebo by porušil ochranu zvierat v mimoriadne veľkom rozsahu, by mohol ísť do väzby na desať až pätnásť rokov, vyplýva z materiálu.  

Porušovanie ochrany zvierat by sa mohlo stať trestným činom (ilu) Porušovanie ochrany zvierat by sa mohlo stať trestným činom (ilu) unsplash.com

Rezort poukazuje na to, že Slovensko sa stalo významným producentom spoločenských zvierat, ktoré vyváža do ostatných krajín Európskej únie (EÚ). Zároveň eviduje rozširujúci trend chovu exotických zvierat, najmä veľkých mačkovitých šeliem alebo primátov. Tie sú často podľa MS chované v nevyhovujúcich podmienkach. Dovozy zvierat sú v rozpore s právnymi predpismi SR a tiež EÚ. "Súčasná právna úprava umožňuje dané protiprávne konanie postihnúť len ako správny delikt," konštatuje ministerstvo.

Schválená reforma národných parkov prináša presun správy štátnych pozemkov v národných parkoch pod rezort životného prostredia. Od 1. apríla 2022 sa správa štátnych pozemkov presunie na správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a NP Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov vo štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:52